RENATO USATII SI BANDITISMUL POLITIC PRO PLAHOTNIUC

Guvernanţi, atenţie mare: sînteţi departe de a demonta Sistemul criminal

Așadar, aventurierul politic Renato Usatîi a revenit în Moldova. Dar trebuie să spunem că el, la fel ca şi Ilan Şor, este o improvizaţie politică a regimului criminal al lui Vladimir Plahotniuc. Popularitatea lui este o consecinţă a sărăciei tot mai accentuate a populației pe parcursul ultimilor 10 ani, a mafiotizării Statului şi Justiţiei, a transformării marilor jafuri naţionale în „acte sociale caritabile” (cazul Şor) şi a ignoranţei şi imoralităţii induse unei însemnate pături sociale care a votat PDM, pe Şor şi Usatîi. Revenirea în ţară a lui Usatîi nu este atît spectaculoasă cît bine calculată. Ea face parte din arsenalul politico-mediatic de atenuare ori acoperire a fugii ruşinoase a lui Plahotniuc.

Vă reamintim că Renato Usatîi a fugit în Rusia în Toamna lui 2016, după ce Procuratura l-a învinuit de escrocherie și de organizarea atentatului asupra bancherului Gherman Gorbunțov. Ulterior, acestor acuzații li s-au adăugat cele cu privire la contrabandă de valută din Rusia în Republica Moldova. Revenirea lui în ţară este un serviciu adus lui Plahotniuc, făcută pe fondul luării prin surprindere a noii guvernări pe care a pus-o într-o situaţie mai mult decît ezitantă. Spun asta deoarece ni se creează senzaţia că noile autorităţi se tem că practicile lor pot să fie confundate cu cele ale lui Plahotniuc. Rolul lui Usatîi, veţi vedea, o să fie acela de a submina printr-o ridiculizare tot mai accentuată noua majoritate parlamentară şi Guvernul Sandu.

Fireşte că Usatîi trebuie cercetat penal în continuare, însă cu obiectivitate. De asemenea, se impune stabilirea implicării lui directe, dacă el a comandat şi i-a plătit pe cei doi indivizi care au executat treaba, în deversarea în faţa sediului PLDM a unei vidanje cu excremente în 2015. Totodată, Usatîi poate fi cercetat penal pentru că, pe 15 Octombrie 2015, cînd lui Vlad Filat i s-a ridicat imunitatea parlamentară, el şi susţinătorii lui constituiţi în adevărate trupe paramilitare au asediat Parlamentul, verificînd maşinile care părăseau perimetrul clădirii pentru a-l captura pe Filat. Atunci, Usatîi a promis un autoturism Mercedes de lux celui care i-l va preda pe fostul lider al PLDM.

Ca şi pînă la fuga lui, de acum încolo Usatîi şi-a propus să reintroducă golănia şi banditismul pe scena politică pe locul lăsat liber de Ilan Şor. Plahotniuc îşi freacă mîinile de satisfacţie la gîndul că oricum se va răzbuna într-un fel sau altul pe Igor Dodon şi liderii ACUM.

În acest context, le reamintesc celor de la ACUM care afişează aere simandicoase cînd vorbesc despre alianţa „temporară” cu PSRM că sînt tare departe de punctul final al distrugerii Sistemului mafiot clădit de Plahotniuc. Chiar am serioase îndoieli că vor reuşi să-l stîrpească definitiv. Plahotniuc a făurit un Sistem criminal care îi este credincios şi acum, are oameni fideli în absolut toate structurile Statului şi care sînt retribuiţi ilegal şi acum. Tocmai aceşti oameni au sarcina de a fi responsabili cu întreţinerea „speranţei şi certitudinii că Plahotniuc se va întoarce şi mai puternic”. Un exemplu este chiar Compania TeleRadio Moldova, condusă încă de cele două slugi credincioase pînă la capăt lui Plahotniuc – preşedinta companiei, Olga Bordeianu, şi Ecaterina Stratan, directoarea Moldova 1. Aşa-i peste tot! Oamenii sînt hrăniţi cu nesiguranţa locului de muncă şi cu falsele „certitudini” amintite. Ei nu ştiu că pentru criminalul Plahoniuc nu mai e loc de întoarcere.

Tocmai în acest context atragem atenţia „simandicoşilor” de la ACUM că lupta nu s-a încheiat, va fi grea şi îndelungată şi nu se poate vorbi de siguranţa victoriei depline fără o alianţă onestă şi durabilă cu PSRM.

Mihai CONŢIU