Realitatea internationala pe scurt (4 Decembrie 2018)

Descoperire istorică în Israel. Și-a ascuns averea, dar nu a mai recuperat-o niciodată

Un tezaur de monede de aur rare a fost descoperit în portul antic al Cezareei (Nordul Israelului), probabil îngropat de către proprietarul său, care a vrut să-l protejeze de cucerirea oraşului de către cruciaţi, în urmă cu 900 de ani, informează AFP.

Cu cîteva zile în urmă, săpăturile au scos la iveală un mic vas de bronz conţinînd 24 de monede de aur şi un cercel, ascunse între două pietre, în apropierea unui puţ dintr-o veche locuinţă, au informat Autoritatea arheologică israeliană şi organizaţiile implicate în descoperire. Piesele, datînd de la sfîrşitul secolului al XI-lea, au fost prezentate  presei, conform Agerpres.

Artefactele “ne permit legarea comorii de cucerirea oraşului de către cruciaţi în 1101 - una dintre episoadele cele mai dramatice ale istoriei medievale a oraşului”, au indicat într-un comunicat Peter Gendelman şi Mohammed Hatar, coordonatorii echipei de săpături. “Cineva şi-a ascuns averea, sperînd să o recupereze mai tîrziu, însă nu s-a mai întors niciodată”, au declarat ei. “Potrivit surselor scrise din epocă, majoritatea locuitorilor din Cezareea au fost masacraţi de armata lui Balduin I, la acel moment rege al Ierusalimului. Este probabil ca proprietarul comorii şi familia sa să fi pierit în masacru sau să fi fost vînduţi ca sclavi”, au adăugat ei.

Potrivit lui Robert Kool, expert numismatic al Autorităţii arheologice israeliene, comoara conţine piese rare, din perioada domniei împăratului bizantin Mihail al VII-lea. “Aceste monede nu circulau la nivel local şi ne lasă să presupunem contacte, ba chiar posibile relaţii comerciale, între Cezareea şi Constantinopol (Bizanţ) în respectiva perioadă”, a explicat acesta.

Macron este presat să găsească o soluție pentru conflictele stradale

Ce rol va alege: acela de pompier, ori pe cel de piroman? Aceasta este întrebarea care îl vizează pe Emmanuel Macron. Jurnaliştii şi societatea civilă îl somează practic pe Preşedintele Franţei să găsească rapid o soluţie pentru conflictul social care nu dă semne să se încheie. Numai Sîmbătă, protestatarii violenţi au provocat pagube de 3 milioane de euro în centrul Parisului. Însă pierderile suferite de comercianţi, sectorul turistic şi cel al serviciilor sunt de ordinul miliardelor. Zeci de maşini incendiate, Arcul de Triumf vandalizat şi acoperit de lozinci, magazine distruse, sute de arestări. Nici măcar bustul Mariannei, simbolul Franţei, n-a scăpat de înverşunarea protestatarilor.

În faţa acestor scene şocante, Emmanuel Macron a ales tăcerea şi o vizită simbolică. Duminică, abia coborît din avionul care îl aducea din Argentina, a mers direct pe avenue Kleber să vadă cu ochii lui urmările bătăilor. Prezenţa lui a încins rapid atmosfera. Dacă unii îl aplaudau în semn de susţinere, alţii i-au cerut imperativ demisia. Macron n-a clipit şi n-a scos un cuvînt, s-a mărginit să strîngă mîinile unor poliţişti şi jandarmi.

Noua scumpire a carburanţilor, anunţată pentru începutul anului viitor, n-a fost decît picătură care a revărsat paharul furiei populare. Supărată este mai ales clasă muncitoare din provincie ori suburbii. Pentru aceşti oameni, maşinile sunt esenţiale ca să ajungă la muncă.

Totuşi, Emmanuel Macron se confruntă cu o criză politică ce depăşeşte cu mult revendicările legate de povara fiscală şi scăderea puterii de cumpărare. Ambiţiosul Preşedinte al Franţei a cîştigat mandatul promiţînd reforme structurale, cu precădere în domeniul economiei. Dar Franţa se dovedeşte, o dată în plus, o ţară dificil de reformat, dacă nu cumva imposibil. În dezacord cu violențele, moderaţii din rîndul vestelor galbene nu doresc încă o mobilizare pentru Sîmbăta viitoare. Alţii în schimb jură că nu se vor lăsa pînă cînd nu-l alungă pe Emmanuel Macron de la Palatul Elysee.

