Tarile bogate sunt acuzate de catre directorul OMS ca le lasa fara vaccin pe cele sarace

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că acordurile pe care țările bogate le încheie cu producătorii de vaccinuri lasă țările sărace fără posibilitatea de a-și vaccina populația. Tedros Adhanom Ghebreyesus cere ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale.

Șeful OMS a declarat că există o „problemă clară” în distribuirea vaccinurilor, iar ţările cu venituri mici şi medii nu primesc încă vaccinuri împotriva COVID-19. Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut ţărilor bogate să nu mai încheie acorduri bilaterale cu producătorii.

„Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie critică cu privire la naţionalismul vaccinurilor, relatează Reuters, potrivit Mediafax. „Nici o ţară nu este excepţională şi nu ar trebui să sară coarda şi să îşi vaccineze toată populaţia, în timp ce unele ţări rămîn fără vaccin”, a adăugat el.

El a cerut ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale şi a îndemnat pe cei care au comandat doze în exces să le predea imediat programului COVAX care facilitează partajarea a vaccinului.

În timp ce Tedros nu a denumit ţări, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19, într-o măsură care ar oferi UE aproape jumătate din producţia globală a firmelor pentru 2021.

Luptele pentru vaccinuri s-au accelerat pe măsură ce Guvernele se luptă să îmblînzească şi variante mai infecţioase identificate în Marea Britanie şi Africa de Sud, care ameninţă să copleşească sistemele de sănătate.