Trump a aprobat declararea situatiei de urgenta la Washington DC pina pe 24 Ianuarie

Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a aprobat declararea situaţiei de urgenţă la Washington DC pînă pe 24 Ianuarie, astfel încît instituţiile însărcinate cu ordinea publică să poată asigura condiţiile de securitate pentru învestirea pe 20 Ianuarie a noului Preşedinte democrat Joe Biden, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.  

”Astăzi, Preşedintele Donald J. Trump a declarat că există o urgenţă în Districtul Columbia şi a ordonat asistenţă federală pentru suplimentarea eforturilor de răspuns ale Districtului în condiţiile de urgenţă rezultate din a 59-a inaugurare prezidenţială, între 11 şi 24 Ianuarie”, se arată într-o declaraţie a Casei Albe, postată pe site-ul instituţiei.

Prin această măsură, Departamentul de Securitate Internă şi Agenţia federală de gestionare a urgenţelor îşi vor putea coordona activităţile cu autorităţile locale şi federale, în contextul avertismentelor cu privire la riscul unor violenţe în ziua învestirii Preşedintelui Joe Biden.

Pentagonul a anunţat deja mobilizarea a 15.000 de membri ai Gărzii Naţionale la Washington pe 20 Ianuarie. În această zi a învestirii noului Preşedinte al SUA, vor fi închise toate clădirile administrative, magazinele şi firmele de catering din apropierea Congresului şi a Casei Albe.

După pătrunderea unor simpatizanţi ai Preşedintelui Trump în clădirea Congresului pe 6 Ianuarie, primarul democrat din Washington D.C., Muriel Bowser, a instituit restricţii de circulaţie în Capitala SUA pînă în 21 Ianuarie.