Decizie în cazul bărbatului care vrea să apară în acte cu 20 de ani mai tînăr

Un tribunal olandez a respins solicitarea unui bărbat de 69 de ani de a-i fi schimbată vîrsta în acte pentru a fi cu 20 de ani mai tînăr, deoarece se simţea discriminat, informează AFP. “Mă simt tînăr, sunt în formă, şi vreau ca acest lucru să fie recunoscut juridic întrucît mă simt abuzat, lezat şi discriminat din cauza vîrstei”, declarase pentru AFP Emile Ratelband, un antrenor personal “specializat în dezvoltarea conştiinţei de sine”. Cererea sa - de a-i fi modificată data naşterii pe paşaport, de la 11 Martie 1949 la 11 Martie 1969 - i-a stupefiat însă pe magistraţii unei instanţe din Arnhem, în Sud-Estul Olandei.

“Instanţa recunoaşte tendinţa în societate ca oamenii să se simtă din ce în ce mai mult timp în formă şi sănătoşi, însă nu consideră că acesta este un argument valid pentru a schimba data naşterii cuiva”, a precizat aceasta într-un comunicat.

Potrivit acestui tată de familie, celibatar de la începutul lunii Noiembrie, vîrsta sa biologică ar fi de 40-45 de ani - după cum a explicat el citîndu-l pe medicul său.

″În ziua de astăzi, ne putem alege locul de muncă, genul, orientarea politică şi sexuală. Avem chiar şi dreptul de a ne schimba numele. De ce nu putem avea atunci şi dreptul de a ne schimba vîrsta?”, a argumentat Ratelband în cadrul unei audienţe în faţa instanţei.

“Domnul Ratelband este liber să se simtă cu 20 de ani mai tînăr decît vîrsta sa reală şi să acţioneze în consecinţă. Dar schimbarea datei sale de naştere ar face să dispară 20 de ani de dosare din registrele stării civile. Acest lucru ar avea tot felul de consecinţe juridice şi sociale nedorite”, a precizat la rîndul său instanţa din Arnhem.

Premierul Israelului este încolțit. Procurorul general decide dacă îl va inculpa

Se strînge lațul în jurul premierului Benjamin Netanyahu. Poliția israeliană a recomandat inculparea lui Netanyahu și a soției acestuia, Sara, pentru mită și alte acte de corupție. Este a treia cerere în acest sens care îl vizează pe șeful Guvernului israelian. Procurorul general este cel care va decide acum dacă îl va inculpa sau nu pe Netanyahu.

Poliția îl suspectează de luare de mită și conflict de interese, în perioada în care era și ministru al Comunicațiilor. Ar fi intervenit pe piața de reglementare în interesul unui mogul media care controlează cea mai mare firmă de telecom din Israel. În schimbul intervenției, respectivul i-a promis prezentări favorabile în canalele sale de presă. În alt dosar, soții Netanyahu sunt suspectați de primirea unor cadouri scumpe, în schimbul acordării unor favoruri și facilități.

O descoperire ”prețioasă” în bagajul unui tînăr care voia să ia un zbor din Dusseldorf spre China

Un tînăr de 26 de ani care călătorea spre China, via Rusia, a fost depistat avînd în bagaj impresionanta sumă de circa 870.000 de euro, ascunsă în ceea ce păreau a fi nişte cărţi în limba chineză, au informat vameşii din Dusseldorf, citaţi de DPA. Tînărul, de origine franco-chineză, nu a reuşit să le explice vameşilor cui îi aparţineau banii sau de ce îi avea asupra sa în numerar, atunci cînd a fost depistat de vameşii germani, transmite Agerpres. Bărbatului i-a fost permis să îşi continue călătoria, dar suma găsită asupra i-a fost confiscată.

China face o „reformă a nunților”. Petrecerile și darurile vor fi interzise

Guvernul chinez a lansat o ofensivă împotriva „practicilor vulgare de nuntă”, cum ar fi darurile prea scumpe, petrecerile extravagante și cererea unor sume de bani la schimb pentru mireasă. Astfel, la apelul Ministerului Afacerilor Civile, aceste tradiții ar putea fi interzise. Vorbind la o conferință privind reforma nunților, oficiali din minister au precizat că aceste evenimente ar trebui să „reflecte mai bine” valorile țării și să implementeze filosofia politică a lui lui Xi Jinping, motivînd că modul în care se desfășoară în prezent reprezintă o „formă de adulare a banilor”, informează The Guardian.

