Realitatea internationala pe scurt (5 August 2019)

Iranul a capturat un nou petrolier străin în Golful Persic

Iranul a capturat un nou petrolier care aparține unei alte țări în regiunea Golfului Persic, a informat presa de stat iraniană, fără a oferi însă mai multe detalii despre originea acestuia, relatează site-ul postului BBC.

Presa iraniană a informat că forțele maritime ale Gardienilor Revoluției din Iran au capturat un petrolier care încerca să extragă combustibil pentru țările arabe, potrivit Mediafax. Petrolierul ar fi transportat aproximativ 700.000 de litri de petrol. Toți cei șapte membri ai echipajului au fost reținuți. Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, săptămîna trecută, capturarea unui petrolier britanic în Strîmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strîmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Unui copil i-au crescut 526 de "dinți"

Medicii din India au extras 526 de structuri dentare din gura unui băiat în vîrstă de șapte ani care se plîngea de dureri în maxilar și spun că aceasta ar fi cea mai mare tumoare de acest tip care ar fi fost documentată la nivel mondial, potrivit USA Today.

Băiatul, numit Ravindranath, a fost dus la Colegiul stomatologic Saveetha din Chennai, India, după ce s-a plîns de dureri. Părinții copilului au spus că acesta s-a confruntat cu inflamația încă de cînd avea trei ani, dar umflătura a devenit din ce în ce mai mare și au fost nevoiți să apeleze la specialiști, potrivit publicației National Herald. O radiografie a maxilarului copilului a arătat că în gura acestuia se formase o pungă de aproximativ 200 de grame care conținea 526 de mici structuri dentare.

Este vorba despre o tumoare benignă, odontom compus, formată din țesut dentar, precum smalț, și este o tulburare întîlnită mai mult la adolescenți. Medicul Vineet Dhar, profesor la Universitatea din Maryland, Baltimore (SUA), a declarat pentru USA Today că aceste tumori sunt comune, dar de obicei conțin "patru, cinci sau mai puține" structuri dentare. "Majoritatea sunt calcifiate, sunt structuri din smalț, dar nu pot fi numite dinți", a mai spus acesta.

În cazul băiatului indian, unele dintre aceste structuri aveau dimensiuni de o zecime de milimetru, altele, de pînă la 15 milimetri, potrivit Times of India. Intervenția chirurgicală de extragere a tumorii a durat cinci ore. "Îți aduceau aminte de perlele dintr-o scoică", au spus medicii, citați de National Herald. Cauza apariției unor astfel de tumori este neclară, medicii vorbind despre variații genetice și chiar despre radiații emise de telefoanele mobile. În plus, copilul nu a avut parte de controale stomatologice regulate. Un caz similar a fost înregistrat în 2014, în Mumbai, cu un adolescent căruia i-au fost extrase 232 de astfel de structuri dentare.

Parlamentul britanic va putea opri un Brexit fără acord în Septembrie 

Vor exista oportunități în luna Septembrie pentru parlamentarii care vor să oprească ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, a declaratDduminică parlamentarul din opoziție Jon Ashworth, relatează site-ul agenției Reuters, scrie mediafax. Publicațiile britanice au relatat că Dominic Cummings, unul dintre principalii consilieri ai premierului britanic Boris Johnson, a declarat că parlamentarii nu vor putea opri un Brexit fără acord printr-o moțiune de cenzură.

„Vor exista oportunități pentru noi în luna Septembrie, pentru a opri un scenariu fără acord”, a declarat Ashworth. „Guvernul va trebui să evidențieze o legislație potrivită pentru a se pregăti pentru un Brexit fără acord. Noi vom folosi tot ce avem la dispoziție în Parlament și vom lucra pentru a opri acest scenariu”, a adăugat acesta.

Consiliul European a decis amînarea ieşirii Marii Britanii din UE pînă pe 31 Octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Pompeo, ”încrezător” că SUA va reuși să construiască o coaliție maritimă în Golful Persic

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că este „încrezător” că Statele Unite vor reuși să construiască o coaliție maritimă în Golful Persic, în pofida răspunsului dat de aliații europeni și cei asiatici, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax. Afirmațiile au fost făcute de oficialul american în cadrul unei vizite efectuate Duminică în Sydney.

