ROMÂN STĂPÎN PESTE CELE MAI MARI DEPOZITE DE URANIU DIN LUME

Din lumea afaceriştilor vizionari

Potrivit ultimei ediţii a Top 300 Capital, Frank Timiş, cel mai bogat român a semnat şi parafat un acord cu Guvernul din Niger ce-i acordă patru autorizaţii de explorare minieră în cele mai mari depozite de uraniu din lume.

Compania acestuia, Pan-African Niger Company, a semnat un Acord cu statul nigerian în vederea explorării de uraniu şi substanţe înrudite în perimetrele Ouricha 1 şi 2 şi Tegmert 1 şi 2 din regiunea Agadez. Cu acest prilej, ministrul Minelor şi Dezvoltării Industriale din Niger, Omar Hamidou Tchiana, a declarat că grupul Pan-African Minerals al investitorului român este la nivel de referinţă pe plan mondial şi are capacitatea de a investi, poziţie care l-a argumentat să obţină aceste autorizaţii.

Ministrul a mai remarcat că grupul investiţional al românului este implicat ţi în alte ţări din Africa, în care a obţinut succese relevante, aici fiind vorba despre Sierra Leone, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş. Acordul, a spus oficialul, este şi rezultatul vizitei făcute de preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, la Londra, unde a participat la un forum la care a invitat potenţiali investitori pentru ţara sa.

Compania controlată de Frank Timiş s-a angajat să investească în viitorii trei ani o sumă de minim 20 de milioane de dolari pentru evidenţierea obiectivelor de exploatare. El şi-a propus să efectueze orice lucrări necesare dezvoltării acestor obiective, iar asta pentru a demonstra că există depozite de uraniu şi de substanţe înrudite. Potrivit publicaţiei Newstime Africa, Frank Timiş a investit pînă acum, prin intermediul grupului pe care îl conduce, peste 4 miliarde de dolari în Africa, oferind peste 15.000 de locuri de muncă în Africa de Vest.

Pan-African Minerals a atras investiţii de peste 400 milioane de dolari de la China Railway Materials (CRM), alte 1,5 miliarde de dolari de la Shandong, un alt gigant chinez. Recent, chinezii de la Tianjin Materials and Equipment Group Corporation (Tewoo) au anunţat că vor plăti aproape 1 miliard de dolari pentru 16,5% din proiectul Tonkolili. Acest anunţ a crescut rapid preţul acţiunilor African Minerals Limited (AML), cu peste 50%. Tewoo va plăti 990 milioane de dolari pentru doar o parte din cadrul proiectului, care se estimează că va avea o durată de viaţă de 60 de ani de minerit. Grupul lui Timiş a ademonstrat că următoarea etapă a extinderii proiectului va atrage o potenţială creştere a producţiei şi extinderea facilităţilor portuare curente de la Pepel, din provincia de Nord a statului Sierra Leone.
African Minerals are un proiect minier în Sierra Leone, în care a investit peste 3 miliarde de dolari; Pan-African Minerals a investit alte miliarde de dolari în Burkina Faso, iar African Petroleum are proiecte în Senegal, Gambia, Coasta de Fildeş şi Sierra Leone.

Helena ABEGAZ,
studentă la facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM, după sursa: Newstime Africa