Decizia pare să vizeze zonele rurale, unde în ultimii 20 de ani au crescut în mod surprinzător cheltuielile pentru nuntă. După zeci de ani în care autoritățile au controlat populația, prin politica copilului unic, țara a ajuns să aibă cu 30 de milioane mai mulți bărbați decît femei. Din acest motiv, cei care vor să își găsească o mireasă trebuie să îi plătească familiei acesteia o sumă de bani. Totodată, familia poate cere la schimb și mașini, case și bijuterii. De exemplu, în orașul Da’anliu din provincial Hubei, unde localnicii cîștigă anual în jur de 2.800 de dolari din cultivarea perelor, o mireasă „costă” în jur de 30.000 de dolari. Din acest motiv, autoritățile locale au fost nevoite să instituie o lege, în luna August, prin care oricine plătește familiei miresei mai mult de 2.800 de dolari riscă să fie acuzat de trafic de ființe umane.

În cazul familiilor înstărite, cerințele sunt foarte specifice. De exemplu, familiile din provincia Shadong cer pentru viitoarea mireasă o pereche de cercei de aur, un lănțișor de aur, o casă, o mașină și suma de 21.500$. În 2018, în provincia Henan, localnicilor le-au fost puse o serie de restricții. Mirii nu au voie să aibă mai mult de 200 de invitați și cadourile să nu însumeze mai mult de 8.600$. Totodată, este interzisă oferirea de mașini sau case. Potrivit cercetătorilor chinezi, implementarea noii legislații va fi dificilă, mai ales în zonele rurale.

Cel mai scump brad de Crăciun din Europa

Cel mai scump brad de Crăciun din Europa costă 2,3 milioane de euro. Este făcut integral din monede de aur şi este expus la Munchen, în sediul unei companii care tranzacţionează metale preţioase. Arată ca monedele de ciocolată îmbrăcate în folie aurie pe care copiii le găsesc în şosetele de Crăciun, dar acestea sunt cît se poate de adevărate: zeci de bănuţi din aur de 28 de grame, ediţia „Filarmonica din Viena”, montaţi pe un suport din plastic în formă de brad. Decoraţiunea din vîrf este o monedă uriaşă din aur care cîntăreşte aproape 600 de grame.

Benjamin Summa, purtător de cuvînt Pro Aurum: Bradul de Crăciun este special datorită valorii lui. Este făcut din 2018 monede de o uncie (28,34 grame), "Filarmonica din Viena" şi în vîrf are o monedă de aur de 20 uncii (566 de grame). Asta înseamnă 63 de kilograme de aur pur, iar la actualul curs rezultă o valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro. Bradul din aur are trei metri înălţime şi a fost asamblat în doar o oră. Realizat în colaborare cu Monetăria Austriei, acesta va fi expus la Munchen pînă pe 15 Decembrie.

Norvegia urmărește cu atenție România. Statul de drept, pe agendă

Norvegia încă mai are încredere în România, ba chiar ajută țara şi cu bani. Asta nu înseamnă însă că închide ochii la problemele pe care România le are cu statul de drept şi lupta împotriva corupției. Ministrul de Externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide, a vorbit în exclusivitate pentru Digi24: ”În ultimii 10 ani, cooperarea noastră a devenit mai puternică şi mai adîncă şi datorită granturilor norvegiene, România este al doilea cel mai mare beneficiar, aproape 500 de milioane de euro, pentru perioada 2014-2021. Dar am discutat despre un lucru care este foarte sus pe agenda noastră, adică chestiunile legate de statul de drept, chestiunile legate de lupta împotriva corupţiei şi alte lucruri asemănătoare pe care le subliniem în cazul multor ţări”.

Oraș spaniol invadat de porumbei: 5.000 de păsări vor fi mutate

Autoritățile locale din orașul spaniol Cádiz se confruntă cu o mare problemă: porumbeii s-au înmulțit într-un număr foarte mare, așa că au luat decizia de a reloca 5.000 de păsări, relatează BBC.

