RUSIA A DEMONSTRAT CA STAPINESTE SITUATIA DIN GOLFUL KERCI

Portalul analitic chinezesc Guancha consideră că în urma conflictului din strîmtoarea Kerci au avut de profitat atît Rusia, cît și Ucraina. ”Rusia a devenit învingătoare în incidentul recent din strîmtoarea Kerci. Iar Ucraina a profitat de el pentru a introduce starea de război și a amplifica rusofobia”, scrie sursa citată.

Ceea ce s-a întîmplat în strîmtoarea Kerci a devenit motiv de acuzații reciproce. Cancelaria președintelui ucrainean afirmă că ”acțiunile flotei ruse au demonstrat agresivitate, a cărei scop este escaladarea tensiunilor din Marea Azov”. Iar vice-ministrul de externe din Rusia, Sergheri Karasin, a spus că incidentul a fost o provocare pregătită din timp de ucraineni. Ambele state recunosc că ciocnirea a fost planificată și că a urmărit anumite scopuri politice.

Circulația pe podul Crimeii a fost inaugurată la 16 mai. Acest pod a diminuat simțitor izolarea geografică și economică a peninsulei și a asigurat o prezență mai mare a Rusiei în regiune. Pe de altă parte, podul respectiv i-a supărat pe ucraineni și pe stăpînii lor occidentali. În presă au apărut chemări la distrugerea și chiar aruncarea în aer a podului.

Popularitatea lui Putin a crescut, odată cu întoarcerea Crimeii în componența Rusiei. Putin a jurat că nu va ceda Crimeea și acest incident din Marea Azov a demonstrat întregii lumi că președintele va apăra ferm peninsula. Presa rusă a arătat corăbiile reținute, marinarii ucraineni, reținuți pentru trecerea ilegală a frontierei. Toate acestea demonstrează că Rusia e un stat puternic, care domină.

Iar președintele ucrainean încearcă și el să se folosească de situație. În luna martie în Ucraina vor avea loc alegeri prezidențiale, iar popularitatea lui Poroșenko a scăzut pînă la 7,8 %. Singura posibilitate de a fi reales i se pare că rezidă în forțele naționaliste, care să distragă atenția de la stagnarea economică și corupția din țară. În plus, Poroșenko mai profită odată de incident pentru a cere Occidentului ajutor.

Însă, spre deosebire de Trump, Uniunea Europeană, din cauza contradicțiilor cu SUA asupra problemelor economice, precum și ținînd cont de propriile interese, încearcă să-și îmbunătățească relațiile cu Rusia. S-a instalat o comunicare permanentă între Putin și liderii Germaniei și Franței, iar noul premier italian declară că UE trebuie să-și revadă politica de sancțiuni împotriva Rusiei. Abolirea treptată a sancțiunilor mai este planificată de Austria, Ungaria, Grecia și Bulgaria. Înțelegînd acest lucru, Ucraina încearcă să dăuneze relațiilor dintre UE și Rusia prin organizarea de provocări în strîmtoarea Kerci.

După Guancha, China