UNIVERSITATEA AGRARĂ DE STAT DIN MOLDOVA – CEA MAI EMBLEMATICĂ INSTITUŢIE DE ÎNVĂŢĂMÎNT SUPERIOR DIN ŢARĂ

Foto: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, înmînează rectorului UASM, Gheorghe Cimpoieş, „Ordinul Republicii” conferit Universităţii Agrare

O istorie de referinţă, un prezent vital şi recunoaştere oficială

Pentru o ţară ca a noastră, 80 de ani de existenţă împliniţi de Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) înseamnă nu doar o contopire naturală cu însăşi istoria naţională, ci şi un întreg complex de valori perceput, din păcate, doar de personalităţile din domeniu, nu şi de politicienii cu drept de decizie. Rezumînd, ţinînd seamă de potenţialul real al Republicii Moldova, constatăm că încă nu au apărut acei vizionari cu drept de decizie care să înţeleagă importanţa dezvoltării şi a permanentei susţineri, de către stat, a UASM, precum şi rolul esenţial pe care trebuie să-l joace pentru viitorul economic al ţării.

Scurt istoric

U.jpg

UASM de astăzi, a luat naştere, scriptic şi oficial, pe data de 9 Aprilie 1933 prin promulgarea de către regele Carol al II-lea a Legii care viza transformarea Secţiei de Ştiinţe Agricole a Universităţii din Iaşi în Facultatea de Ştiinţe Agricole cu sediul la Chişinău. În 1938, Facultatea de Ştiinţe Agricole şi-a schimbat denumirea în Facultatea de Agronomie, iar împreună cu alte două facultăţi au constituit Politehnica "Gh. Asachi" din Iaşi, însă sediul facultăţii a rămas pe mai departe la Chişinău.

În luna August 1940, prin Hotărîrea Sovietului Comisarilor Norodnici al URSS şi CC al PC(b)U, în baza Facultăţii de Agronomie, s-a decis funcţionarea Institutului Agricol din Chişinău cu trei facultăţi: Viticultură, Zootehnie şi Fitotehnie. În Februarie 1941, institutul a fost denumit M.V. Frunze. Primul director al Institutului a fost N. Bosoi.

După război, Institutul şi-a reluat activitatea în baza funcţionării a patru facultăţi – Agronomie, Viticultură şi Enologie, Pomicultură şi Legumicultură, Zootehnie cu 27 de catedre şi o secţie de pregătire preuniversitară cu o cifră de şcolarizare de 150 de locuri.

De-a lungul anilor, în structura organizatorică a institutului au fost operate permanent modificări, extinderi, aşa cum au fost: deschiderea Secţiei de învăţămînt fără frecvenţă (1945); comasarea Facultăţii de Viticultură şi Enologie cu Facultatea de Pomilegumicultură, cu denumirea de Pomilegumicultură şi Viticultură (1948); înfiinţarea de facultăţilor noi – Mecanizarea Agriculturii (1950), Îmbunătăţiri Funciare (1954), Economie Agrară (1965), Perfecţionarea şi Recalificarea Cadrelor (1965), Medicină Veterinară (1976), Facultatea de Pregătire pentru Cetăţenii Străini (1976); organizarea Direcţiei ştiinţifice (1964), fondarea SDE etc.

În luna Noiembrie 1991, prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova, Institutul Agricol "M. Frunze" din Chişinău este trecut din jurisdicţia URSS în jurisdicţia Republicii Moldova şi reorganizat în Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

În noul context de învăţămînt naţional, au fost operate permanente şi importante schimbări în structura, conţinutul şi forma de organizare învăţămîntului superior agronomic, iar aceasta în contextul satisfacerii noilor cerinţe moderne ale agriculturii. Astfel, au fost inaugurate noi specialităţi cum ar fi: Organizarea teritoriului (1991); Management (1993); Cadastru funciar (1995); Marketing (1995); Silvicultură şi grădini publice (1996); Biotehnologii agricole (1997); Relaţii economice internaţionale (1997); Drept patrimonial (2002); Turism (2003); Ecologie şi protecţia mediului (2003); Ingineria mediului (2003); Achiziţii publice (2004); Ingineria şi tehnologia transportului auto (2004); Evaluarea imobilului (2004); Finanţe şi bănci (2005); Viticultură şi vinificaţie (2005); Facultatea de Contabilitate (2004).

Pe parcursul existenţei sale, UASM a devenit cunoscută, afirmîndu-se pe plan naţional şi internaţional. De pe băncile acestei Universităţi au ieşit formaţi peste 50 de mii specialişti de prestigiu, au fost înregistrate performanţe ştiinţifice de mare anvergură, iar calitatea învăţămîntului de aici este confirmată de numeroasele mari personalităţi care s-au format sau au activat în cadrul UASM, dar care s-au impus prestigios şi în domeniile lor de activitate la nivel naţional şi internaţional.