Orașul Cádiz este plin de porumbei și implicit de „resturile” lăsate de aceste păsări peste tot în oraș, însă autoritățile locale nu vor să-i otrăvească. Un consilier local a declarat că nu se dorește exterminarea lor, ci doar să existe o „balanță logică” între păsări, oameni și alte specii din oraș. Așa că păsările vor fi prinse și mutate în orașe aflate la cel puțin 275 de kilometri distanță de orașul din Sud-Vestul Spaniei. Speranța autorităților este ca porumbeii să nu se întoarcă în oraș, fiind binecunoscut faptul că aceștia pot zbura pe distanțe foarte mari. De exemplu, în războaie au fost folosiți ca mesageri.

Prognozele apocaliptice ale lui David Attenborough: „Prăbușirea civilizației noastre se vede la orizont”

Naturalistul David Attenborough, desemnat luna trecută cea mai populară persoană în rîndul britanicilor, a tras un semnal de alarmă cu privire la viitorul omenirii la deschiderea discuţiilor pe teme climatice din cadrul conferinţei de la Katowice (Polonia). Cunoscutul prezentator le-a spus liderilor lumii că „acum avem în față un dezastru provocat de om la nivel global. Cea mai mare amenințare în următoarele sute de ani: schimbarea climatică”. „Sunt aici doar ca să reprezint vocea oamenilor. Oamenii au vorbit. Lideri ai lumii, trebui să conduceți. Dacă nu luăm măsuri, prăbușirea civilizației noastre și dispariția a unei bune părți din natură la nivel mondial se vede la orizont”, a adăugat el, potrivit CNN.

La această întîlnire, omul de televiziune are rol de mediator între public şi legislatori: „Oamenii au vorbit. Mesajul lor e clar. Timpul se scurge. Vor ca voi, legislatorii, să luaţi atitudine”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus, la rîndul său, că schimbările climatice reprezintă deja „o problemă de viaţă şi moarte” pentru multe ţări. Potrivit News.ro, el a explicat că lumea nu este deloc aproape de unde ar trebui să fie în ceea ce priveşte emisiile de carbon. În opinia sa, conferinţa din Polonia este un efort de a „redresa barca” şi că va convoca un summit anul viitor pentru a discuta următorii paşi.

Banca Mondială a anunţat că va sprijini cu 200 de miliarde de dolari, pe următorii 5 ani, ţările care vor acţiona împotriva schimbărilor climatice. Evenimentul sprijinit de Organizaţia Naţiunilor Unite va dura două săptămîni și este cel mai critic la adresa schimbărilor climatice de la cel de la Paris din 2015.

Mutarea Universității lui Soros la Viena, o „cacialma politică”

Purtătorul de cuvînt al Guvernului ungar a calificat drept „cacialma politică” anunţul făcut de Universitatea Central Europeană (CEU) că-şi va muta cea mai mare parte din activităţi la Viena, relatează MTI, potrivit Agerpres. Universitatea fondată de George Soros va continua să-şi susţină cîteva dintre cursuri la Budapesta, a precizat Istvan Holik într-un mesaj postat pe portalul Guvernului ungar kormany.hu. „Acest lucru arată clar tuturor că toată această treabă nu este decît o cacialma politică obişnuită de-a lui Soros, cu care Guvernul nu doreşte să aibă de-a face”, a adăugat responsabilul ungar.

Pe de altă parte, Istvan Hiller, vicepreşedinte al Legislativului şi lider al grupului parlamentar al Partidului Socialist Ungar (MSZP, opoziţie), a apreciat că „alungarea” CEU de la Budapesta reprezintă o „decizie politică” şi a subliniat, într-o întîlnire cu presa, că universitatea a îndeplinit criteriile stabilite de Guvern şi de legea amendată a educaţiei. Potrivit lui Hiller, este vorba de o „încălcare a libertăţii academice şi ştiinţifice”, iar „alungarea din ţară a unei instituţii recunoscute de un stat aliat este un fapt fără precedent în istoria post-tranziţie a Ungariei”.

La rîndul ei, Coaliţia Democratică (DK, de stînga) a învinuit Guvernul că a „dat afară” CEU din Ungaria, evocînd o „zi sumbră pentru învăţămîntul universitar, autonomia academică şi viaţa ştiinţifică din Ungaria”. Plecarea CEU transmite mesajul că Ungaria nu are nevoie de know-how, inovaţie şi gîndire responsabilă, a spus unul din liderii DK din Parlament, Gergely Arato, menţionînd că „un sistem care închide universităţi nu este altceva decît o dictatură”.

CEU a anunţat Luni transferul celei mai mari părţi a activităţilor sale de la Budapesta la Viena, după un an şi jumătate de conflict cu Guvernul condus de Viktor Orban. Universitatea, care susţine că a efectuat în ultimele luni demersurile necesare în SUA, şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să convingă autorităţile ungare, denunţînd o „expulzare arbitrară”.

Miliardarul american George Soros, care promovează cauzele liberale prin organizaţiile sale, este ţinta unei campanii a Guvernului de dreapta condus de Orban. La începutul acestui an, şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, înfiinţată de filantrop, a părăsit Ungaria.

Crucea Roşie: Pactul ONU este un instrument important pentru a-i ajuta pe migranţii minori care călătoresc singuri

Sutele de mii de migranţi minori care călătoresc singuri se confruntă cu un risc crescut de abuzuri sexuale şi trafic de persoane, a declarat Crucea Roşie, sugerînd că pactul ONU este un instrument important pentru a-i ajuta pe copiii migranţi, relatează dpa, scrie Agerpres. ‘Lumea îi abandonează pe aceşti copii şi noi toţi trebuie să facem mai mult pentru a-i ajuta’, a declarat Francesco Rocca, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii de la Geneva. Crucea Roşie a publicat un raport privind tinerii migranţi neînsoţiţi înainte de conferinţa ONU ce se va desfăşura pe 10-11 Decembrie la Marrakesh şi unde Pactul ONU privind migraţia urmează să fie ratificat oficial.

În ultimele săptămîni, un număr din ce în ce mai mare de state europene şi-au retras sprijinul pentru pactul fără caracter obligatoriu care urmăreşte să facă migraţia ‘sigură, ordonată şi reglementată’ şi care prevede combaterea traficului de persoane, gestionarea frontierelor şi protecţia drepturilor omului ale migranţilor.

Copiii care călătoresc fără familiile lor sunt supuşi unui risc foarte mare să fie abuzaţi sexual, violaţi şi să fie traficaţi pentru prostituţie, a precizat Crucea Roşie, citînd diferite studii publicate şi informaţii adunate din zonele unde trăiesc numeroşi migranţi în întreaga lume. Tinerii migranţi se confruntă cu pericole de-a lungul întregii rute pe care o urmează, inclusiv abuzuri şi exploatare în centrele de tranzit şi violenţe sexuale în adăposturile pentru refugiaţi.

Pactul ONU privind migraţia, care a fost denunţat de populişti şi de politicienii cu o poziţie dură în ceea ce priveşte imigraţii, urmăreşte să creeze proceduri speciale pentru a proteja copiii migranţi. În plus, Crucea Roşie propune crearea de centre de ajutoare umanitare de-a lungul principalelor rute ale migranţilor.

De ce Brexit-ul divizează Marea Britanie

Parlamentul de la Londra începe Marţi dezbaterile cu privire la acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, document semnat la 25 Noiembrie de liderii statelor membre ale UE la Bruxelles, notează www.vox.com, scrie Agerpres.

Guvernul condus de Theresa May trebuie acum să convingă membrii Parlamentului de la Londra să susţină acordul, votul urmînd să aibă loc în 11 Decembrie. Mai există însă o singură problemă: cea mai mare parte a Regatului Unit pare să urască acest acord. Dezbaterea privind modul în care ar trebui să aibă loc ‘divorţul’ dintre Regatul Unit şi UE a arătat falii adînci şi de nedepăşit în politica britanică. Referendumul din Iunie 2016, în care 52% dintre cetăţenii Regatului Unit participanţi la vot s-au pronunţat pentru ieşirea din UE, a evidenţiat schismele care probabil vor dura mult timp după data limită a Brexit-ului – 29 Martie 2019.

La 25 Noiembrie, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte UE. Acordul de retragere, negociat timp de 17 luni şi care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 Martie 2019. Liderii din UE s-au exprimat, de asemenea, în favoarea „unei relaţii cît mai strînse posibil” cu Londra după Brexit. Această relaţie a făcut obiectul unei „declaraţii politice” separate de acordul de divorţ, care subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie şi care a fost de asemenea aprobată de Consiliul European.

Acordul prevede o perioadă iniţială de tranziţie pînă la finele anului 2020, timp în care aproape nimic nu se va schimba în relaţiile dintre Regatul Unit şi UE. Ulterior, dacă perioada de tranziţie nu se va prelungi (cu unul sau cel mult doi ani), Regatul Unit ar rămîne în uniunea vamală cu UE în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere privind un alt tip de relaţii comerciale. