Realitatea internationala pe scurt (8 Martie 2018)

Asta s-a întîmplat la Paris, „Orașul Luminilor”: Imigranți din Sri Lanka și-au scalpat un compatriot și i-au tăiat o mînă

O dispută între migranți din Sri Lanka, în care doi indivizi l-au atacat  pe un al treilea cu o macetă, s-a transformat într-un act de barbarie. Atacul nu s-a comis într-un oraș din Orientul Mijlociu, ci la Paris, unde victima a fost scalpată și i s-a tăiat o mînă. Atacul a avut loc Luni seara într-un restaurant din arondismentul 10 al orașului, departe de zona populată de migranți, La Chapelle din Nordul Parisului, informează RTL. Potrivit sursei citate, cei doi atacatori, purtînd atît hanorace și aveau fețele acoperite, au intrat în restaurant în jurul orei 21:30,  înarmați cu o macetă și o sabie. Într-o fracțiune de secundă, s-au năpustit asupra victimei, scalpînd-o și retezîndu-i mîna, informează site-ul breitbart.com.

Tînărul de 35 de ani care a fost atacat este, de asemenea, membru al comunității din Sri Lanka. El se află acum în stare critică la un spital local. O sursă din cadrul poliției a susținut că motivul acestui atac brutal ar fi legat de reglarea conturilor în cadrul comunității. Acesta este cel mai recent atac violent care are loc în Capitala Franței. Luna trecută, un individ beat a înjunghiat șase persoane la întîmplare, în arondismentul 18, populat de imigranți, cinci dintre victime ajungînd cu răni grave la spital. O săptămînă mai tîrziu, trei imigranți din insula Capului Verde au fost arestați în suburbia din Clichy-sous-Bois, după ce au atacat un om, bătîndu-l și smulgîndu-i o ureche și o buză, pe care i le-au mîncat. Cei trei au fost arestați fiind acuzați de canibalism. Presa franceză susține că zilnic, în Franța, au loc nu mai puțin de 777 de atacuri violente întîmplătoare. Pericolul a determinat un dezvoltator de aplicații mobile să creeze o aplicație care să permită anumitor persoane să acționeze ca escorte și să-i apere pe cei care călătoresc singuri, pentru a-i păzi de astfel de agresiuni.

Şi bancherii belgieni fură, nu-i aşa? Peste 10 miliarde de euro, care aparţineau anturajului lui Gaddafi, au dispărut din conturile blocate de ONU

Fonduri în valoare de peste 10 miliarde de euro ce aparţineau apropiaţilor fostului dictator libian Muammar Gaddafi şi care au fost blocate în Belgia din ordinul ONU au dispărut din conturile bancare în care erau depuse, scrie Joi cotidianul belgian Le Vif, citat de agenţia EFE, potrivit agerpres. Banii se aflau în conturi deschise la Euroclear Bank de către Arab Banking Corporation din Bahrain şi HSBC Securities Services pentru entităţile Libyan Investment Authority (LIA) şi filiala acesteia, Libyan Foreign Investment Company (LAFICO). Pe 29 Noiembrie 2013, în acele conturi erau circa 16,2 miliarde de euro, din care la finele anului 2017 mai rămăseseră mai puţin de 5 miliarde. Conform cotidianului menţionat, autorităţile belgiene nu au aprobat nici o operaţiune cu aceşti bani, blocaţi în anul 2011 de către Consiliul de Securitate al ONU şi care ar fi trebuit păstraţi pentru proiectele de reconstrucţie a Libiei.

În plus, autorităţile belgiene şi-au dat seama de dispariţia banilor abia în Toamna anului 2017. Cînd au constatat că banii s-au evaporat, au crezut că fondurile erau imobilizate de către bancă, întrucît aceasta a refuzat să le transfere Organului de verificare şi confiscare a activelor (OCSC). Dacă dispariţia acestor bani se va confirma, atunci Belgia ar risca să fie acuzată de încălcarea directivelor Uniunii Europene şi cazul ar putea ajunge în atenţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE), întrucît, în urma deciziei ONU, statul belgian avea obligaţia să garanteze că respectivele conturi rămîn blocate. Şi banca Euroclear Bank, unde erau depuşi acei bani – şi care încă nu a comentat informaţia – ar putea în acest caz să fie vizată de acţiuni legale, mai scrie cotidianul Le Vif.

