SUA au intreprins primele lovituri aeriene impotriva talibanilor in Afganistan dupa instaurarea armistitiului

SUA au întreprins primele lovituri aeriene împotriva talibanilor în Afganistan după instaurarea, la sfîrşitul lui Mai, a unui rar armistiţiu între insurgenţi şi forţele afgane, au anunţat Vineri forţele americane, informează AFP, potrivit agerpres. Două atacuri aeriene au fost întreprinse Joi şi Vineri în două provincii diferite, a anunţat pe Twitter Sonny Legget, purtătorul de cuvînt al forţelor americane în Afganistan.

„Acestea sunt primele lovituri aeriene americane împotriva talibanilor de la debutul armistiţiului de Eid al-Fitr”, sărbătoarea ce marchează sfîrşitul Ramadanului, a precizat purtătorul de cuvînt. „Reiterăm: toate părţile trebuie să reducă violenţele pentru a facilita procesul de pace”, a adăugat Legget.

Talibanii au iniţiat un armistiţiu de trei zile începînd din 24 Mai, cu ocazia Eid al-Fitr, însă nu l-au prelungit, în pofida numeroaselor solicitări ale Guvernului afgan. De atunci, ei şi-au reluat atacurile sîngeroase împotriva forţelor de securitate afgane pe teritoriul întregii ţări. Deja, înainte de armistiţiu, mişcarea talibană şi-a intensificat puternic ofensiva împotriva forţelor de la Kabul, după semnarea, la sfîrşitul lui Februarie, la Doha, a unui acord între SUA şi talibani, neratificat de autorităţile afgane.

Textul prevede retragerea trupelor străine din Afganistan pînă cel tîrziu în luna Mai 2021, în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor şi angajamentului lor de a demara negocieri cu Guvernul afgan. De atunci, talibanii au încetat să atace forţele străine, însă îşi continuă operaţiunile împotriva forţelor afgane, iar Washingtonul continuă să intervină uneori pe cîmpul de luptă pentru a le sprijini pe acestea.