UN AMBASADOR PARERIST AFLAT IN… TREABA

Gribincea se antepronunţă juridic împotriva şefului statului

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a declarat, la postul de televiziune românesc Digi 24, că disputa din jurul retragerii cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu nu poate zdruncina profunzimile relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, estimînd totodată, pe baza celor spuse de unii experţi, că „decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional”.

Stupizenia acestei declaraţii reiese şi din aceea că, elementar, ţinînd seamă şi de experienţa diplomatică a lui Gribincea, acesta trebuia să ştie că procedura de contestare a Decretului emis de către preşedintele Igor Dodon nu intră în aria de competenţă a Curţii Constituţionale (CC), ca să-l declare neconstituţional. Singura cale de atac a lui Băsescu este doar aceea de a se adresa Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Ignorantul ambasador „părerist” a căzut în această capcană nediplomatică probabil dus de val după ce a aflat că alt ignorant juridic, deputatul moldovean Grigore Cobzac, a contestat la CC decizia Preşedintelui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia lui Traian Băsescu. Aşa cum şi era de aşteptat, CC a respins acest demers deoarece nu intră în competenţa Curţii.

Gafa diplomatică a lui Gribincea este gravă nu neapărat din cauza incompetenţei sale juridice, căci putea să tacă, pur şi simplu, să refuze diplomatic să-şi dea cu părerea asupra unui Decret emis de şeful statului pe care îl reprezintă, ci din aceea că s-a „antepronunţat juridic” împotriva Decretului Preşedintelui Dodon, indiferent de faptul că acesta intră sau nu în competenţa de rezolvare a CC. În plus, Gribincea reprezintă diplomatic ţara şi pe Preşedintele ei, se subordonează Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (o denumire abuzivă şi nerealistă, credem noi), al cărui ministru este numit politic, dar şeful suprem al diplomaţiei statului RM este Preşedintele ţării.

Tot în acest context, declaraţiile nediplomatice ale ambasadorului Gribincea capătă conotaţii de linguşeală, de „intrare în voie” faţă de români, într-o contradicţie flagrantă faţă de Preşedintele ţării sale, al cărui Decret, aşa cum arătam mai sus, nu poate fi analizat/anulat nici de CC şi, cu atît mai mult, nici de un ambasador, printr-o „antepronunţare juridică”, ci numai şi numai printr-o adresare a lui Băsescu la CSJ. Acum înţelegeţi de ce Preşedintele Dodon are dreptate cînd solicită revocarea lui Gribincea din funcţie?