Rusia acuza Londra ca „deformeaza” concluziile OIAC

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat Vineri Londra că „deformează” concluziile anchetei efectuate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) cu privire la cazul Skripal, folosindu-se de acestea pentru a incrimina Rusia, informează AFP. „Politicieni precum Boris Johnson încearcă din nou să deformeze realitatea, afirmînd că aceste concluzii ale OIAC înseamnă validarea tuturor tezelor fără excepţie ale Marii Britanii”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă. „Este vorba de un nou exces al acestui politician, ne-am obişnuit deja cu aceasta”, a continuat Lavrov.

Potrivit ministrului de Externe rus, „OIAC nu a făcut decît să confirme compoziţia substanţei chimice” folosite împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, nu şi originea acesteia. OIAC a anunţat Joi că analizele laboratoarelor ‘confirmă descoperirile făcute de Marea Britanie în ceea ce priveşte identitatea agentului chimic neurotoxic folosit la Salisbury’ pentru a-l otrăvi pe fostul agent dublu Serghei Skripal şi pe fiica lui. Substanţa chimică este „de mare puritate”, a precizat organizaţia, însă fără a stabili responsabilităţile în acest dosar în care Londra acuză Moscova, care îşi clamează nevinovăţia. În baza acestor concluzii, ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, a afirmat Joi că „nu poate exista vreo îndoială cu privire la ceea ce a fost folosit şi nu există altă explicaţie în ceea ce priveşte responsabilitatea” pentru acest atac care a avut loc la 4 Martie în Marea Britanie. „Doar Rusia are mijloacele, mobilul şi experienţa în materie”, a dat el asigurări.

La rîndul său, Rusia a anunţat că „nu va da crezare nici unei concluzii în cazul Skripal atîta vreme cît experţii săi nu vor obţine acces la eşantioanele analizelor menţionate în expertiza OIAC’.