Sandu a muscat momeala traseistului ideologic Taranu

Tribunalul Național Anticorupție? Nu, Marea Epurare de tip stalinist!

Mihai CONȚIU

Ajunsă Președintă, Maia Sandu ne dezvălui o personalitate destul de primejdioasă. Încrederea proprie în abilitățile de mare politician o face inaptă din punct de vedere emoțional, dar și politic, de răspundere. Asta se întîmplă deoarece în preajma ei nu există persoane pregătite să-i facă față, s-o corecteze. Probabil că ”sfaturile germane” îi timorează pe subordonații ei, dar, în același timp, sunt mulțumiți de noul confort dobîndit, motiv pentru care îi hrănesc deja un inevitabil cult al personalității. În plus, domnișoara Președintă e dominată de fixații de-a dreptul devastatoare. Fixația ei este Igor Dodon. O face vizibilă doar pentru ca observatorii să nu constate realitatea că astfel își vrea ascunse eșecurile zilnice, cu inconștiență și aroganță. Deja prefigurează beția Puterii care a cucerit-o!

În urmă cu cîteva zile, comentatorul politic Anatol Țăranu i-a sugerat ”necesitatea” înființării unui Tribunal Naţional Anticorupţie, care va activa sub egida Președintei Republicii Moldova. Cu o promptitudine, Sandu i-a mulțumit lui Țăranu și a spus că va schița un Decret prezidențial în acest sens. Astfel, dincolo de Constituție și sistemul legal de Justiție, Sandu vrea un Tribunal subordonat exclusiv ei. Țăranu, pe care Sandu probabil l-a văzut și pe lîngă Filat cînd îi dădea fel de fel de ”sfaturi prețioase”, a știut prea bine că era imposibil să nu muște momeala, cîștigîndu-și astfel și șansa de a o manipula ”ridicînd-o în slăvi” mai îndeaproape și, de, nu degeaba. Ca fost membru experimentat al PCUS, rodat bine și profitabil pe lîngă mulți politicieni de extracție sovietică de după 1991, Țăranu i-a oferit Președintei o sugestie de tip stalinist.

În consecință, acest Tribunal Naţional Anticorupţie, subordonat doar ei în folosul PAS, ar urma să fie un Stat în Stat, mai presus de Constituție și sistemul de Justiție actual și legal. Care vor fi instituțiile de urmărire penală și de anchetă care trebuie să livreze acestui Tribunal ”corupții preferați” de Sandu – Procuratura Generală, CNA ori va înființa și o Procuratură paralelă ”sub egida ei”? După toate numirile în diferite funcții pe care le-a făcut pînă acum, e clar că acest Tribunal va fi condus și compus în exclusivitate din rîndul membrilor PAS. Dintre acei cu diplome false ca Ala Nemerenco, corupții din PAS etc.!

Acest Tribunal ne aduce aminte de  sinistrele Tribunale ale Poporului, de sorginte stalinistă. Cu orice prilej, Sandu spune că ”exprimă voința cetățenilor, care i-au cerut să curețe Statul și clasa politică de corupți și profitori”. Se ascunde în spatele închipuitei ”voințe a cetățenilor” în cel mai pur stil stalinist. ”În termen de 2 luni, Guvernul va elabora proiectul de lege privind cadrul juridic, atribuţiile, obligaţiile şi drepturile Tribunalului Naţional Anticorupţie, care va activa sub egida Președintelui Republicii Moldova”, a spus Sandu. Firește că nu pomenește nimic despre cadrul legal constituțional, despre resursele bugetare necesare etc., etc. Deja nu ne mai miră că Delegația UE de la Chișinău și celelalte Ambasade occidentale nu au avut nici o replică față de acesta abuz constituțional de transformare a Republicii Moldova într-un Stat polițienesc. Veți vedea că dacă acest Tribunal prezidențial se va înființa, Sandu o să constate că are nevoie și de o Procuratură prezidențială, și de un alt SIS. Acum înțelegeți mai bine ce a vrut să spună prin lozinca ”a venit vremea oamenilor buni”? Prin asta, ea a decis că ”oamenii buni” sunt cei din PAS, iar ceilalți, firește, sunt răi și buni de pedepsit. Vrea să declanșeze Marea Epurare, după modelul lui Stalin! Plahotniuc turbează de invidie că nu s-a gîndit și el la așa ceva!

P. s. Această inițiativă explică din plin abuzurile constituționale prin care a convocat ilegal la Președinție Consiliul Superior al Magistraturii, judecători de la Judecătoriile de sector etc. Vrea să obțină ”jurămînt de credință, de supușenie” din partea unora!