UN FOARTE POSIBIL „DULCE BLESTEM” AL LUI VORONIN

Europenizarea R. Moldova finalizată de comunişti?

Autor: Mihai CONŢIU

Doctrinele liberale sau democrat-liberale din R. Moldova s-au compromis iremediabil dintr-un motiv pe care iniţiatorii lor nu-l pot admite din cauză că este extrem de simplu – nici un partid liberal, liberal-democrat, democrat şi, în general, anticomunist n-au avut astfel de doctrine decît pe hîrtie, fără să le înţeleagă o iotă.

Prefăcîndu-se că fug de trecutul din URSS şi, mai ales, că sînt anti-comunişti, toate aceste partide s-au transformat în nişte hibrizi politici, iar creatorul lor a fost Vladimir Voronin. Sînt hibrizi politici deoarece nu pot fi liberali sau liberal-democraţi şi să recurgă la retorici de stînga în campaniile electorale, iar după cîştigarea alegerilor să redevină liberali radicali, de centru-dreapta sau de centru.

În campaniile electorale fură lozincile comuniştilor, iar cînd ajung la Putere se transformă în mafioţi politici. Lupta nu este dintre comunism şi anticomunism, dintre europenism şi eurasiatism, ci dintre filatism şi plahotniucism. De aceea, oricît de neinformaţi i-am considera pe moldoveni, omul de rînd simte aceste mîrşăvii. Orice analist onest (au mai rămas vreo doi sau trei) poate să constate că partidele aşa-zis democrate de la guvernare au ajuns la Putere prin: fraudă ideologică; dorinţa de alungare a comuniştilor de la guvernare deoarece depăşiseră orice măsură şi rupseseră legătura cu poporul, dorinţă căreia i s-au raliat şi occidentalii care contribuiseră la realegerea lui Voronin în funcţia de preşedinte; un simulacru de coaliţie pro-europeană; contestarea legalităţii alegerilor din 5 Aprilie 2009, deşi ulterior nu au venit cu probe; „ciudăţenia” improvizării evenimentelor din 7 Aprilie 2009 şi misterul care le învăluie etc.

După înlăturarea comuniştilor de la guvernare, noua Putere pro-europeană avea la îndemînă toate instrumentele ca să demonstreze moldovenilor ce înseamnă o guvernare autentică de dreapta sau centru-dreapta. N-au făcut-o, obsedaţi fiind de Voronin, de imaginea acestuia, dar mai ales de puterea pe care a avut-o, şi dorind cu ardoare să-i semene sau să-i întreacă popularitatea de lider. Nici asta nu le-a reuşit, ocupaţi fiind cu împărţirea funcţiilor în stat, mai ales cele din perspectiva cărora puteau să fure ţara cel mai mult. Fireşte că în toiul acestor lupte au uitat de oameni şi de ce trebuie făcut cu această ţară. Se ia bir şi de pe un sac cu cartofi dus la piaţă, ce mai!

S-a ajuns în situaţia ridicolă încît manifestările de dreapta să se vehiculeze doar în jurul chestiunilor ce ţin de limba vorbită, istorie şi alte năzbîtii, numai despre bunăstarea moldovenilor NU! Păi reforma unui stat de unde începe – de la cum cîntăm sau de la cum trăieşte poporul ca să aibă şi chef de cîntat?

S-a ajuns pînă acolo încît şi cei mai aprigi adversari ai lui Voronin şi ai comuniştilor să recunoască faptul evident că după 2009 se fură mai mult decît pe vremea guvernării comuniste, că lumea criminală a revenit în matca ei de dominaţie de pînă în 2001.

În tot acest timp, Voronin, ca vechi vînător, i-a observat şi îi aşteaptă în bătaia puştii. Nu comuniştii vor cîştiga alegerile, ci moldovenii sătui de atîta jaf şi corupţie, care îi vor alege pe comunişti cu speranţa că vor fi învăţat ceva din greşelile trecute. Acest lucru îl observăm în majoritatea satelor în care am fost. Să nu mai audă de Filat şi Plahotniuc!

Integrarea europeană a R. Moldova? Sigur că va continua, căci, indiferent de lozincile anti-europene ale comuniştilor de acum, Voronin va fi obligat să continue ceea ce, în fond, el a început – integrarea europeană, care-i un drum fără de întoarcere! Voronin ştie prea bine asta. Moldova nu are cum să reziste fără integrare în UE, căci Uniunea Vamală este o himeră. Să nu uităm că acelaşi Voronin, aşa de pro-rus cum este, nu a semnat Planul Kozak de federalizare a R. Moldova. În plus, deja se vede cu ochiul liber că şi europenii s-au resemnat cu ideea că Voronin va prelua puterea în toamnă. Să vedem, tot ziarul „Moldova suverană” va fi vinovat de asta? Dar gălăgioşii analişti angajaţi care se jură că ai lor nu fură pe la televiziuni şi nici nu roşesc? Poate doar Oazu Nantoi, Nicolae Chirtoacă şi Igor Boţan scapă de stigmatul cu fierul roşu, dar ceilalţi ce vor mai grăi după alegeri? Nici măcar nu vor mai fi plătiţi!

Revenind la Vladimir Voronin, în primul rînd, nu ar avea putere să se întoarcă împotriva UE dacă PCRM, sub o formă sau alta, preia din nou guvernarea în Moldova. În caz contrar, împotriva sa nu s-ar ridica un improvizat 7 Aprilie, ci o întreagă Moldovă înfometată. Prea mulţi bani şi proiecte europene se desfăşoară în Moldova pentru ca Voronin să îndrăznească să le dea cu piciorul! Pe lîngă gazul rusesc, moldovenii mai au nevoie şi de mîncare, de un trai decent şi, mai ales, au şi prin gustul libertăţii şi confortului de tip european, chiar dacă în stadiu incipient.

Acesta-i motivul pentru care nici Voronin nu s-ar ridica împotriva propriului popor, indiferent de ce ar crede despre el. Rusia nu ne oferă ceea ce ne dă din belşug şi cu şanse certe de mai bine Uniunea Europeană. Doar gazele nu-s suficiente, iar exporturile moldoveneşti de vin, fructe, legume etc. deja sînt aşteptate în UE! Acum Voronin se pune bine cu ruşii doar ca să obţină bani pentru alegeri şi-i va obţine pentru că Dodon nu poate fi un pilon serios aici. Este un jucător haotic, ca şi Renato Usatîi. Aşadar, Vladimir Nicolaevici Voronin va continua politica pro-europeană, deşi un pic altfel. Noi ştim cum, dar o să vă spunem cu altă ocazie.