UE vrea pasaport digital de vaccinare. Cum vor proceda autoritatile din Republica Moldova?

Comisia Europeană va prezenta, luna aceasta, o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare, la nivelul Uniunii Europene, a declarat, Luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters. „În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în Martie”, a declarat ea într-o conferință cu parlamentari conservatori germani.

Liderii UE, reuniți Joi, într-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival.

În urma dezbaterilor, liderii UE au decis să mențină restricțiile asupra vieții publice și a liberei circulații, în contextul în care statele membre încearcă să controleze apariția noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economică planificată.

Liderii țărilor UE au păreri împărțite în privința pașaportului digital de vaccinare

Deși cancelarul german Angela Merkel a declarat că toate statele membre au fost de acord că UE are nevoie de un pașaport de vaccinare, sunt și state care au păreri împărțite. 

În timp ce Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria susțin ideea unui pașaport de vaccinare, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări.

De asemenea, Belgia, Olanda și România și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat, înaintea summit-ului, că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobîndit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtăşesc aceeaşi opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri.

Totodată, cancelarul austriac a susţinut ca ''paşapoartele verzi digitale'' pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ

Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară. 

Pașapoartele de vaccinare sunt binevenite, însă ridică anumite probleme legale

Deși ideea unor pașapoarte este binevenită, călătoria în baza unor asemenea documente ridică şi unele probleme legale, în special pentru cei care au rămas în ultima etapă de vaccinare, care ar putea afirma că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.

Totodată, există și alte neclarități cum ar fi faptul că nu a fost stabilit încă dacă cei care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane, chiar dacă ei nu mai sunt vulnerabili. De asemenea, nu este clar dacă oamenii mai pot transmite virusul dacă s-au vindecat de COVID-19, cît timp sunt imuni şi dacă ei ar trebui să obţină sau nu certificate.

Din tot acest context destul de complex, deducem că, totuși, se va introduce acest pașaport de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Este o măsură, ca să zicem și așa, de ”legitimă apărare împotriva pandemiei”, ceea ce ni se pare firesc. Cum vor proceda, însă, celelalte state extra-comunitare, așa cum este și Republica Moldova? Ținînd seamă de numărul însemnat de cetățeni moldoveni care vor să circule în spațiul UE, iar aici nu ne referim la cei cu cetățenie română, ci la cei care vor să-și viziteze rudele stabilite acolo – părinți, copii, rude etc. –, întrebăm: Autoritățile Republicii Moldova vor face demersurile necesare la UE ca să accepte emiterea unui pașaport digital de vaccinare moldovenesc recunoscut de UE? Va fi capabilă Președinta Maia Sandu să înțeleagă că aceasta este, într-adevăr, o ”cerință a cetățenilor” mai mare decît cea imaginată de ea în privința alegerilor anticipate?

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42