Vineri, Japonia a anunțat că nu va trimite nave militare pentru misiunea maritimă din Golful Persic coordonată de Statele Unite. La rîndul său, Guvernul Angela Merkel a respins, Miercuri, solicitarea Administraţiei Donald Trump adresată Germaniei de a participa la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acţiunilor Iranului. Administraţia Donald Trump a cerut oficial mai multor ţări aliate să participe la o coaliţie militară internaţională pentru securizarea tranzitului navelor prin Strîmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic.

SUA cer ajutorul Australiei pentru a înfrunta Iranul

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a făcut publică o solicitare oficială adresată Australiei de a ajuta la înfruntarea Iranului în ceea ce priveşte securitatea maritimă, în timpul discuţiilor avute la Sydney Duminică. Autorităţile de la Canberra au răspuns doar că acordă acestei solicitări „o deosebită atenţie”, informează dpa, scrie agerpres.

”Sperăm că Australia va colabora cu noi la unele dintre cele mai presante provocări de politică externă din prezent, precum eforturile de a stabiliza Siria, de a proteja Afganistanul de teroare şi de a înfrunta atacurile neprovocate ale Republicii Islamice Iran asupra navigaţiei internaţionale în strîmtoarea Ormuz”, le-a spus Pompeo ziariştilor.

Ministrul Apărării din Australia, Linda Reynolds, a declarat că orice decizie cu privire la Iran se va baza pe interesele suverane ale Australiei şi nici o decizie nu a fost luată.

„Solicitarea făcută de SUA este una foarte serioasă şi de aceea acum luăm foarte serios în considerare această cerere. Nu a fost luată nici o decizie”, a declarat ea presei.

Tensiunile dintre SUA şi Iran generate de retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear din 2015 şi reimpunerea sancţiunilor împotriva Teheranului au escaladat în ultimele luni. În urmă cu cîteva zile, Washingtonul a impus sancţiuni împotriva ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Disputa s-a extins la strîmtoarea Ormuz, o rută strategică de transport maritim, unde Iranul a reţinut luna trecută un petrolier sub pavilion britanic ca represalii după ce Marea Britanie a capturat o navă iraniană în largul Gibraltarului sub suspiciunea că a încălcat sancţiuni impuse de Uniunea Europeană.

Duminică, la Sydney, ambele părţi – SUA şi Australia – şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea implicării militare a Chinei în Marea Chinei de Sud, unde mai multe ţări au revendicări contradictorii, dar Australia a exprimat prudenţă faţă de
intensificarea confruntărilor.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, aflat şi el în Australia, a spus că SUA se vor consulta cu aliaţii lor din Europa şi Asia-Pacific în legătură cu desfăşurarea de noi arme convenţionale ca urmare a ieşirii din tratatul de eliminare a armelor nucleare pe care îl încheiaseră cu Rusia în timpul Războiului Rece.

Evitînd să răspundă dacă Australia va găzdui astfel de arme, ministrul australian de Externe, Marise Payne, a declarat că Beijingul este un partener vital pentru Australia.

„Suntem ferm angajaţi în parteneriatul nostru strategic vast [cu China], care continuă să crească. Avem fiecare domeniile noastre de diferenţă cu China…, felul cum tratezi aceste diferenţe este foarte important”, a spus Payne. „Nu este în interesul nimănui ca regiunea Indo-Pacific să devină mai competitivă sau mai antagonică”. Atît Esper, cît şi Pompeo s-au întîlnit cu omologii lor australieni Duminică, la Sydney, la un forum anual de securitate.

Problema alăturării Australiei la o operaţiune de securitate condusă de SUA împotriva Iranului şi la desfăşurarea mai multor arme americane în regiunea Asia-Pacific este probabil să fie punctul principal al discuţiilor cînd primul ministru australian, Scott Morrison, va participa la o cină de stat la Casa Albă cu Preşedintele Donald Trump pe 20 Septembrie, scrie dpa.

Sancţiunile americane suplimentare nu vor afecta situaţia financiară a Rusiei 

Sancţiunile americane suplimentare afectează relaţiile bilaterale dintre Moscova şi Washington, dar sistemul financiar al Rusiei este rezistent la presiunile externe, a declarat Sîmbătă ministrul de Finanţe Anton Siluanov, citat de Reuters, potrivit news.ro.

Preşedintele american Donald Trump a impus Rusiei o nouă rundă de sancţiuni din cauza otrăvirii fostului agent dublu Sergei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia Skripal, care a avut loc în Marea Britanie, pe 4 Martie 2018.

”Economia Rusiei a dovedit deja că este rezistentă la restricţiile externe din ultimii ani. În ceea ce priveşte datoria publică şi datoriile corporative, suntem încrezători să sistemul financiar pe care l-am creat ne permite să asigurăm nevoile bugetului şi companiilor… ”, a spus Siluanov.

Departamentul de Stat a anunţat Sîmbătă, într-un comunicat, că prin noua rundă de sancţiuni Washingtonul se va opune acordării de împrumuturi sau asistenţă tehnică Rusiei, din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Cincisprezece presupuşi traficanţi de droguri au evadat dintr-o secţie de Poliţie din Irak

Cincisprezece presupuşi traficanţi de droguri au evadat Sîmbătă dintr-un Comisariat din Bagdad unde erau ţinuţi în arest, a transmis Ministerul de Interne irakian, care i-a demis imediat pe principalii responsabili de securitate din Capitală, scrie agerpres.

„Acuzaţii i-au insultat mai întîi pe poliţişti, apoi i-au lovit şi au reuşit să fugă” din acest post de Poliţie din Estul Bagdadului, în apropiere de bastionul şiit Sadr City, a precizat pentru AFP un responsabil al serviciilor de securitate, sub acoperirea anonimatului.

Ministerul de Interne a adăugat într-un comunicat că l-a demis pe şeful Poliţiei din Bagdad, pe şeful serviciilor de poliţie din Al-Rusafa, partea estică a Capitalei, precum şi pe şeful Comisariatului de unde au evadat cei 15 bărbaţi.

Chestiunea siguranţei închisorilor este crucială în Irak, a 12-a cea mai coruptă ţară din lume, unde chiar şi fără violenţă unii pot să îşi cumpere libertatea, spun experţii, care denunţă „un nivel foarte ridicat al corupţiei în închisori”. Iar dintre cei care nu plătesc pentru eliberarea lor, unii au recurs la violenţă în trecut. În anii de insurecţie şi de violenţe confesionale care au urmat invaziei americane din 2003, sute de jihadişti, între care şi străini, pe atunci membri ai Al-Qaeda, au reuşit să fugă din închisoare

Rasismul ar putea fi motivul pentru care roboţii construiţi în prezent sunt albi

„Roboţii şi rasismul”, un studiu condus de Human Interface Technology Laboratory şi publicat de Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, susţine că oamenii le atribuie roboţilor o rasă şi, prin urmare, folosesc stereotipuri rasiale de tipul alb şi negru, relatează CNN, scrie news.ro. Cei mai cunoscuţi roboţi sunt din filme precum „Eu, robotul”, în care joacă Will Smith, şi Eve din „Wall-E”, iar din realitate – Asimo de la Honda, Walker, realizat de UBTECH, Atlas de la Boston Dynamics, chiar şi Valkyrie făcut de NASA. Toţi aceştia sunt construiţi din materiale albe, strălucitoare. Iar unele modele umanoide arată ca alte celebrităţi precum Audrey Hepburn şi Scarlett Johansson. Explicaţia pentru această tendinţă în tehnologie de a folosi albul ar putea fi rasism, potrivit noului studiu.

„Discriminarea faţă de roboţii negri este rezultatul discriminării afro-americanilor”, a explicat cercetătorul-şef Christoph Bartneck, de la The Next Web. El a declarat pentru CNN: „Este uimitor să vezi că oameni care nu au avut nici o interacţiune cu roboţi devin rasişti faţă de aceştia”. Cercetătorii consideră că aceasta este o chestiune care nu poate fi lăsată deoparte. „Dacă roboţii sunt creaţi să fie profesori, prieteni sau însoţitori, de exemplu, atunci va fi o problemă serioasă dacă aceste ocupaţii vor fi îndeplinite de roboţi care sunt catalogaţi albi”, conform studiului.

