SĂRAC ŞI CINSTIT?

Iată cîte ţări a vizitat în 2013 Mihai Ghimpu!

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a avut o activitate intensă în 2013 la capitolul vizite peste hotare. Astfel el a avut 11 deplasări în opt ţări.

După cum informează TRIBUNA, potrivit informaţiei de pe pagina web a PL, Mihai Ghimpu a efectuat vizite atît ca deputat, cît şi ca lider de partid.

Astfel, în februarie curent, Mihai Ghimpu, a participat la Berlin la evenimentele organizate cu prilejul aniversării zilei de naştere a vicecancelarului Germaniei Philipp Rősler, ministrul federal al Economiei, Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Germania (FDP). Ulterior, a avut o întrevedere cu Antje Leendertse, Reprezentantul MAE al Germaniei pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

La începutul  lunii martie, el a avut la Strasbourg întrevederi cu Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland şi cu Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, dar şi cu reprezentanţii diasporei moldovenilor.

Totodată, în perioada 11-12 martie 2013, Preşedintele PL a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles unde a avut întrevederi cu europarlamentarul britanic Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, Preşedinte ALDE, Stefan Füle, Comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, Luis Felipe Fernández de la Peña, Director general pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă şi cu alţi oficiali europeni.

În perioada 4-5 mai, Mihai Ghimpu a avut o deplasare din nou în Republica Federală Germania, în oraşul Nurnberg, unde a fost invitat la Congresul Extraordinar al Liberalilor din Germania (FDP, die Liberalen).

În data de 1 iulie curent, la Bruxelles, Preşedintele PL, Mihai Ghimpu şi vicepreşedintele PL, Corina Fusu, deputaţi în Parlamentul RM, au avut o întrevedere cu Sir Graham Watson, Preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), raportor principal pentru Acordul de Asociere UE-RM în Parlamentul UE.

În data de 2 iulie, la Strasbourg  Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu Comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Štefan Füle. Aceştia au făcut schimb de opinii în ceea ce priveşte evoluţiile din Republica Moldova în urma recentei crize politice şi importanţa de a învăţa din această experienţă.

La sfîrşitul lunii septembrie, mai mulţi lideri liberali în frunte cu Mihai Ghimpu, au participat la un training în care Kevin Moore, Şef de Staff al echipei Senatorului democrat, Floyd Prozanski, Oregon, SUA, a prezentat modelele de practici electorale din SUA şi practicile din domeniul legislativului american.
În luna octombrie, Preşedintele Partidului Liberal, a participat la cea de-a 59-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO, care s-a desfăşurat în perioada 11-14 octombrie 2013, la Dubrovnik, Croaţia.

În perioada de 7-9 noiembrie 2013, deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, s-a aflat într-o vizită oficială la Haga, Olanda, unde au avut loc „Zilele Parteneriatelor 2013”, eveniment organizat de VVD (Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie). În contextul  vizitei, Mihai Ghimpu a avut mai multe întrevederi cu diferiţi oficiali străini.

În perioada 28-30 noiembrie 2013, la Londra, Marea Britanie, deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Anatol Şalaru, prim-vicepreşedinte PL, şi Corina Fusu, deputat, vicepreşedinte PL, au participat la Congresul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa).

Iar cea mai recentă deplasare a fost în Italia, unde conducerea PL a stat la sfat cu diaspora din această ţară. Mihai Ghimpu şi Anatol Șalaru au avut întrevederi cu reprezentanţei diasporei din Bologna, Milano şi Padova.

Andriana CHEPTINE