RUSIA EXPLICA DE CE CONSIDERA «FALSE» ACUZATIILE LA ADRESA LUI MANAFORT

Rusia a calificat drept "false" acuzațiile împotriva fostului director de campanie al președintelui american Donald Trump, Paul Manafort, informează EFE.

"Vă voi explica de ce sînt false. Cel mai mult îmi place partea în care, potrivit serviciilor de securitate ale SUA, funcția de președinte al Ucrainei, pînă la (Viktor) Ianukovici, era ocupată de Iulia Timoșenko", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvînt a MAE rus, la postul de televiziune Rossiya 1.

EFE amintește că, pînă la venirea la putere a lui Viktor Ianukovici, destituit în 2014, președintele Ucrainei era Viktor Iușcenko (2005-2010), în timp ce Timoșenko a deținut funcția de premier între 2007 și 2010. Totodată, Ianukovici a deținut funcția de prim-ministru al guvernului ucrainean în două rînduri: între 2002 și 2005 și între 2006 și 2007.

Potrivit Mariei Zaharova, "este vorba despre un lucru foarte important care demonstrează cum a fost fabricat" dosarul. "Într-o investigație serioasă, astfel de lucruri nu se întîmplă", a dat ea asigurări.

Paul Manafort și Rick Gates, adjunctul său în campania electorală, au fost puși sub acuzare vineri în Districtul Columbia, actul de inculpare fiind făcut public luni, după ce ei s-au predat FBI. Între altele, lui Manafort și partenerului său de afaceri li se reproșează în principal activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acțiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 și cel puțin 2016.

Sursa: Agerpres