Statul va acorda prioritate în subvenţionarea tinerilor fermieri

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) a ţinut, pe 14 martie, un seminar pentru participanţii la expoziţia ”MOLDAGROTECH”, care se desfăşoară la Centrul ”Moldexpo”. Nicolae Ciubuc a evidenţiat priorităţile susţinerii sectorului agricol de către stat în anul 2013.
Demnitarul a spus că Guvernul va continua să acorde ajutoare sporite pentru creşterea animalelor, irigare şi investiţii în edificarea dispozitivelor frigorifice. Nicolae Ciubuc a accentuat că în acest an se va acorda prioritate la acceptarea cererilor de finanţare de la tinerii fermieri şi de la agricultorii amplasaţi în localităţile rurale.
Specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare elaborează în prezent un Registru electronic al producătorilor agricoli, pe care speră să-l facă funcţional în doi ani. Aplicaţia va înlesni luarea deciziilor de finanţare de către AIPA.
Directorul adjunct al Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a relatat fermierilor, care au participat la expoziţia de echipament agricol ”MOLDAGROTECH”, că peste 40% din cele 400 de milioane de lei, alocaţi în anul 2012 pentru agricultură, au fost utilizaţi pentru procurarea tehnicii agricole. Nicolae Ciubuc şi-a exprimat doleanţa ca producătorii să considere la fel de importante operarea sistemelor de irigare şi asigurarea terenurilor de intemperii.
Şi în acest an statul va oferi sectorului agricol 400 de milioane de lei, la care se vor adăuga alte 60 de milioane de lei din partea Uniunii Europene. Cu aceşti bani, Uniunea Europeană va susţine proiecte pilot pentru a evalua capacitatea de asimilare a fondurilor de către agricultorii moldoveni.

Moldpres