RUSIA A TRIMIS NAVE MILITARE ÎN LARGUL SIRIEI

Rusia a trimis cel puţin 12 nave militare în largul Siriei, în apropierea bazei navale ruse de la Tartus. Operațiunea se vrea a fi un semnal adresat Occidentului şi Israelului de a nu interveni in conflictul sirian.

Agenţia oficială siriană SANA a anunțat că ultimele cinci nave din cele 12 au trecut Joi, 16 Mai, prin Canalul Suez, intrînd în Marea Mediterană.

Forţele Navale ruse au comunicat că este pentru prima dată în ultimele decenii cînd  nave militare ruse sunt trimise din Oceanul Pacific în Marea Mediterană, notează Mediafax.

Surse citate de New York Times au dezvăluit că Rusia a trimis Siriei rachete navale de croaziera de tip Iahont, pe care regimul Bashar al-Assadle-ar putea utiliza în cazul în care Statele Unite sau alte ţări occidentale vor să recurgă la intervenţii armate împotriva Siriei. "Este vorba de o demonstraţie de forţă. Rusii vor să demonstreze că sunt determinaţi să îşi protejeze interesele strategice", afirmă un oficial din cadrul Pentagonului.

Rusia deţine, din 1971, o bază navală în portul sirian Tartus. Este vorba de ultima bază militară pe care Rusia o are în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice.

Baza de la Tartus, unde există încă personal militar rus, are rolul de întreţinere, în caz de necesitate, a navelor militare ruse din Marea Mediterana, care nu ar mai fi nevoite să traverseze Strîmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră şi în Rusia, a informat ştirileprotv.ro.