Catherine Bolle, noua şefă a Europolului

Belgiana Catherine Bolle va prelua de la 1 Mai conducerea Europol, agenţia europeană specializată în lupta împotriva infracţionalităţii, a anunţat Joi Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 28 de state membre UE, relatează AFP, potrivit news.ro. Este pentru prima oară cînd o femeie accede la acest post. Bolle, care conduce Poliţia federală belgiană, a fost numită, în vederea unui mandat de patru ani, la succesiunea actualului director executiv al Europol, britanicul Rob Wainwright. Numele comisarului belgian a fost reţinut în Decembrie de pe o listă de candidaţi şi a fost validat de Cei 28 la nivel de ambasadori. Oficializarea a avut loc Joi, la nivel ministerial, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de Interne din cele 28 de state membre UE. În urma selectării sale, Bolle a primit un ”aviz pozitiv” din partea unei comisii a Parlamentului European (PE). Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul belgian de Interne Jan Jambon a felicitat-o Joi pe Catherine Bolle, ”prima femeie la conducerea Europol”. El a relevat coincidenţa unei nominalizări finalizate pe 8 Martie, Ziua Internaţională a Drepturilor Femeii.

Europol, cu sediul la Haga, în Olanda, are ca principală misiune să-i susţină pe Cei 28 în lupta lor împotriva marii infracţionalităţi internaţionale şi terorismului.

Fosta Preşedintă irlandeză critică dur Vaticanul: ‘Este un imperiu de misoginism’

Fosta Preşedintă irlandeză Mary McAleese a denunţat „misoginismul” Vaticanului înaintea unui eveniment cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii despre rolul femeilor în Biserica Catolică, relatează Joi dpa, potrivit agerpres. „Biserica Catolică este unul dintre ultimele mari bastioane ale misoginismului. Este un imperiu de misoginie”, a declarat McAleese, în vîrstă de 66 de ani, într-o conferinţă de presă în ajunul reuniunii Voices of Faith, programată Joi la Roma. Această conferinţă este în mod normal găzduită de Vatican, dar în acest an nu va fi deoarece Vaticanul s-a opus prezenţei lui McAleese, care militează deschis pentru drepturile homosexualilor şi hirotonia femeilor. „Ceea ce mă sperie este că ierarhia noastră l-a redus pe Christos la acest politician destul de neatractiv, care este doar misogin şi homofob şi anti-avort”, a subliniat McAleese.

Exprimîndu-se la Asociaţia Presei Străine din Roma, ea a criticat „platitudinile patronatoare pe care le-am auzit de la o succesiune de papi şi cardinali” despre femei. La scurt timp după ce a fost ales în 2013, Papa Francisc a declarat că „o Biserică fără femei este precum colegiul apostolilor fără Maria” şi de asemenea, „Nu ne putem imagina o Biserică fără femei”, aminteşte agenţia germană de presă. Francisc a însărcinat un comitet să studieze rolul femeii asistînd preoţi sau diaconi în creştinismul timpuriu, dar el de asemenea a închis uşa pentru preoţia feminină. Între timp, săptămîna trecută, cotidianul Vaticanului L’Osservatore Romano a descris condiţii asemănătoare sclaviei în care multe dintre călugăriţe sunt forţate să lucreze pentru cardinali şi alţi înalţi prelaţi bărbaţi.

Avertisment pentru Trump: ‘Nu poţi scuti un stat membru de taxele vamale fără scutirea întregii UE’

Donald Trump nu poate să scutească un stat membru UE de taxele pe vrea să le impună importurilor de oţel şi aluminiu fără să antreneze mecanic o scutire a întregii Uniunii Europene, a declarat Joi vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Jyrki Katainen, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Dacă ei încearcă să facă o excepţie cu privire la unul dintre statele noastre membre, asta înseamnă o excepţie pentru întreaga UE”, avînd în vedere că politica comercială este o politică comunitară, a insistat Katainen într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, consacrată altui subiect. ”Ceea ce am citit astăzi (Joi) este că (americanii) probabil au în vedere scutiri ale unor ţări din NAFTA (Acordul de liber-schimb Nord-american între Statele Unite, Medica şi Canada) (…), dar ei au menţionat şi Regatul Unit şi poate şi alte ţări”, a subliniat el.

Donald Trump a anunţat, în urmă cu o săptămînă, că intenţionează să impună taxe de 25% importurilor de oţel şi de 10% celor de aluminiu, relansînd spectrul unui război comercial între Statele Unite şi mulţi dintre aliaţii săi, inclusiv UE. ”Sunt posibile derogări pentru Mexic, Canada (…) şi potenţial alte ţări”, a declarat Miercuri Sarah Sanders, o purtătoare de cuvînt a Casei Albe, evocînd o evaluare ”ţară cu ţară” pe criterii de ”securitate naţională”. ”Noi aşteptăm cu nerăbdare decizia finală”, a răspuns Joi Katainen, precizînd că UE a ”contactat autorităţile americane în ultimele săptămîni şi zile, în mod intens, într-o încercare de a le convinge să nu provoace pagube majore economiei lor şi economiei mondiale”. Untul de arahide, sucul de portocale şi burbonul – un whisky american – fac parte dintre produsele pe care UE ar putea să le taxeze puternic în cazul în care Donald Trump îşi confirmă ameninţarea de a impune taxe vamale oţelului şi aluminiului, a anunţat Miercuri comisarul european al Comeţului. ”O listă provizorie este în discuţie” şi va fi făcută publică, a anunţat Cecilia Malmström într-o conferinţă de presă. ”Pe această listă se află produse din oţel, industriale şi agricole. Unele tipuri de burbon se află printre ele, dar şi alte articole precum untul de arahide, merişorul şi sucul de portocale”, a precizat ea.

