SOCIALISTII AU PLECAT DIN PARLAMENT

Deputații nu mai revin în această sesiune

Ultimele ședințe ale Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară va avea loc fără deputații socialiști.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a părăsit astăzi sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de refuzul majorității parlamentare de a include pe ordinea de zi propunerile înaintate de socialiști.

Președintele Fracțiunii Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că fracțiunea părăsește ședința în semn de protest și nu va veni nici mîine la ședința Parlamentului, care este ultima din sesiunea de primăvară-vară.

Potrivit lui Greceanîi, deputații socialiști vor merge în teritoriu unde vor vorbi cu cetățenii și le vor explica ce se întîmplă în Parlamentul Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește săptămîna aceasta în ultimele două ședințe plenare din sesiunea de primăvară-vară. Pe data de 27 iulie va avea loc ultima ședință a deputaților din această sesiune, care este penultima din legislatura a XX-a.

În septembrie, Parlamentul de la Chișinău urmează să se întrunească în ultima sesiune din acest mandat, care se încheie la 30 noiembrie.

Ședințele de joi și vineri ale forului legislativ vor fi destul de încărcate, deputații au pe ordinea de zi în jur de 50 de proiecte de lege. Agenda ședințelor a fost aprobată astăzi de Biroul permanent al Parlamentului. Printre cele 50 de proiecte de lege și hotărîri figurează proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, proiectul de lege cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport, propunerile de modificare și completare a Legii cu privire la energia electrică, Legii cu privire la gazele naturale, Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, Legii ocrotirii sănătății.

Deputații vor mai dezbate un șir de modificări și completări la Legea cu privire la migrația de muncă, Legea cu privire la veterani, Legea cu privire la organizarea activității notarilor, Legea privind achizițiile publice, Codul Penal, Codul Contravențional, Codul Fiscal.

Plenul Parlamentului urmează să ratifice și Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația Internațională a Poliției Criminale – INTERPOL cu privire la recunoașterea documentului de călătorie INTERPOL, precum și Acordul-cadru de împrumut între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor.

Unul dintre cele mai așteptate proiecte care trebuie să fie votate de Parlament este proiectul de hotărîre cu privire la stabilirea datei alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Potrivit unor informații oferite pentru Sputnik-Moldova de surse din Parlamentul țării, cel mai probabil, decizia respectivă va fi luată în dimineața zilei de vineri, la ședința coaliției de guvernare. Parlamentul ar putea să voteze acest proiect de hotărîre și la începutul sesiunii de toamnă.

Sursa: sputnik.md