ROMANELE LUI VLADIMIR BEŞLEAGĂ, REEDITATE

La Librăria din Centru din capitală au fost lansate romanele scriitorului Vladimir Beşleagă ”Zbor frînt” şi ”Viaţa şi moartea nefericitului Filimon”, ambele apărute la Editura ”Cartier”.

Pe marginea cărţilor s-au pronunţat scriitorii Eugen Lungu, Mircea V. Ciobanu, Aliona Grati ş.a.

Moderatorul evenimentului, Emilian Galaicu-Păun a vorbit despre curajul scriitorului care, încă în 1966, a spart tiparele provincialismului literar, lansînd un roman modern - ”Zbor frînt”.

La rîndul său, criticul literar Aliona Grati a salutat iniţiativa Editurii ”Cartier” de a publica romanele lui Ion Druţă, Aureliu Busuioc şi Vladimir Beşleagă, necesare acum pentru a fi la dispoziţia tinerilor cititori, care nu cunosc ce s-a întîmplat în acei ani.

”Romanele lui Vladimir Beşleagă exprimă cel mai bine spiritul epocii de atunci. Sînt romane de excepţie, care pun în valoare nişte lucruri esenţiale ce ţin de moralitatea noastră. Reeditate acum, ele sînt absolut necesare pentru tînăra generaţie pentru a înţelege ce a fost în acea perioadă”, a menţionat ea.

La sfîrşitul manifestării, scriitorul Vladimir Beşleagă a vorbit despre faptul că aceste două romane au fost scrise într-o vreme de dezgheţ, care a durat foarte puţin timp.

Vladimir Beşleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăieşti, Grigoriopol. După studiile universitare, încearcă să îmbrăţişeze ştiinţa literară, lucrînd asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu. Abandonează însă proiectul din cauza asprei cenzuri comuniste. După cîţiva ani de gazetărie, se consacră muncii literare. Debutează în 1963 cu culegerea de nuvele ”La fîntîna Leahului”, urmat de alte cărţi de proză.

Sursa: Moldpres