SCHIMBURILE COMERCIALE ALE R. MOLDOVA CU ROMÂNIA AU DEPĂŞIT 1,2 MILIARDE DE DOLARI

Valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Republica Moldova a fost de peste 1,2 miliarde de dolari SUA, în primele nouă luni ale acestui an, şi au atins un nou record.

Volumul schimburilor comerciale între cele două ţări s-a dublat în ultimii cinci ani şi a înregistrat o creştere puternică mai rapidă, după ce Federaţia Rusă şi-a închis piaţa pentru mai multe produse moldoveneşti. România a urcat pe primul loc între partenerii comerciali ai Republicii Moldova după o creştere cu 24 la sută a schimburilor comerciale în primele trei trimestre. Statisticile cu care operează Ambasada includ şi raioanele din stînga Nistrului.

Exportul din România s-a ridicat la peste 832 de milioane de dolari SUA, în creştere cu 25,62 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, iar importul din Moldova la 367,51 milioane de dolari, în creştere cu 19,67 la sută.

„Creşterea valorilor comerţului bilateral reprezintă şi o consecinţă benefică a semnării Acordurilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care a contribuit la accelerarea reformelor structurale în economia şi societatea din Republica Moldova”, se menţionează în comunicat.

Potrivit statisticilor, în primele trei trimestre ale anului 2014, Republica Moldova ocupă locul patru la export în comerţul României cu ţările din afara UE. Societăţile mixte româno – moldoveneşti, înregistrate pînă la 30 septembrie 2014, sînt în număr de 4374, cu un capital total investit în România de 43,14 milioane dolari SUA.

Sursa: Moldpres