Un numar tot mai mare de suedezi de origine straina sunt atrasi de extrema dreapta

Un număr crescînd de suedezi de origine străină sunt atraşi de extrema dreaptă, care, potrivit estimărilor, ar urma să înregistreze un scor fără precedent la alegerile legislative ce vor avea loc Duminică, relatează, Vineri AFP, conform agerpres. Potrivit unei anchete a Institutului Naţional de Statistică (SCB), 11,3 % dintre suedezii născuţi în străinătate îşi exprimau în Mai simpatia faţă de Democraţii Suediei (SD), un partid anti-imigraţie cu rădăcini neonaziste, faţă de numai 1,8 % înainte de precedentele alegeri de acum patru ani. În opinia profesorului Anders Neergaard, de la Universitatea din Linkoping, este vorba de o căutare de ”respectabilitate” pentru aceşti imigranţi, deseori albi şi creştini, mai bine integraţi decît ultimele valuri de nou-sosiţi din Sud.

Neergaard, coautor al unui raport intitulat ”O contradicţie esenţială? Imigranţi militînd în partidul Democraţii Suediei”, a explicat faptul că, în general, se poate spune că persoanele albe sau suedezii din prima generaţie, îndeosebi bărbaţi, reprezintă grupul care susţine cel mai mult partidul Democraţii Suediei, în timp ce femeile se situează la polul opus. Dar, paralel cu ascensiunea SD, se constată o tendinţă care arată că avansul este mai puternic în rîndul persoanelor născute în străinătate. Aceasta se explică prin faptul că formaţiunea de extrema dreaptă pare să atingă un fel de plafon în rîndul suedezilor născuţi în Suedia.

”Nu avem statistici detaliate, dar, potrivit indiciilor noastre, se conturează diferite grupuri înclinate să susţină SD. Un prim grup îl reprezintă lucrătorii nordici imigranţi în Suedia, precum finlandezii veniţi în număr mare în anii 1950, 1960 şi pînă în anii 1970”, a afirmat profesorul Neergaard. Potrivit declaraţiilor sale, cel de-al doilea grup îl formează imigranţii europeni, în principal din Europa de Est, veniţi la muncă sau ca refugiaţi politici din Blocul de Est.

Cel de-al treilea grup îl constituie creştinii din Orientul Mijlociu, unde au fost supuşi opresiunii regimurilor musulmane. Acest grup pare mai fluctuant în rîndul SD, a precizat el. Anders Neergaard a subliniat că SD îi mobilizează puternic pe alegătorii care se opun drepturilor comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali) şi drepturilor legate de gen. Acest fel de electorat se află în unele grupuri de imigranţi, care sunt uneori extrem de ostili faţă de homosexualitate.