TOŢI OFICIALII EUROPENI AU MENŢIONAT

R. Moldova rămîne a fi campion în cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic

Prim-ministrul Iurie Leancă a susţinut , pe 15 iunie, un briefing la Aeroportul Internaţional Chişinău, în cadrul căruia a prezentat rezultatele vizitei sale oficiale la Bruxelles, întreprinse în perioada 13–15 iunie curent, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Iurie Leancă a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de la Bruxelles: directorul Comercial al WIZZ AIR, Gyorgy Abran; ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius; Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule; preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens; Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen; Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Belgiei, Didier Reynders, precum şi Monica Macovei, copreşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, dar şi cu alţi oficiali.

Iurie Leancă a declarat că aceasta este prima sa vizită oficială la Bruxelles în calitate de Prim-ministru, vizită pe care a calificat-o drept una foarte importantă, dat fiind faptul că aceasta intervine după criză politică din Republica Moldova. Prim-ministrul a vorbit despre rezultatele întrevederii cu Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.  ”Preşedintele Comisiei Europene salută formarea noului Guvern şi a subliniat necesitatea continuării reformelor, asigurării unei bune funcţionări a instituţiilor statului şi imparţialităţii acestora. Totodată, Jose Manuel Barroso a exprimat sprijinul total al Uniunii Europene pentru agenda europeană a Republicii Moldova, pentru reformele pe care le promovăm. Vizita a coincis cu finalizarea negocierilor Acordului de Asociere, cît şi pe Acordul privind crearea zonei de liber schimb, astfel încît am convenit să salutăm finalizarea negocierilor pe 25 iunie, la Luxemburg. Acum este important să ne axăm pe următoarele aspecte: parafarea şi, ulterior, semnarea”, a spus Iurie Leancă. Premierul a menţionat că obiectivul Guvernului este de a semna şi aplica Acordurile sus-menţionate pe parcursul mandatului actual al Comisiei europene, cu care au fost iniţiate negocierile, cel tîrziu la finele anului 2014.

Aspectele cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost analizate şi în cadrul întrevederii Premierului cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate. Oficialul şi-a exprimat convingerea că ţara noastră va reuşi să obţină obiectivele propuse şi a reiterat sprijinul total al Comisiei Europene în acest sens. Iurie Leancă s-a referit la acordurile semnate împreună cu Stefan Fule - Acordul de finanţare privind Programul de Suport Bugetar în Domeniul Justiţiei şi Acordul privind Programul suport pentru implementarea acordurilor curente şi noi între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, reprezentînd a doua fază a Programului Cuprinzător de Consolidare a Capacităţilor Instituţionale. ”Primul Acord prevede alocarea a 60 de milioane de euro pentru susţinerea Strategiei de reformă din sistemul de justiţie al Republicii Moldova. Cu ajutorul acestui Acord, reforma justiţiei va fi mult mai lesne de realizat. Programul suport, care prevede oferirea a 30 de milioane de euro, va contribui la pregătirea, negocierea şi implementarea noilor acorduri între Uniunea Europeană şi Republica Moldova: Acordul de Asociere, inclusiv Acordul cu privire la crearea zonei de comerţ liber, aprofundat şi comprehensiv”, a declarat Iurie Leancă, adăugînd că în cadrul discuţiei au fost discutate subiecte cu privire la perspectivele europene ale Republicii Moldova, pregătirea pentru Summit-ul de la Vilnius, dar şi strategia de după Summit. Premirul a declarat că, în luna octombrie a anului curent, în preajma Summit-ului de la Vilnius, Comisarul european Stefan Fule va vizita Republica Moldova, cu prilejul Forului Societăţii Civile, care va fi organizat pentru prima dată în afara Uniunii Europene, la Chişinău.

Cu Günther Oettinger, Comisarul european pentru energie, Iurie Leancă a discutat situaţia din domeniul energetic, în mod special, proiectele pe care le susţine Uniunea Europeană. ” Günther Oettinger a acceptat să participe la ceremonia de începere a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi, preconizată să se desfăşoare pe 27 august, de Ziua Independenţei. Acest proiect ne va aduce mai multă independenţă într-un domeniu atît de important pentru noi, cum este cel energetic”, a spus Iurie Leancă.

Cecilia Malmström, Comisar European pentru Afaceri Interne, şi-a exprimat atitudinea pozitivă faţă de procesul de reforme, în timpul întrevederii cu Iurie Leancă. Comisarul a declarat că în aproximativ 10 zile va fi remis Raportul privind rezultatele misiunilor de evaluare a experţilor Uniunii Europene, din februarie–martie 2013. ”Acest raport va indica, pe de o parte, progresul pe care l-am realizat în îndeplinirea atît a primei faze, cît şi fazei a II-a în implementarea cadrului juridic şi, totodată, va indica asupra dificultăţilor pe care urmează să le depăşim. Am constatat sprijinul total al Ceciliei Malmström că, în cazul în care vom reuşi să îndeplinim condiţionalităţile care au mai rămas de realizat, Comisia va anunţa, la Summit-ul de la Vilnius, că ţara noastră şi-a îndeplinit în linii mari aceste angajamente şi va propune ţărilor membre să examineze posibilitatea ridicării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă, adăugînd, la acest capitol, că Cecilia Malmström va efectua o vizită în Republica Moldova.

