Scandalul caricaturilor Charlie Hebdo cu Erdogan si profetul Mahomed. ”Francezii nu vor renunta niciodata la valorile lor”

”Franţa nu va renunţa niciodată la valorile sale, în ciuda tentativelor de destabilizare”, a declarat, Miercuri, purtătorul de cuvînt al Guvernului francez, Gabriel Attal, care a subliniat „foarte marea unitate europeană” în faţa criticilor Turciei şi ale unor ţări musulmane cu privire la caricaturile profetului Mahomed, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

„În pofida intimidărilor, Franţa nu va renunţa niciodată la principiile sale şi la valorile sale şi, în special, la libertatea de expresie şi la libertatea de a publica”, a răspuns Attal, în finalul unui Consiliu de Miniştri, în legătură cu noul episod al crizei diplomatice cu Turcia.

Franţa face obiectul „unei ameninţări teroriste crescute în ultimele zile, alimentată de apeluri la ură, dar care „ne întăreşte în voinţa noastră de a lupta fără încetare împotriva islamismului şi a tuturor avatarurilor sale”, a adăugat purtătorul de cuvînt al Guvernului francez.

Cum a ajuns Emmanuel Macron noul „Satana”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a invitat, Luni, concetăţenii să boicoteze produsele franţuzeşti, la cîteva zile după ce Parisul şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, ca urmare a unei declaraţii controversate a şefului statului turc, care a pus la îndoială sănătatea mintală a omologului său francez.

Turcia îi reproşează Preşedintelui Emmanuel Macron că şi-a exprimat sprijinul pentru libertatea caricaturizării profetului Mahomed, în cursul unui omagiu adus lui Samuel Paty, profesorul francez ucis prin decapitare pentru că a arătat caricaturi cu profetul Mahomed în clasă.

De asemenea, Preşedintele Erdogan şi-a exprimat, Miercuri, indignarea împotriva unei caricaturi care îl vizează, publicată de săptămînalul satiric Charlie Hebdo, calificînd-o drept „atac josnic” comis de „derbedei”.

Charlie Hebdo a publicat pe pagina sa de Facebook coperta revistei, cu caricatura lui Erdogan, cu comentariul ”Oh, în privat e simpatic”. 

Decizia editorilor de la celebra revistă din Franța vine după declarațiile Președintelui Emmanuel Macron, care a dat asigurări că vor fi publicate în continuare caricaturi cu profetul Mahomed, în numele libertății de exprimare și al secularismului, foarte puternic în Republica Franceză. 

În replică, Erdogan a cerut boicotarea de către musulmani a produselor franțuzești și a chemat la proteste împotriva lui Macron. Astfel de manifestații au fost organizate în Turcia, Iran, Palestina, Bangladeș, Macron fiind numit „Satana” și fiind incendiate fotografiile sale.