UCRAINA: PREŞEDINTELE PREZINTĂ O LEGE ÎN PARLAMENT PENTRU ADERAREA LA NATO

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a prezentat joi în parlament o lege care ar trebui să permită Kievului să adere într-o zi la NATO pentru a-şi asigura securitatea împotriva ameninţărilor Rusiei.

Decizia lui Poroşenko ar trebui să conducă la anularea statutului de nealiniat, o clasificare dată unor ţări ca Elveţia care refuză să se alăture oricărei alianţe militare sau să se implice activ într-un conflict armat, notează AFP.

Ucraina a aderat la tabăra nealiniaţilor în 2010 sub presiunea Moscovei.

Poroşenko a făcut din apartenenţa la NATO una din priorităţile sale în materie de politică externă după ce a fost ales preşedinte al Ucrainei în mai, în timp ce predecesorul său, Victor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, a fost nevoit să părăsească puterea sub presiunea străzii.

Preşedintele ucrainean şi NATO îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că sprijină militar forţele separatiste din estul industrial al Ucrainei.

Deşi Moscova a continuat să nege aceste acuzaţii, Poroşenko a estimat că "agresiunea" rusă împotriva ţării sale îl obligă să se întoarcă spre Vest şi să prezinte proiectul său de lege în parlament.

"Statutul de nealiniat al Ucrainei a demonstrat că el constituie un mijloc total ineficient pentru a asigura securitatea" ţării, a declarat Poroşenko, într-o notă explicativă pe site-ul său.

Sursa: Agerpres