TEATRUL NATIONAL „VASILE ALECSANDRI” DIN IASI VA EFECTUA UN TURNEU LA CHISINAU

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, România, va efectua în zilele 27-28 martie un turneu la Chişinău, în cadrul proiectului „Reuniuni teatrale”, organizat în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitala R. Moldova.

Solicitat de agenţie, directorul general al Naţionalului chişinăuian, Petru Hadîrcă, a afirmat că turneul teatrului ieşean este un răspuns la vizita din 24-25 ianuarie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” la Iaşi, unde a prezentat pe scena celei mai vechi clădiri de teatru din România două spectacole: „Hronicul Găinarilor” după Aureliu Busuioc şi „12 scaune” după Ilf şi Petrov, ambele în regia sa.

„Proiectul a fost lansat în decembrie 2014. Acest parteneriat constituie o deschidere de relaţii de prietenie între cele două teatre naţionale: Iaşi şi Chişinău. La Iaşi am jucat spectacolele cu săli arhipline, fiind răsplătiţi cu aplauze îndelungate. Sper să se bucure de acelaşi succes şi colegii noştri de la Iaşi. De asemenea, ne dorim ca această tradiţie să aibă continuitate şi să devină un eveniment simbolic”, a menţionat Petru Hadîrcă.

Potrivit sursei citate, este semnificativ faptul că turneul Naţionalului din Chişinău la Iaşi a început pe 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), iar teatrul ieşean va juca în capitala R. Moldova pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România şi de Ziua Mondială a Teatrului.

Pe 27 martie, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi va prezenta pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău spectacolul „Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri în regia lui Alexandru Dabija (unde este implicată şi orchestra „Zece prăjini”), iar pe 28 martie - spectacolul „Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts în regia lui Claudiu Goga.

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost înfiinţat în 1840, sub direcţiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei româneşti fiind asigurată de Costache Caragiali. În prezent, trupa este alcătuită din 36 de actori, 2 regizori şi 2 scenografi alături de compartimente manageriale, administrative şi tehnice şi de alţi numeroşi colaboratori şi invitaţi pe proiect teatral. Numărul premierelor pe stagiune variază (8 -10 titluri), lor adăugîndu-li-se reluările spectacolelor de succes. Directorul general al teatrului este Cristian-Valeriu Hadji-Culea.