SEFUL STATULUI A AVUT O INTREVEDERE CU DELEGATIA SENATULUI REPUBLICII POLONE CARE SE AFLA INTR-O VIZITA OFICIALA IN REPUBLICA MOLDOVA

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegaţia Senatului Republicii Polone condusă de mareşalul (preşedintele) Stanisław Karczewski, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, șeful statului a remarcat dinamica în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice între ţările noastre. Astfel, Igor Dodon a subliniat faptul că Polonia figurează în topul celor zece cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Totodată, Președintele a specificat că exporturile de produse moldoveneşti în această ţară, în anul 2017, au crescut cu 40% comparativ cu anul 2016, iar volumul importurilor, în perioada similară, s-a majorat cu 25%.

De asemenea, Igor Dodon a dat o apreciere înaltă activităţii comunităţii poloneze din țara noastră, care a avut mereu un rol important în viaţa socială, economică şi culturală a Moldovei.

În cadrul discuţiei cu privire la politica internă şi externă a Republicii Moldova, șeful statului a relatat oaspeţilor polonezi poziţia Preşedinţiei, care are la bază două principii fundamentale.”Primul este respectarea statutului de neutralitate permanentă al Moldovei şi neadmiterea de a fi parte a blocurilor militare, precum și a prezenţei militare străine în țara noastră. Al doilea principiu constă în realizarea unui echilibru în politica externă între Est şi Vest” – a menționat Igor Dodon.

În special, Președintele țării a subliniat că Republica Moldova tinde să păstreze relaţii de parteneriat reciproc avantajoase cu toate ţările reieşind din interesele naţionale.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova