RUSIA SI CHINA RENUNTA LA DOLAR

Companiile ambelor state au început să treacă la achitări în yuani

Monopolul dolarului American de pe piaţa internaţională suferă noi şi noi lovituri. După cum comunică RIA Novosti, cu referinţă la vicepreşedintele Băncii Comerciale a Rusiei, Mihail Oseevski, companiile ruse şi cele chineze au început deja să treacă masiv la achitări în yuani.

„Dacă e să luăm volumul operaţiunilor de convertire a rublei în yuani pentru primul semestru al anului 2014, observăm că acesta s-a mărit mai mult de şase ori. De asemenea, creşte numărul întreprinderilor ruseşti, care deschid conturi bancare în yuani, respectiv, se măreşte şi numărul tranzacţiilor bancare în această valută.

Astăzi se vede clar o orientare spre yuan-rublă în activitatea economică externă, atît din partea întreprinderilor ruseşti, cît şi a celor chineze”, susţine Oseevski.

În acelaşi timp, atenţionează bancherul, companiile chineze mai sînt orientate spre folosirea dolarului în calitate de instrument de achitare, deoarece, deocamdată, SUA este cea mai mare piaţă de desfacere a producţiei din China.

„Sarcina noastră e să educăm nu doar companiile ruseşti, ci şi partenerii chinezi, şi, în acest sens, filiala noastră din Shanghai este un centru puternic şi atractiv. Noi finanţăm activ companiile ruseşti în yuani, şi, presupun, în scurt timp vom vedea cum chinezii creditează propriile întreprinderi în ruble. Cred că este vorba de timpul cel mai apropiat”, afirmă Oseevski.

Amintim că la începutul lunii mai, după negocierile cu liderii chinezi şi semnarea a mai multor acorduri, Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia şi China sînt gata să consolideze colaborarea financiară, inclusiv din contul utilizării mai largi a rublei şi yuan-ului în tranzacţiile reciproce. Potrivit lui Putin, în două luni ale anului 2015, cota valutelor naţionale în relaţiile ruso-chineze a depăşit 7%.