2013, ca an aniversar şi bogat în evenimente

CIMPOIES copy.jpg

Înfiinţarea UASM a fost decisă pe data de 9 Aprilie 1933, dar aniversarea în sine este marcată la început de an universitar, fiind fixată pe data de 9 Octombrie. Cu prilejul aniversării a 80 de ani de existenţă, pe 9 Octombrie 2013, în cuvîntul său de salut, academicianul şi profesorul universitar Gheorghe Cimpoieş, rectorul UASM, a menţionat:

„UASM este unica universitate din ţara noastră, care, pe parcursul acestei perioade, a trecut prin două schimbări radicale a concepţiilor şi mentalităţilor, legate de două treceri de la un sistem economico-social şi politic la altul. (...) UASM a format, în facultăţile sale, peste 50 de mii de specialişti, inclusiv cca. 1.000 de absolvenţi din 67 de ţări, care s-au afirmat prin rezultate remarcabile în producţie şi în cercetare, în ţară şi peste hotare. Printre absolvenţi regăsim un şir de personalităţi: preşedinţi de ţară, prim-miniştri, deputaţi în Parlament, ambasadori, miniştri, membri ai academiilor de ştiinţe, scriitori etc.

Concomitent cu formarea specialiştilor, UASM s-a afirmat şi printr-un nucleu ştiinţific de mare importanţă, de notorietate naţională şi internaţională. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice efectuate – soiuri şi hibrizi noi de plante, crosuri de animale şi păsări, tehnologii moderne, maşini, aparate, produse farmaceutice etc. – au fost valorificate într-un număr mare de monografii, manuale, brevete de invenţii, articole ştiinţifice şi, de regulă, implementate în producţie. (...)

În prezent, UASM numără peste 6.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, pregătiţi, respectiv, pe 23 de specialităţi, 30 de specializări şi 27 de specialităţi ştiinţifice. Dispune de un bogat potenţial intelectual şi de o importantă infrastructură, destinată activităţilor didactice, investigaţiilor ştiinţifice şi asigurării condiţiilor sociale. UASM este prima universitate din Republica Moldova, primită în Asociaţia Universităţilor Europene, este membru asociat al Asociaţiei Universităţilor Francofone, întreţine relaţii de colaborare cu universităţi şi institute de cercetare din întreaga lume, în baza a peste 50 de acorduri, fiind total deschisă cooperării internaţionale.”

Este realmente imposibil ca într-o modestă pagină de ziar să cuprindem diversitatea şi prestigiul realizărilor UASM nu doar de pe parcursul întregii sale existenţe, ci chiar şi cele dintr-un singur an, acesta fiind şi motivul pentru care ne vom referi doar la ultimele manifestări publice de moment.

Astfel, în preajma ceasului aniversar, UASM i s-a conferit „Ordinul Republicii”

„Prin Decretul nr. 820 – VII  din  4 octombrie 2013, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţământului universitar, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi activitate metodico-ştiinţifică prodigioasă, Preşedintele Republicii Moldova, Domnul Nicolae Timofti, a conferit Universităţii Agrare de Stat din Moldova „Ordinul Republicii”.

UASM a decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” Regelui Mihai I

DSC_8687 copy.jpg

Pe data de 8 Octombrie 2013, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Agrare de Stat din Moldova Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. La ceremonie, Majestatea Sa Regele Mihai I al României a fost reprezentat de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta şi de Alteţa Sa Regală Principele Radu.

Acordarea acestei înalte distincţii fostului Suveran al României are o valoare simbolică profundă şi face o deosebită cinste UASM. Afirmăm aceasta deoarece înfiinţarea acestei Universităţi a fost decisă printr-un edict regal, cel al regelui Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai I de România.

UASM în viitorul ţării

Această Universitate este, într-adevăr, un obiect de patrimoniu naţional, dar mai reprezintă şi şansa reală pentru viitorul ţării. În contextul european economic de astăzi, perspectivele prosperităţii indiscutabile sunt în Agricultură, Viticultură, Pomicultură şi toate celelalte domenii sau subdomenii ale căror specialişti sunt pregătiţi la UASM.

Numai în aceste domenii ne putem afirma printre liderii europeni, numai prin acestea nu avem de ce să ne temem că Republica Moldova poate fi înlăturată de concurenţă. Pentru toate acestea, însă, aşa cum spuneam încă de la început, avem nevoie de vizionari cu drept de decizie. Republica Moldova are pămînturi arabile unicat, podgorii, livezi etc. prin care trebuie să-şi proiecteze viitorul economic. Noi nu avem aici tradiţii industriale prin care să concurăm cu Ferrari, Mercedes, IBM, Samsung, ci doar pămînt roditor pe care Dumnezeu ni l-a menit din belşug.

Prin urmare, avem nevoie de strategii naţionale pe termen lung şi de marketing pe măsură pentru a învăţa să semănăm şi să culegem roadele ţarinei. Pentru aceasta, avem performanţele UASM, dar ce folos că avem specialişti prestigioşi şi savanţi marcanţi în domeniu dacă nu există decizie, voinţă şi putere politică ca să imprime o strategie naţională pentru viitor în acest sens? Avem specialişti. De ce nu-i folosim şi parcă îi încurajăm ca să migreze pentru a face roditoare alte pămînturi?

Suntem convinşi că UASM are soluţii, dar cine o ascultă şi înţelege că trebuie să i se subordoneze în proiecte de perspectivă?

Mihai CONŢIU