REFORMELE IN SECTORUL FINANCIAR-BANCAR AU INCEPUT, INSA SE DESFASOARA LENT, CONSTATA EXPERT-GRUP

Reformele în sectorul financiar-bancar au început, însă procesul de reforme reale, cu impact, derulează foarte lent, constată ”Monitorul Financiar” lansat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”.

„Am constatat o tendință binevenită în reformarea sectorului financiar-bancar, care trebuie continuată. Deși susținem toate acțiunile inițiate de către autorități din ultima perioadă în vederea stabilizării și reformării sectorului financiar-bancar, considerăm necesară accelerarea eforturilor în această direcție, cu accent pe măsuri cu impact sistemic”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup și autorul analizei.

„O bună parte din băncile comerciale continuă să se confrunte cu o transparență și calitate scăzută a proprietarilor efectivi ai acestora, fapt ce se răsfrînge negativ asupra calității guvernanței corporative”, apreciază expertul. Potrivit acestuia, ”cadrul de stabilitate financiară rămîne fragmentat, Comitetul Național de Stabilitate Financiară rămîne defunct, mandatul BNM în acest sens este neclar, iar sistemul de prevenire a crizelor continuă să fie slab”.

Cadrul de soluționare a crizelor bancare rămîne deficient, fapt ce îngreunează procedurile de lichidare a băncilor falimentate, este de părere autorul publicației.

Amendamentele la legile cu privire la BNM și Comisia Naţională a Pieţei Financiare sînt binevenite, însă întîrziate. Nu este clar de ce măsurile, asupra cărora FMI, Banca Mondială, precum și Expert-Grup, insistau cel puțin din 2013, au început să fie implementate abia în 2016, după perturbări masive în sectorul financiar-bancar care au reușit deja să cauzeze costuri economice și sociale majore. Aceasta încă o dată accentuează faptul că reformele (nu doar în sectorul financiar-bancar) necesită a fi implementate pentru a preveni și nu a administra crize sau a elimina consecințele acestora, se menționează în ”Monitorul Financiar”.

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”procesul lent de derulare a controalelor de audit de la cele trei bănci aflate în regim de supraveghere specială. În timp ce în UE, pentru bănci de zeci de ori mai mari, asemenea controale durează 1-2 luni, în cazul Republicii Moldova controalele la două bănci au durat de circa două ori mai mult (au început în octombrie 2015), iar în cazul celei de-a treia bancă nu s-au finisat nici pînă în prezent”.

Problemele respective necesită a fi abordate cu un program amplu de reforme în domeniul financiar-bancar, iar printre principalele măsuri se numără întărirea independenței BNM, fortificarea monitorizării și supravegherii bancare, sporirea transparenței acționarilor din sistemul bancar și „de-offshorizarea” sectorului, consideră Expert-Grup.