Tunisia: Oficiali filmati cu camera ascunsa intr-o farsa in care li se propunea sa coopereze cu statul evreu

O emisiune TV în care au fost prezentate înregistrări realizate cu camera ascunsă în care unor politicieni, artişti şi sportivi tunisieni li se propunea să coopereze cu Israelul a provocat controverse şi indignare în Tunisia, relatează AFP, potrivit agerpres. Chiar înainte de difuzarea emisiunii denumite „Shalom’, liste cu oficiali care au acceptat să coopereze cu statul evreu în schimbul unei sume mari de bani au circulat pe reţelele de socializare. Protagoniştii din imagini sunt abordaţi de actori care joacă rolul de reprezentanţi ai unei ”Ambasade israeliene” ce funcţionează în secret în Tunisia, ţară care a rupt relaţiile diplomatice cu statul evreu în Octombrie 2000.

Această emisiune era programată să înceapă în prima zi a Ramadanului, dar un canal privat a renunţat să o difuzeze, producătorul său Walid Zribi afirmînd în mai multe media locale că aceasta este cenzură. Emisiunea a fost în cele din urmă difuzată în fiecare seară, începînd de Duminică, pe un alt canal tunisian la o oră de audienţă maximă.

În primul episod, o personalitate sportivă acceptă să antreneze un club israelian în schimbul a 120.000 de dolari. În cel de-al doilea episod, Raouf Ayadi, un lider al opoziţiei şi un detractor cunoscut al Israelului, asigură că „nu are o problemă” cu statul evreu. Ayadi, liderul partidului Wafa, a depus plîngere împotriva emisiunii. ”S-a exercitat o mare presiune asupra mea, am fost îngrozit”, a declarat el pentru postul de radio privat Mosaique FM. Producătorul emisiunii a cerut Marţi protecţia Poliţiei, afirmînd că a primit ameninţări.

Dacă internauţii au criticat iniţial personalităţile care ar fi acceptat să coopereze cu Israelul, această cameră ascunsă a fost criticată, fiind calificată de internauţi „emisiunea ruşinii”. „Nu este o cameră ascunsă, ci un program politic viclean (…) care urmăreşte să submineze imaginea oamenilor onorabili şi să-i facă să strălucească pe slujitorii adevăraţi ai Mossad-ului în Tunisia”, a scris un utilizator de internet.

Problema palestiniană şi relaţiile cu Israelul sunt chestiuni foarte sensibile în Tunisia, unde mulţi militanţi pentru drepturile omului şi politicieni cer adoptarea unui proiect de lege care să incrimineze normalizarea relaţiilor cu statul evreu.