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut, la Bruxelles, o întrevedere şi cu Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Oficialii au trecut în revistă ultimele evoluţii în politicile promovate de către Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, proiectul strategiei naţionale tematice, elaborat de către autorităţile moldave şi programele de promovare a produselor agricole, adoptate de către Uniunea Europeană. ”Contăm mult pe sprijinul Uniunii Europene în definitivarea proiectului strategiei şi viitoarea implementare a prevederilor acesteia. Am convenit că prevederile Programului european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD) este o prioritate care va contribui la creşterea competitivităţii produselor autohtone”, a spus Iurie Leancă. Oficialii au convenit asupra organizării la Chişinău a unei conferinţe cu participarea Comisarului, miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi a Parteneriatului Estic. ”Va fi un exerciţiu extrem de util. Pentru noi este important să fim exact în tendinţele de bază ale dezvoltării agriculturii şi rurale care există acum în Uniunea Europeană, astfel încît să putem avea o industrie competitivă”, a adăugat şeful Cabinetului de Miniştri.

Premierul s-a referit şi la întrevederea cu Helga Schmid, adjunctul Înaltului Reprezentant pentru politica externă şi politica de securitate al Uniunii Europene, Catherine Ashton. În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă probleme de securitate şi subiectele de actualitate cu privire la problema reintegrării Republicii Moldova. ”Vom folosi mecanismele existente, rolul activ al Uniunii Europene, în vederea detensionării acestei situaţii şi crearea unei zone de încredere, iniţierea unor proiecte sociale, inclusiv pe partea stîngă a Nistrului, astfel încît toţi cetăţenii Republici Moldova să fie angajaţi în acelaşi proces de modernizare şi transformare a ţării”, a declarat Premierul. Cu referire la întrevederea cu Monica Macovei, copreşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, Premierul a declarat că au fost analizate subiecte actuale de pe agenda europeană a ţării noastre.

Prim-ministrul a menţionat şi întrevederile bilaterale cu Linas Linkevičius, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, ţară care va prelua, din 1 iulie 2013, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cu Didier Reynders, vicepremierul belgian, ministrul Afacerilor Externe, cu care a discutat despre vizitele a trei miniştri de externe din ţările Benelux, la Chişinău, preconizate pentru luna septembrie anul curent. ”Va fi o vizită prin care vom putea demonstra mai bine unde sîntem noi, care sînt obiectivele noastre şi, în mod special, să obţinem sprijinul acestor trei ţări”, a declarat Prim-ministrul. Premierul a menţionat că în cadrul întrevederii cu Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au fost discutate aspecte ale cooperării Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică, printre acestea: evacuarea şi distrugerea pesticidelor şi a altor substanţe nocive de pe teritoriul Republicii Moldova, proiect realizat cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere NATO. Anders Fogh Rasmussen a salutat disponibilitatea Republicii Moldova de a contribui la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo. ”Este o acţiune prin care putem să demonstrăm că nu sîntem doar consumatori de securitate, dar şi că putem contribui, pe măsura resurselor noastre modeste, la stabilizarea securităţii regionale”, a menţionat la acest subiect Prim-ministrul. Iurie Leancă l-a invitat pe Secretarul General NATO să efectueze o vizită oficială la Chişinău, invitaţie care a fost acceptată.

leanca totaluri2JPG copy.jpg

De asemenea, Iurie Leancă a mulţumit tuturor celor care au contribuit la lansarea pe piaţa moldovenească a celui mai mare operator de zboruri low-cost din Europa Centrală şi de Est, Wizz Air, care-şi va lansa primele curse din Chişinău spre Roma şi Veneţia începînd cu 24 septembrie. Premierul a subliniat că aceasta este o reuşită incontestabilă pentru cei implicaţi în proces, dar şi pentru cetăţenii ţării.

În final, Prim-ministrul a tras o concluzie a vizitei sale efectuate la Bruxelles. ”Toţi oficialii au menţionat că Republica Moldova, în pofida acestei crize, rămîne a fi campion în cadrul iniţiativei Parteneriatului Estic. Acum, prin acţiuni coerente şi intense, urmează să aducem mai multă încredere în acest sens şi să reuşim să convingem lumea că criza politică a fost mai mult un accident decît o normalitate. Partenerii noştri europeni au fost de acord că soluţia pe care am identificat-o aici este o soluţie europeană, care vorbeşte despre maturitatea clasei poltice din Republica Moldova. Este un element important faptul că deschiderea din partea Uniunii Europene este nu mai mică decît a fost pînă la criza politică. Acest sprijin este asigurat, vom reuşi să urmăm agenda europeană, care va avea impact benefic direct asupra cetăţenilor Republicii Moldova”, a mai declarat Iurie Leancă.