SENATUL RUS AUTORIZEAZA UTILIZAREA FORTELOR ARMATE IN SIRIA, LA CEREREA LUI PUTIN

Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) a autorizat miercuri utilizarea forţelor armate ruse în afara graniţelor ţării, ca urmare a unei solicitări în acest sens a preşedintelui Vladimir Putin, transmit agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Senatorii ruşi au votat propunerea preşedintelui Putin în unanimitate în cadrul unor dezbateri care au avut loc cu uşile închise.

Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat că acest vot este legat de Siria, subliniind că liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Reprezentantul de la Kremlin a ţinut totodată să precizeze că forţele militare ruse vor fi implicate doar în operaţiuni aeriene, excluzînd utilizarea lor în operaţiuni terestre. Moscova va acţiona conform 'normelor de drept internaţional', a dat asigurări Serghei Ivanov.

În urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anunţat că Rusia îi va informa în cursul zilei pe partenerii săi despre participarea forţelor ruse în operaţiunile din Siria.

RIA Novosti aminteşte că ultima dată cînd Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federaţiei cu o astfel de solicitare a fost în martie 2014, cînd a cerut autorizarea utilizării armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, regiune anexată ulterior la teritoriul Rusiei.

De amintit că deciziile privind problema utilizării forţelor armatei ruse în afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federaţiei în conformitate cu prevederile Constituţiei ruse. Consiliul Federaţiei examinează o astfel de problemă numai la cererea preşedintelui ţării.

Sursa: Agerpres