Ursula von der Leyen a fost criticata pentru participarea sa la un clip electoral al conservatorilor croati

Ombudsmanul European, Emily O’Reilly, a criticat-o Miercuri pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru participarea la un clip electoral al conservatorilor în Croaţia şi a recomandat revizuirea codului de conduită al Executivului comunitar, transmit AFP şi HINA, scrie agerpres.

Emily O’Reilly a fost sesizată de două plîngeri contra participării Ursulei von der Leyen şi a vicepreşedintei CE Dubravka Suica la un clip electoral de susţinere a campaniei electorale a Uniunii Democrate Croate (HDZ), partid care a cîştigat alegerile parlamentare desfăşurate în 12 Iulie.

În cele două plîngeri se pune întrebarea dacă iniţiativa respectivă a fost conformă cu codul de conduită al Comisiei Europene. ”Îngrijorările exprimate în plîngeri sunt fondate”, estimează O’Reilly într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene.

”Este de înţeles că publicul se întreabă în ce măsură membrii Comisiei pot sau trebuie să fie implicaţi în campanii politice, ţinînd cont de diversitatea şi importanţa rolurilor Comisiei, care sunt în special politic, juridic, executiv şi de reglementare”, subliniază Ombudsmanul European.

De asemenea, Emily O’Reilly îi cere Ursulei von der Leyen să garanteze că astfel de erori nu vor mai fi comise şi sugerează, printre altele, elaborarea unui cod de conduită ”distinct” pentru preşedintele CE.

Ea mai solicită ”consolidarea controlului independent” exercitat asupra respectării codului de conduită de către membrii Comisiei Europene şi precizează că a informat ”organismul abilitat din cadrul Parlamentului European, pentru a fi luate măsurile necesare”.

La 6 Iulie, Eric Mamer, purtător de cuvînt al CE, a declarat că Ursula von der Leyen consideră că participarea sa la un clip electoral al conservatorilor din Croaţia nu a afectat independenţa pe care i-o impune mandatul său.

Mamer a recunoscut, totuşi, că unele „erori” au fost comise „de diferite părţi care au intervenit” în „procesul” la care Ursula von der Leyen a luat parte, la fel ca mulţi alţi lideri europeni de dreapta, într-un videoclip de susţinere a HDZ, partidul premierului croat Andrej Plenkovic.

Ursula von der Leyen apare în clip două secunde, în sediul Comisiei, cu titlul de preşedinte al Executivului european, rostind sloganul acestui partid „Sigurna Hrvatska” („O Croaţie sigură”). Or, preşedinta Comisiei Europene are datoria, la fel ca toţi comisarii europeni, să respecte un „cod de conduită” care îi impune în special să nu se comporte „într-un mod ce aduce atingere percepţiei publice a independenţei sale”.

„Preşedinta este membră a Partidului Popular European (PPE, partidul paneuropean ce reuneşte formaţiunile de dreapta din Europa). În această calitate ea poate exprima opinii politice”, a susţinut purtătorul de cuvînt Eric Mamer la 6 Iulie, în conferinţa de presă cotidiană de la sediul Comisiei Europene. „Ceea ce este clar este că preşedinta crede că este un lucru bun pentru democraţia europeană ca membrii colegiului (comisari) să poată avea o viaţă politică activă”, a adăugat el.