RED NORD SI RED NORD-VEST AU SOLICITAT MAJORAREA TARIFULUI LA ENERGIA ELECTRICA

Companiile RED Nord şi RED Nord-Vest au solicitat majorarea tarifului la energia electrică în medie cu peste 50 la sută şi respectiv 61 la sută, s-a anunţat în cadrul consultărilor publice organizate pe 31 martie de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Solicităm majorarea tarifului pentru consumatorii finali de la o medie de 1,62 lei pentru un kilowatt/oră pînă la 2,42 lei”, a anunţat în şedinţă Anastasia Munteanu, şefa serviciului economic al RED Nord. Ea explică cererea de ajustare a tarifului prin „deprecierea esenţială” a leului în raport cu dolarul SUA, creşterea costului procurărilor şi transportării, investiţiile efectuate şi alţi factori.

La stabilirea tarifului în mai 2012 a fost luat în calcul un curs al monedei naţionale de 11,83 lei pentru un dolar, în acest an însă întreprinderea cumpără energie de la Energocom la cursul de 18,3 lei. Compania solicită majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 1,78 lei la 2,71 lei pentru un kilowatt/oră.

Întrebată care ar putea fi reacţia populaţiei la creşterea tarifelor, Anastasia Munteanu a spus că aceasta „va fi şocată”, însă acest lucru nu s-ar fi întîmplat dacă tarifele ar fi fost majorate treptat. Totodată, RED Nord a solicitat ANRE să ajusteze costurile „cît mai rapid posibil” pentru a nu admite acumularea de noi datorii. Pierderile întreprinderii se ridică lunar la 19 milioane lei din cauza neajustării tarifelor, potrivit sursei citate.

RED Nord-Vest solicită majorarea tarifelor în medie de la 1,68 lei pentru un kWh la 2,71 lei, iar a tarifului pentru consumatorii casnici de la 1,73 lei la 2,99 lei pentru un kilowatt/oră, a anunţat Daniel Chiviriga, directorul tehnic al companiei. El s-a referit în context la deprecierea leului, creşterea costurilor de procurare a energiei de la Energocom cu 57,7 la sută, faţă de situaţia de acum trei ani cînd a fost operată ultima ajustare a tarifului, alte cheltuieli.

Întreprinderea de stat RED Nord asigură cu energie electrică peste 295 de mii de consumatori, dintre 286,8 mii sînt consumatori casnici, iar RED Nord-Vest are 180 de mii de clienţi, din care circa 10 mii de agenţi economici.

Dezbaterile publice au durat mai puţin de oră. Întrebările s-au referit, în fond, la detalii tehnice şi economice.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că va examina la 10 aprilie în şedinţa publică cererile operatorilor privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale.