Realitatea internationala pe scurt (6 Decembrie 2017)

Preşedintele Poloniei cere schimbarea Constituţiei

Preşedintele polonez, Andrzej Duda (foto), a declarat Marţi în Parlament că ar trebui redactată o nouă Constituţie, care să fie supusă unui vot popular, relatează agenţia dpa. Este timpul pentru un sistem politic ”care să răspundă provocărilor de astăzi”, a declarat Duda într-un discurs rostit în faţa parlamentarilor. Duda a anunţat în luna Mai că doreşte să organizeze un referendum constituţional în 2018. El nu a precizat ce modificări ar dori să fie făcute în Legea Fundamentală. Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist), a criticat la începutul acestui an Constituţia, descriind-o drept un document depăşit care nu a fost reformat de la căderea comunismului în 1989. Ca şef al statului, Duda este oficial neutru din punct de vedere politic. Dar, înainte de a deveni preşedinte, Duda a fost ales în parlamentul ţării din partea PiS. Guvernul a ajuns ţinta criticilor din partea opoziţiei, a organizaţiilor neguvernamentale şi a Uniunii Europene pentru că a încercat să adopte legi controversate avînd drept scop revizuirea sistemului juridic al ţării.

Statele membre ale UE nu protejează suficient minoritățile / Sondaj

Minorităţile din Uniunea Europeană raportează niveluri ridicate de discriminare, a transmis Marţi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a blocului comunitar, criticînd faptul că situaţia nu s-a îmbunătăţit aproape deloc în ultimul deceniu, transmite. Agenţia, cu sediul la Viena, a prezentat rezultatele unui sondaj realizat în rîndul a 25.000 de persoane din toate cele 28 de state membre ale UE, aparţinînd minorităţilor, cum ar fi romii sau persoanele cu origini în Turcia, Africa de Nord şi Asia de Sud. Comparativ cu un sondaj similar realizat de FRA în 2008, respondenţii s-au confruntat cu niveluri similare de intoleranţă şi ură ca acum un deceniu. În noul sondaj, 38% spun că au fost discriminaţi în ultimii cinci ani, în special atunci cînd au căutat un loc de muncă. Persoanele din Nordul Africii şi din Sudul Saharei, precum şi persoanele de etnie romă au fost cele mai afectate.  Membrii minorităţilor au o mare încredere în instituţiile publice decît restul populaţiei şi mulţi simt legături puternice cu ţara în care trăiesc, conform sondajului. 

Iranul respinge acuzațiile SUA că ar avea un rol destabilizator în regiune

Ministerul de Externe iranian a respins Miercuri acuzaţiile SUA potrivit cărora Republica Islamică are un rol destabilizator în regiune, au anunţat media de stat iraniene, relatează Reuters. Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat Marţi că Iranul comite „acţiuni destabilizatoare” prin susţinerea grupării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah în Liban, prin furnizarea de rachete pentru rebelii şiiţi houthi în Yemen şi prin trimiterea de arme şi luptători în Siria. Tillerson a afirmat Marţi, în cursul unei vizite la Bruxelles, că Iranul trebuie să respecte termenii acordului nuclear din 2015. Acordul semnat de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării graduale a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.  Preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat în Octombrie să certifice faptul că Teheranul respectă termenii acordului internaţional din 2015, chiar dacă inspectori internaţionali au afirmat contrariul.

Cîţi ani are cea mai în vîrstă persoană de pe planetă în acest moment? Are deja stră-stră-stră-stranepoţi

Trei femei se bat la titlul de cea mai bătrînă persoană din lume. O japoneză se află pe primul loc, fiind singura şi ultima persoană născută în secolul 19 care încă mai e în viaţă. Nabi Tajima are 117 ani şi e născută în Iulie 1900, fiind cea mai în vîrstă persoană "înregistrată" vreodată. Aceasta are 9 copii, 28 de nepoţi, 56 de strănepoţi, 35 de stră-stră-strănepoţi şi deja a început să aibă stră-stră-stră-strănepoţi. Pe locul 2 se află tot o femeie din Japonia, Chiyo Miyako, care are 116 ani şi 211 zile. Aceasta o precede în clasament cu doar "cîteva" zile pe prima europeană din clasament, Ana Vela Rubio, din Spania, care e cu 180 de zile mai tînără. Culmea, doamna Rubio locuieşte acum împreună cu fiica sa, care are... 90 de ani! Aceasta este cel mai în vîrstă om din Europa, fiind născută în 1901, în Cordoba.

SUA amenință să taie ajutorul financiar pentru Autoritatea Naţională Palestiniană

Camera Reprezentanţilor a SUA a votat Marţi, în unanimitate, tăierea fondurilor pentru Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) atît timp cît aceasta continuă să acorde ajutor financiar familiilor palestinienilor condamnaţi sau întemniţaţi de către Israel după atentate, relatează AFP, agerpres.ro. Măsura mai trebuie examinată de Senat, dar adoptarea ei, fără opoziţie, ilustrează consensul ce există în Congres - între republicani şi democraţi - pe acest subiect. Textul cere Departamentului de Stat să stopeze ajutorul american pentru palestinieni pînă cînd secretarul de stat nu va fi certificat că ANP „nu a încetat plăţile pentru acte teroriste împotriva cetăţenilor americani şi israelieni” către cei care au fost închişi după un proces sau au murit în timpul unui atac, precum şi familiilor lor. 
Acest vot intervine înaintea unui discurs al preşedintelui american, în care acesta urmează să-şi anunţe decizia de a transfera ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Iniţiativa legislativă a fost numită în onoarea lui Taylor Force, un american de 28 de ani ucis în timpul călătoriei sale în Martie 2016 la Tel Aviv de un palestinian de 21 de ani din Cisiordania, care a fost ulterior lichidat de poliţie. Potrivit site-ului Departamentului de Stat, ajutorul american pentru Cisiordania şi Fîşia Gaza este aşteptat să fie de aproximativ 251 milioane dolari în 2018.

Situație fără precedent în Marea Britanie: Sondajul care ar putea răsturna BREXITUL

Jumătate dintre britanici susţin organizarea unui al doilea referendum referitor la ieşirea din Uniunea Europeană, iar o treime consideră că situaţia lor financiară se va înrăutăţi în afara blocului comunitar, potrivit unui nou sondaj de opinie, transmite Reuters, conform news.ro. Sondajul, publicat în jurnalul Mail on Sunday, arată că 50% dintre personalele intervievate sunt pentru un nou vot, privind termenii finali ai acordului de ieşire din UE, 34% resping organizarea unui nou referendum, iar 16% au spus că nu ştiu. Este primul sondaj de opinie important organizat după informaţiile publicate de presă săptămîna trecută potrivit cărora Marea Britanie se pregăteşte să plătească aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a putea continua discuţiile referitoare la acordul comercial cu UE. O proporţie de 35% dintre cei intervievaţi au spus că situaţia lor financiară se va înrăutăţi după Brexit, în timp ce 14% au spus că le va fi mai bine. Este pentru prima oară cînd un sondaj arată că britanicii ar susţine organizarea unui nou referendum referitor la Brexit, a scris pe Twitter Mike Smithson, analist specializat în alegeri care conduce site-ul politicalbetting.com şi fost politician liberal democrat. Fostul premier britanic Tony Blair şi investitorul miliardar George Soros, au sugerat că Marea Britanie s-ar putea răzgîndi şi evita un dezastru pentru economia britanică.