RUSIA AVERTIZEAZA CA AR PUTEA RIPOSTA DACA SUA NU II RESTITUIE SEDIILE DIPLOMATICE INCHISE DE OBAMA

Rusia ar putea recurge la măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite în urma expulzării la finalul administrației Obama a 35 de diplomați ruși și a închiderii a două sedii folosite de misiunile diplomatice ale Rusiei în SUA, a declarat vineri consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, informează agenția Reuters.

'Așteptăm restituirea proprietăților diplomatice ruse închise ilegal înainte de Anul Nou de către fostele autorități americane', a afirmat oficialul rus. 'Am decis să nu răspundem imediat acestui exces, dar nimeni nu a abolit încă principiul reciprocității în diplomație (...) Răbdarea noastră nu este nelimitată', a completat Ușakov.

El a insistat că nu sînt excluse represalii din partea Moscovei și că problema legată de situația acelor două sedii a fost abordată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul vizitei efectuate săptămîna aceasta la Washington.

În urma dezvăluirilor despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane împotriva echipei candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton, fostul președinte Barack Obama a ordonat la sfîrșitul lunii decembrie expulzarea a 35 de diplomați ruși aflați la post la Washington și San Francisco, închiderea a două sedii ale misiunilor diplomatice ruse din New York și Maryland, precum și sancțiuni ce vizează serviciile de informații ruse GRU și FSB.

Președintele Vladimir Putin a decis atunci să nu riposteze și să aștepte instalarea noii administrații la Washington înainte de a lua o hotărîre.

Sursa: Agerpres