Sprijinul pentru independenta Scotiei, la cel mai inalt nivel, simultan cu cresterea euroscepticismului (anchetă)

Sprijinul populației în favoarea independenței Scoției se află la cel mai înalt nivel consemnat vreodată, însă, în condițiile creșterii euroscepticismului, acesta ar putea să nu fie cel mai potrivit moment pentru prim-ministrul Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum, indică o anchetă cu privire la atitudinile sociale ale scoțienilor, realizată de centrul de studii ScotCen și publicată miercuri, transmite Reuters. Potrivit anchetei, 46% dintre scoțieni sunt favorabili independenței față de Regatul Unit, de două ori mai mulți decît în 2012.

În același timp, 42% susțin actualul statut de autonomie, iar 8% nu doresc deloc un Parlament scoțian. Ancheta sugerează însă că un al doilea referendum de independență s-ar putea dovedi dificil de cîștigat pentru Partidul Național Scoțian al Nicolei Sturgeon. La referendumul din 23 Iunie 2016, scoțienii au votat în procent de 62% pentru rămînerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, doar 38% pronunțîndu-se pentru Brexit.

Cu toate acestea, ancheta arată cel mai ridicat nivel de scepticism față de UE consemnat vreodată de ScotCen, două treimi din populație dorind fie ca Marea Britanie să iasă din Uniune, fie care puterile acesteia să fie reduse. Spre comparație, în 2014 procentul celor considerați eurosceptici era de 53%. Potrivit analiștilor ScotCen, angajamentul votanților față de UE ar putea să fie „prea slab” pentru a-i convinge să-și schimbe opinia despre independență. Conform anchetei, 72% dintre persoanele cu vîrste între 16 și 24 de ani sunt favorabile independenței Scoției, față de numai 26% din cei trecuți de 65 de ani.

Pe de altă parte, un sondaj publicat Miercuri de cotidianul The Times, preluat de AFP, arată că o majoritate dintre scoțieni (57%) resping ideea unei separări de Marea Britanie. Sondajul a fost realizat după ce dna Sturgeon și-a anunțat Luni intenția de a cere săptămîna viitoarea autorizarea Parlamentului de la Edinburgh pentru organizarea unui referendum de independență la sfîrșitul lui 2018 sau începutul lui 2019. Anunțul a intervenit în aceeași zi în care Camera Comunelor de la Londra a votat proiectul de lege ce autorizează Guvernul May să declanșeze Brexit-ul, căruia prim-ministrul scoțian i se opune vehement.

După referendumul cîștigat de tabăra pro-Brexit, Nicola Sturgeon a pledat în mod repetat pentru organizarea unei noi consultări privind independența Scoției de Regatul Unit, după cea din Septembrie 2014, pierdută de naționaliști. SNP speră că, în caz de secesiune, Scoția va putea să păstreze relații strînse cu Uniunea Europeană. Premierul conservator britanic Theresa May a condamnat acest proiect, ce "creează incertitudine într-un moment în care țara trebuie să se unească". "Independența nu va însemna aderarea la Uniunea Europeană", a avertizat ea Marți.

Comisia Europeană a confirmat că, dacă se va desprinde de Marea Britanie, Scoția va trebui să depună cerere de aderare pentru a se integra în UE. Mîna dreaptă a Nicolei Sturgeon, Angus Robertson, a indicat însă, într-un interviu publicat Miercuri în The Guardian, că un referendum ar putea fi evitat dacă Scoția va putea rămîne în piața unică. Eforturile SNP vizează acum să "convingă Guvernul britanic să ajungă la un acord de compromis care să protejeze locul Scoției în Europa", a explicat Robertson.

Sursa: AGERPRES