Statuie aurita de 6 metri pentru rasa de ciini preferata a Presedintelui din Turkmenistan

Președintele din Turkmenistan a ridicat o statuie aurită înaltă de 6 metri în cinstea rasei sale preferate de cîini, informează BBC. Costurile acestui monument nu au fost dezvăluite.

Statuia a fost inaugurată, Marți, de Gurbanguly Berdymukhamedov și înfățișează un cîine din rasa Alabay. Monumentul se află într-o zonă rezidențială destinată angajaților la stat din Capitala Ashgabat.

Presa locală, considerată de organizația Reporters Sans Frontieres ca fiind cea mai oprimată din lume – chiar și presa din Coreea de Nord este considerată mai liberă –, a scris că statuia arată "mîndria și încrederea" rasei. Soclul statuii este înconjurat de ecrane care difuzează clipuri video în care apar cîini Alabay.

Rasa de cîini Alabay este variantă turkmenă a unui cîine ciobănesc asiatic, fiind introdusă și în patrimoniul cultural al țării.

Aceasta nu este prima dată cînd Berdymukhamedov și-a exprimat admirația pentru această rasă de cîini. Anul trecut a fost lansată o carte dedicată rasei Alabay.

În pofida grandorii monumentului, majoritatea populației din Turkmenistan trăiește în sărăcie. 

În 2015, Gurbanguly Berdymukhamedov a dezvelit o statuie în care apare el călare pe un cal, turnată în bronz și poleită cu aur de 24 de carate.

Berdymukhamedov se află la putere în Turkmenistan din 2006. El a cîștigat ulterior alegerile din 2012 cu 97% din voturi, același lucru petrecîndu-se și în 2017.