Un bol chinezesc, ce fusese cumpărat cu trei dolari, a depăşit două milioane la casa de licitaţie Sotheby's

Un bol chinezesc cumpărat cu trei dolari în 2007 de către un particular dintr-un tîrg de obiecte a fost adjudecat marţi pentru suma de 2,23 milioane de dolari la Sotheby's din New York, a anunţat casa de licitaţie, citată de AFP.

Micul vas din ceramică albă, foarte fin şi foarte rafinat, era de fapt un bol "Ding" milenar, datînd din timpul dinastiei Song, care a domnit în China între anii 960 şi 1279. Persoana care-l cumpărase din tîrg îl expusese mult timp în sufragerie, fără să bănuiască faptul că achiziţionase o comoară. În cele din urmă şi-a pus întrebarea cît valorează şi s-a dus cu el pentru expertizare la specialişti în artă chineză.

Sotheby's l-a estimat la o valoare între 200.000 şi 300.000 de dolari. Dar patru cumpărători şi-au disputat îndelung achiziţionarea lui marţi şi bolul cu un diametru de 12 cm a fost adjudecat în cele din urmă pentru suma de 2,23 milioane de dolari, el intrînd astfel în posesia colecţionarului londonez de artă Giuseppe Eskenazi. Singurul bol cunoscut cu aceeaşi formă, aceleaşi dimensiuni şi cu acelaşi motiv face parte din colecţiile British Museum din Londa de peste 60 de ani.