SANCTIUNILE AMERICANE CONSOLIDEAZA SI MAI MULT POZITIILE LUI PUTIN

Congresul SUA a extins pachetul de sancţiuni antiruse. „Asta nu va duce la nimic, decît la o mai mare lipsă de unitate în Occident. Ceea ce la prima vedere poate părea ca o înfrîngere a lui Putin, se transformă de fapt într-un triumf al stăpînului Kremlinului”, se constată într-un comentariu al publicaţiei germane Die Welt.

„O evidentă sciziune a Occidentului, mai ales în ceea ce ţine de politica faţă de Rusia, are o importanţă la fel de mare ca şi greutăţile economice în urma sancţiunilor. Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu şi-a putut reţine furia, indicînd că realizarea principiului „America înainte de toate” nu poate leza interesele europene”, se arată în material.

„Putin nu ar fi un iscusit tactician şi un cunoscător al tuturor părţilor slabe ale oponentului său, dacă nu s-ar folosi de şansă (...) şi n-ar utiliza în interesele sale strategice dezbinarea atlantică care tocmai se aruncă în ochi”, scrie Die Welt.

„Occidentul are nevoie stringentă astăzi de o „politică estică” strategic gîndită, care să prevadă atît potenţiale conflicte, cît şi colaborare”, susţin autorii articolului.

„O prelungire rutinară sau, în caz de ineficienţă, înăsprirea sancţiunilor antiruse, impuse de Bruxelles, nu este destul”, se constată în publicaţia germană.

Pînă în prezent, sancţiunile nu s-au soldat cu rezultatul scontat, ci doar au înrăutăţit situaţia economică a Rusiei, un impact negativ avînd şi preţurile joase la petrol. „De ce însă acestea nu au impus Kremlinul să cedeze?”, se întreabă jurnaliştii germani.

„În ţările occidentale deficitul şi scumpirile sînt puse în vina guvernării, provoacă nemulţumiri şi mai devreme sau mai tîrziu pot aduce la schimbarea cursului. (...) O mare iluzie a americanilor, împreună cu canadienii şi europenii, ar fi să creadă că în Rusia acţionează aceleaşi reguli”, scrie Die Welt.

„În acest caz lucrează altfel de logică: vinovat nu este stăpînul Kremlinului, ci lumea din exterior, care doarme şi vede cum să facă rău măicuţei Rusia, încercuind-o într-un inel îngust. Or, de aceea ruşii trebuie să strîngă rîndurile”.

„Guvernarea de la Moscova nu numai că nu este slăbită, ci şi poate mobiliza istoria Rusiei, victoria în cel de-al doilea război mondial, creştinismul şi mai întîi de toate vechiul patriotism rus, folosit pentru protecţia de la toate nevoile”, se spune în articol.

Conform autorilor, „pentru Rusia extinderea NATO la Est, flirtarea strategică a Occidentului cu Georgia şi Ucraina, precum şi politica sancţiunilor se înscriu în tabloul aşa-numitei „ambianţe globale”, scopul căreia constă în a curma superioritatea Moscovei”.

„Sancţiunile au devenit cimentul pentru politica internă nu numai în Rusia. La Washington acestea trebuie să demonstreze grosului electoratului Partidului Republican, care cunoaşte în profunzime contradicţiile războiul rece, că ruşii pot fi puşi la punct pentru legăturile neclare cu clanul Trump”, se spune în material.

„Poate America, ca şi 70 de ani în urmă, să stabiliească ordinea în lume? După cum spunea Churchill, americanii pot găsi cea mai bună soluţie după ce le vor înlătura pe cele alternative. Întrebarea este dacă pot aştepta ceilalţi atît de mult”, concluzionează Die Welt.