Realitatea internationala pe scurt (9 Martie 2018)

Marele dezgheţ? Trump a acceptat să se întîlnească cu liderul Nord-coreean 

Preşedintele american Donald Trump a acceptat, Joi, să îl întîlnească pe liderul Nord-coreean Kim Jong-Un pînă în luna Mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, a informat un oficial din Coreea de Sud, relatează site-ul agenţiei Reuters. Kim Jong-Un a declarat recent că este pregătit să "denuclearizeze" Coreea de Nord şi să suspende testarea rachetelor balistice şi a altor arme nucleare, a declarat şeful Biroului de Securitate Naţională al Coreei de Sud, Chung Eui-Yong. O întrevedere între Kim Jong-Un şi Donald Trump ar însemna un pas major în rezolvarea tensiunilor ridicate privind ambiţia Phenianului de a îşi dezvolta capabilităţile nucleare.

"I-am transmis (Preşedintelui Donald Trump) că în cadrul întîlnirii noastre, Kim Jong-Un a afirmat că este pregătit pentru denuclearizare. Kim şi-a luat angajamentul că Pheninianul se va abţine de la viitoarele teste nucleare sau ale rachetelor", a declarat Chung Eui-Yong. "Şi-a exprimat dorinţa de a îl întîlni pe Preşedintele Trump, cît mai repede posibil. Preşedintele Trump a apreciat acest lucru şi a informat că îl va întîlni pe Kim Jong-Un pînă în luna Mai, pentru a atinge denuclearizarea", a adăugat oficialul Sud-coreean.

Serghei Lavrov: Întrevederea dintre Trump şi Kim, 'un pas în direcţia bună'

Anunţul referitor la o viitoare întrevedere între liderul Nord-coreean, Kim Jong Un, şi Preşedintele american, Donald Trump, posibil pînă la sfîrşitul lunii Mai, este 'un pas în direcţia bună', a declarat Vineri, la Addis Abeba, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, informează AFP. 'Este un pas în direcţia bună. Sperăm că această întrevedere va avea loc', a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Comisiei Uniunii Africane (UA), Moussa Faki. 'În mod sigur, avem nevoie de ea pentru a normaliza situaţia în Peninsula Coreeană', a adăugat şeful diplomaţiei ruse, în ultima zi a turneului pe care l-a desfăşurat în cinci ţări africane (Angola, Namibia, Mozambic, Zimbabwe şi Etiopia). Serghei Lavrov şi-a exprimat de asemenea mulţumirea în legătură cu organizarea unui summit inter-coreean la sfîrşitul lui Aprilie, al treilea din istorie.

Alegeri în Cuba: Începutul sfîrşitului pentru Era Castro

Cuba îşi alege Duminică cei 605 membri ai Adunării Naţionale, un proces electoral fără surprize, în care există tot atîţia candidaţi cîte locuri. Cu un singur detaliu: printre aceştia se află succesorul lui Raul Castro care urmează să-i preia locul în Aprilie, relatează Vineri AFP. Pentru prima dată în aproape 60 de ani, după Era fraţilor Fidel (decedat în 2016) şi Raul, Preşedinţia insulei îi va reveni unei persoane care nu a pus mîna pe armă în timpul revoluţiei din 1959. Numele acesteia va deveni cunoscut la 19 Aprilie. Această dată nu este deloc una întîmplătoare. Este vorba de cea de-a 57-a aniversare a victoriei din Golful Porcilor (Playa Giron), considerată în Cuba 'prima înfrîngere asupra imperialismului yankeu din America Latină'.

Mai mult de 8 milioane de cubanezi sunt chemaţi să voteze pentru delegaţii adunărilor provinciale şi cei 605 de membri ai Adunării Naţionale, o listă care a fost 'cernută' în prealabil de Partidul Comunist Cubanez (PCC, partid unic). Candidaţii pot să fie sau nu membri ai PCC, să provină din organizaţii sindicale şi ale studenţilor apropiate Guvernului. Însă partide nu există. 'Partidele politice nu participă, campaniile nu sunt finanţate, desemnarea de candidaţi se bazează pe merite, capacităţi şi angajamentul popular', a declarat Raul Castro în 2017. Mai mult de jumătate dintre candidaţi, adică 322, sunt femei. Raul Castro, 86 de ani, sărbătoreşte anul acesta a zecea sa aniversare la putere, atingînd astfel limita pe care el însuşi şi-a fixat-o pentru a exersa Preşedinţia Cubei.

