Turcia adauga gruparea Tahrir al-Sham pe lista neagra a terorismului

Turcia a desemnat gruparea insurgentă Tahrir al-Sham drept organizaţie teroristă, potrivit unei decizii prezidenţiale publicate Vineri, în timp ce Damascul se pregăteşte pentru un asalt militar în Nord-Vestul Siriei, într-o zonă unde gruparea are influenţă, relatează Reuters, potrivit agerpres. Anunţul apărut în Monitorul Oficial corespunde unei decizii luate de ONU în Iunie de a adăuga Tahrir al-Sham pe lista cu persoane şi organizaţii ale căror active urmează să fie îngheţate din cauza legăturilor cu grupările militante al-Qaida şi Statul Islamic. Anunţul survine înaintea unui posibil atac al Armatei siriene, susţinută de Rusia, în regiunea siriană Nord-vestică Idlib, unde se află aproape trei milioane de persoane la frontiera cu Turcia.

Tahrir al-Sham, care include grupul Frontul Nusra, legat de al-Qaida, este cea mai puternică alianţă jihadistă în Idlib, ultima enclavă majoră deţinută de rebeli şi unde Preşedintele sirian Bashar al-Assad nu deţine controlul. Rusia a declarat Vineri că Guvernul sirian are tot dreptul pentru a-i alunga pe terorişti din Idlib, adăugînd că au loc discuţii pentru a crea coridoare umanitare în zonă.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat săptămîna trecută că va fi dezastruos să se caute o soluţie militară în Idlib, deşi se află militanţi acolo. Ankara, ce are o prezenţă militară redusă la Idlib, a avertizat că un atac ar putea declanşa un nou val de refugiaţi. „Este important pentru noi toţi să neutralizăm aceste grupuri radicale”, a spus ministrul turc. ”Dar trebuie să distingem civilii de grupurile teroriste”, a adăugat el.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat, Joi, că există o mare concentrare de luptători străini în Idlib, între care 10.000 care ar aparţine Fontului Nusra şi al-Qaida.