UN COMISION DE LA ŞPARLICOV PENTRU MIŞULICĂ MAMPASICĂ

Cum a înglodat ex-directorul ANRE ţara în datorii pentru gaze naturale

Decizia fostei conduceri a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a elibera licenţă de export al energiei electrice companiei din regiunea transnistreană „Dnestrenergo” poate provoca probleme Moldovei în colaborarea energetică cu UE. Despre aceasta scrie „Komsomolskaia Pravda v Moldove”, care invocă opinia unor experţi cu renume în domeniu.

După cum relatează TRIBUNA, sursa citată afirmă că directorul „Dnestrenergo” Mihail Dobroveţ a recunoscut, într-o declaraţie pentru presa transnistreană, că licenţa obţinută de la ANRE îi permite companiei transnistrene să furnizeze energie electrică nu doar pe malul drept al Nistrului, ci şi peste hotare. Sursa precizează, totodată, că e nevoie şi de o autorizare a exportului de la Ministerul Economiei.

Publicaţia scrie că decizia lui Victor Parlicov, ex-Directorul ANRE, de a elibera licenţă de export companiei transnistrene nu a fost una bine gîndită, deoarece capacităţile „Dnestrenergo” permit transportarea prin reţele şi a energiei electrice produse de Centrala de la Cuciurgan, Centrala de la Dubăsari şi de „Tirotex-Energo”.

Potrivit sursei, prin reţelele întreprinderii transnistrene se efectuează şi tranzitul de energie electrică către Moldova de la staţiile generatoare din Ucraina, dar şi transportarea energiei electrice de la Cuciurgan în dreapta Nistrului şi în România.

„Mai mulţi experţi din Chişinău sînt solidari în opinia că eliberarea licenţei companiei din Tiraspol s-a făcut cu încălcări. Este vorba despre faptul că Legea privind energia electrică obligă posesorii de licenţe să delimiteze activităţile de transportare şi furnizare a energiei electrice. „Dnestrenergo”, deţinînd reţele de transport şi de distribuţie a energiei electrice, este de facto unicul operator pe piaţa energiei electrice din Transnistria. Întreprinderea se ocupă atît de livrarea, cît şi de transportarea energiei electrice, ceea ce este o încălcare directă a Legii privind energia electrică. Însă chiar şi în aceste condiţii, foştii directori ai ANRE (Parlicov, Raileanu şi Belinskii) au semnat documentul de eliberare a licenţei. Deşi anume aceste acţiuni au fost în felul lor o decizie fără precedent, care contravine directivelor europene în domeniul energeticii, obligaţiunilor pe care Moldova şi le-a asumat în calitate de membru cu drepturi depline a Acordului de colaborare energetică cu UE. Iar aceasta poate crea un efect negativ în cadrul interacţiunii Totodată, situaţia creată poate conduce şi la creşterea considerabilă a datoriei generale a Republicii Moldova pentru gazul natural important din Federaţia Rusă. Aceasta pentru că nu este exclus faptul că „Dnestrenergo” va comercializa energie electrică produsă pe bază de gaz natural.

„Dacă respectiva companie va comercializa energie electrică din gaz natural , aceasta va conduce automat la creşterea datoriei „Tiraspoltransgaz” faţă de „Moldovagaz”, drept urmare va creşte datoria „Moldovagaz” faţă de „Gazprom”, îl citează publicaţia pe un reprezentant al companiei „Moldovagaz”.

Ziarul mai scrie ca Tiraspolul nu achită cu anii pentru gazul consumat, iar datoria sa se ridică deja la aproape la 5 mlrd. dolari SUA, ceea ce este extrem de periculos atît pentru locuitorii de pe malul drept, cît şi pentru cei de pe malul stîng al Nistrului.

Cristina PENDEA

Sursa: tribuna.md

Supratitlul şi titlul aparţin redacţiei.