Roboţii analizaţi în studiu sunt doar nişte roboţi, fără mîini şi picioare, cu nuanţe spre alb, sau mai bine zis roz, sau negru, care în fapt este un maro închis. Într-o fază a testului, oameni şi roboţi albi şi negri apar pe ecran mai puţin de o secundă iar participanţilor la studiu li s-a solicitat să îi „împuşte” pe cei care ţin o armă în mînă. Roboţii negri care nu erau „înarmaţi” au fost „împuşcaţi” mai mult decît cei albi fără arme.

Cercetătorii au apelat şi la Google, arătînd că o simplă căutare a cuvîntului „robot” nu afişează prea multe culori. Creatorii de roboţi vin din toate colţurile lumii, a punctat Bartneck, subliniind că, totuşi, aceştia idealizează roboţii albi. „Roboţii umanoizi ar trebui să reflecte diversitatea oamenilor”, a declarat Bartneck pentru The Next Web. „Imaginaţi-vă o lume în care toate păpuşile Barbie sunt albe. Imaginaţi-vă o lume în care toţi roboţii care lucrează în Africa sau India sunt albi. Mergînd mai departe, imaginaţi-vă că aceste maşinării vor avea roluri care implică autoritate. În mod clar, acesta va creşte îngrijorările legate de imperialism şi supremaţia albilor”, a mai spus Bartneck. „Roboţii nu sunt doar maşinării, ei reprezintă oameni”.

Într-un al doilea studiu, echipa de la HIT Lab Noua Zeelandă a inclus în studiu roboţi de culoare maro deschis, constatînd că, pe măsură ce diversitatea rasială creştea, discriminarea participanţilor la acest test faţă de roboţi dispărea. Aceasta ar putea însemna faptul că o diversificare a roboţilor ar putea duce la reducerea preferinţelor rasiale, este una dintre concluziile acestui al doilea studiu.

Motivul pentru care firmele au început să le ceară angajaţilor să-și ia patru săptămîni de vacanţă

Pînă în 2030, oamenii vor munci probabil doar 15 ore pe săptămînă. Pare clar acum că faimoasa predicţie făcută de John Maynard Keynes în 1930 nu se va adeveri, însă cultul muncii excesive se apropie probabil de sfîrşit, scrie Bloomberg. În Scandinavia, unde oamenii se bucură de pînă la patru săptămîni de vacanţă de Vară neîntreruptă, plătită şi protejată legal, multe dintre cele mai mari companii ale regiunii spun că ţin să se asigure că angajaţii nu muncesc excesiv. Firme contactate de Bloomberg avertizează că productivitatea este ameninţată dacă angajaţilor nu li se permite să se odihnească şi subliniază că este important ca echipele de management să dea exemplu luîndu-şi un concediu mai lung, potrivit Mediafax.

Skanska, una dintre cele mai mari firme de construcţii din Suedia, le spune angajaţilor să se „deconecteze“ de la job în timpul vacanţei de Vară. Există o „legătură puternică“ între starea de bine şi performanţă, arată Jacob Brikeland, pur­tător de cuvînt al companiei. Iar aceasta are în mare măsură legătură cu „capacitatea de a te relaxa cînd nu ești la muncă“. Suedia, cea mai mare economie scandinavă, cere companiilor să le permită angajaţilor să-şi ia cel puţin cinci săptămîni de concediu pe an, deşi multe industrii sunt reglementate de acorduri colective ce conferă adesea mai multe zile libere. Aranjamente similare există şi în restul regiunii. În Europa, concediul mediu anual este de patru săptămîni.

Parlamentarii scandinavi au decis că 15 zile pe an pur şi simplu nu sunt suficiente pentru ca populaţia activă să rămînă sănătoasă şi productivă. Această atitudine domină în sfera corporatistă, iar toate companiile importante contactate de Bloomberg susţin că munca excesivă nu este bună pentru un mediu corporatist sănătos. Acest lucru este susţinut de studii care arată că angajaţii care simt că muncesc prea mult sunt mai puţini productivi. Majoritatea executivilor de top pe care Bloomberg a încercat să-i contacteze pentru comentarii nu au răspuns, fiind în concediul de Vară. Iar în majoritatea cazurilor, companiile au insistat ca executivii lor de top să nu fie deranjaţi în această perioadă.