Marea Britanie şi Arabia Saudită, parteneriat comercial de 65 de miliarde de lire sterline

Marea Britanie şi Arabia Saudită şi-au exprimat ambiţia unui parteneriat comercial şi unor investiţii în valoare totală de 65 de miliarde de lire sterline (72,8 miliarde de euro) în anii următori, scrie Reuters. Guvernul britanic consideră că această perspectivă constituie un semn al încrederii în economia Regatului Unit înainte de Brexit, conform news.ro. Anunţul a fost făcut în urma unei întîlniri între premierul britanic Theresa May şi prinţul moştenitor saudit Mohamed ben Salman, aflat în vizită la Londra. ”Întîlnirea s-a tradus într-un angajament care marchează schimburi comerciale şi oportunităţi de investiţii în jur de 65 de miliarde de lire sterline în următorii ani, inclusiv investiţii directe în Regatul Unit şi noi achiziţii din partea întreprinderilor publice saudite pe lîngă întreprinderi britanice”, a declarat Miercuri un purtător de cuvînt al lui May. ”Acest lucru constituie un impuls semnificativ pentru prosperitatea Regatului Unit şi o demonstraţie clară a solidei încrederi internaţionale în economia noastră, în timp ce ne pregătim să părăsim Uniunea Europeană (UE)”, a adăugat el.

Londra, care întreţine vechi legături în domeniile Apărării şi securităţii cu Riadul, caută parteneri comerciali în perspectiva ieşirii sale din UE, prevăzute într-un an. Arabia Saudită vrea să atragă investitori străini, promovîndu-şi binefacerile recentelor sale reforme. Cei doi lideri şi-au exprimat totodată viziunea comună cu privire la necesitatea de a acţiona împreună în vederea stopării influenţei Iranului în regiune. Arabia Saudită şi Iranul poartă un război cu scopul de a-şi afirma influenţa, prin intermediul teatrelor de război din regiune, în Siria, Irak şi Yemen – unde saudiţii conduc o coaliţie ce luptă împotriva unor miliţii şiite hithi, aliniate Teheranului.

Corectitudinea Politică din Germania: Andre Poggenburg, lider regional AfD, presat să demisioneze după ce a făcut comentarii rasiste

Andre Poggenburg este presat să demisioneze din funcţia de lider regional al Alternativei pentru Germania (AfD), după ce a făcut comentarii rasiste la adresa populaţiei turce din Germania, scrie Politico. Într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor AfD din landul Saxonia, Andre Poggenburg a spus despre turci că sunt „îngrijitori de cămile care ar trebui să se ducă acolo unde le este locul, departe, departe după Bosfor, în casele lor din lut şi la poligamie”, conform news.ro. Membrii AfD din Saxonia şi-au exprimat neîncrederea în Poggenburg în cadrul unei întîlniri avute săptămîna trecută şi au plănuit să îl înlăture din poziţie dacă el nu îşi va da demisia, conform presei germane. Poggenburg a condus AfD către o victorie importantă în alegerile regionale din Saxonia în 2016, atunci cînd partidul a intrat în Parlamentul regional pentru prima oară cu 24% dintre voturi.

Trump promite flexibilitate faţă de ‘adevăraţii prieteni’ ai SUA

Preşedintele american Donald Trump a promis, Joi, că va da dovadă de flexibilitate faţă de ‘adevăraţii prieteni’ ai SUA în decizia pe care o va anunţa privind instituirea de taxe pe importurile de oţel şi aluminiu, informează AFP, conform agerpres. ‘Trebuie să ne protejăm şi să ne construim industriile de oţel şi de aluminiu, dînd totodată dovadă de o mare flexibilitate şi de cooperare faţă de cei care sunt prieteni adevăraţi şi ne tratează în mod echitabil atît în ceea ce priveşte comerţul, cît şi apărarea’, a scris Trump pe Twitter, într-o postare în care precizează că va avea Joi o întîlnire la Casa Albă cu responsabilii sectorului metalurgic. El şi-a anunţat cu o săptămînă în urmă intenţia de a taxa cu 25% importurile de oţel şi cu 10% cele de aluminiu, fapt ce ar putea însemna un război comercial cu ţările Uniunii Europene şi cu alte state.