Peste 20 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare în Turcia, cei mai mulţi pentru terorism

O instanţă din Istanbul a condamnat 25 de jurnalişti la închisoare pentru legături cu organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen, un fost aliat al Preşedintelui Recep Erdogan, care însă este acum acuzat de Turcia că ar fi orchestrat lovitura de stat eşuată din 2016, informează postul France 24. Jurnaliştii au primit sentinţe de pînă la 7 ani şi jumătate de închisoare, cei mai mulţi pentru apartenenţă la o organizaţie considerată drept teroristă de autorităţile turce. O mare parte din jurnaliştii condamnaţi au lucrat pentru cotidianul Zaman, cea mai importantă instituţie media cu legături cu Gulen. Controlul asupra cotidianului a fost preluat în Martie 2016 de autorităţi. Luna trecută, o instanţă turcă a condamnat la închisoare pe viaţă trei jurnalişti proeminenţi - Nazli Ilicak şi fraţii Mehmet şi Ahmet Altan - pentru legături cu Gulen.

Mofturile halucinante ale asistaţilor social din România

Din cei 300 de asistaţi social cîţi sunt în oraşul Tîrgovişte, 270 au căzut în depresie. Au şi adeverinţe medicale care le atestă această boală - exact lucrul de care au nevoie pentru a fi siguri că nu sunt trimişi la muncă. Primarul din Tîrgovişte, Daniel Cristian Stan, a sesizat Colegiul Medicilor, Casa de Sănătate şi Poliţia, ca să afle cum s-a răspîndit această groaznică epidemie de... depresie! Edilul e hotărît să-i lase fără bani pe oameni, dacă se stabileşte că sunt sănătoşi, dar fără chef de muncă, informează Kanal D, citat de Business Magazin.

„Am adeverinţă, sunt bolnav, vai de capul meu! Nu pot nici să mă aplec, să mă închei la şirete!”, spune un bărbat de nici 40 de ani, care primeşte ajutor social. „Păi dacă-mi vine sînge pe nas? Am tensiune, cum să muncesc?”, a spus o femeie în vîrstă de 52 de ani. Situaţia e uşor diferită în Argeş. Aici, asistaţii iau ajutorul de la Stat, apoi pleacă în vacanţe. Este şi cazul unui bărbat care a mers la Paris în concediu de... odihnă! Nici nu s-a străduit să ascundă acest lucru. Ba chiar s-a fotografiat şi s-a lăudat pe Facebook cu excursiile făcute. Şi nu este singurul caz. Dorel Tănăsescu, primarul din comuna Bugheta de Jos, a povestit că bărbatul în cauză a venit într-o dimineaţă la Primărie, s-a asigurat de bani, iar după-amiază era în avion şi-şi făcea selfie. Lîngă el se aflau şi cumnatul acestuia şi soţia, şi ei asistaţi social. (Gîndul.info.ro)

Guvernul Ungariei susţine că statele din UE nu vor adopta o poziţie comună privind migraţia

Statele membre ale Uniunii Europene nu vor adopta o poziţie comună în ceea ce priveşte pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia, a declarat Joi Janos Lazar, şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, relatează agenţia MTI.

Lazar a precizat că sunt în discuţie două documente în cadrul Naţiunilor Unite. Comunitatea internaţională a ajuns la un acord în privinţa problemei refugiaţilor, iar Ungaria va respecta toate convenţiile pe acest subiect. În schimb, nu există un consens în privinţa imigranţilor economici, iar poziţia Ungariei a fost că migraţia este dăunătoare, potrivit lui Janos Lazar. "Este o situaţie foarte dificilă în cadrul ONU pe subiectul migraţiei. Toată lumea are dreptul să trăiască în pace şi siguranţă pe tărîmul natal. Şansele ca UE să aibă o poziţie unică în privinţa măsurilor ONU sunt egale cu zero", a mai spus şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Recent, Guvernul Ungariei a trimis 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia, justificînd că "migraţia este periculoasă şi prezintă riscuri grave de securitate naţională". Guvernul de la Budapesta solicită comunităţii internaţionale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migraţiei şi garantarea siguranţei cetăţenilor. În plus, amendamentele stabilesc faptul că dreptul la migraţie nu este un drept fundamental al omului. Pachetul de măsuri în cadrul ONU privind migraţia urmează să fie adoptat la sfîrşitul acestui an, iar negocierile interguvernamentale nu au început încă.