TARUL S-A NASCUT

În timp ce lumea sărbătoreşte 100 de ani de la revoluţia din octombrie, Rusia iarăşi se află sub puterea ţarului.

După 17 ani de cînd Vladimir Putin a devenit pentru prima dată preşedinte, puterea lui în Rusia este consolidată ca niciodată. Occidentul, care şi acum concepe Rusia ca pe un stat post sovietic, uneori îl numeşte drept cel mai puternic lider al ţării de la Stalin încoace. Ruşii tot mai des vorbesc despre trecut. Şi reformatorii liberali ruşi, şi conservatorii tradiţionalişti vorbesc despre Putin ca despre ţarul secolului XXI.

Vladimir Putin a meritat acest titlu, el a eliberat ţara lui de ceea ce majoritatea ruşilor numesc haosul anilor 90. În plus, el a reuşit să readucă Rusia pe plan internaţional în calitate de jucător puternic, iar uneori decisiv.

Deşi Rusia nu s-a ciocnit de revoluţiile oranj, există un alt pericol, asupra căruia Moscova e atentă. Acesta constă în faptul că, începînd cu anul 2018, cînd Putin va ocupa funcţia de preşedinte pentru ultima dată (potrivit Constituţiei), se vor începe discuţii despre ce va fi după ce va expira mandatul. Şi vor apărea zvonuri, că ţarul Vladimir poate lăsa după sine dezordine, tulburări în masă, după cum a fost cu alţi conducători ruşi.

Vladimir Putin nu este singurul conducător autoritar din lume. În ultimii 15 ani sistemul de conducere autoritar personalizat s-a răspîndit. Însă stilul lui Putin trezeşte în memorie Imperiul Rus în timpurile de glorie.

Ca ţar, Putin se află în vîrful piramidei. Încă din anul 2001 cînd el i-a pus la punct pe oligarhi, a luat sub control mai întîi presa, apoi giganţii petrolieri, accesul la putere e doar prin persoana sa.

Astăzi boierii îl servesc exact la fel, cum cei de un rang mai jos îi servesc pe boieri. Şi tot aşa pe verticală. Astăzi ratingul lui este de peste 80%, şi mulţi ruşi consideră că dacă nu va fi Putin, nu va fi nici Rusia.

Şi ca un adevărat ţar, Putin îşi menţine imaginea şi prin războaie victorioase. În interiorul ţării, în numele stabilităţii, tradiţiei şi ortodoxismului sînt marginalizaţi homosexualii şi feministele. În plus, faptul că Occidentul îl critică, este perceput de ruşi că după anii 90 Putin a demonstrat că Rusia a redevenit o forţă.

După The Economist, Marea Britanie 

Virginia Filip 21.11.2017 - 12:41

O oda trista adusa intaiului tiran al lumii. De ce ar trebui sa ne intereseze pe noi, moldovenii ce face Putin? Noi nu ave nici o legatura cu el si nici nu ne dorim. Vrem sa consolidam relatiile cu Uniunea Europeana, organismul din care vrem sa facem si noi parte. Moldova Suverana este ziar sponsorizat de Putin, ca asa pare?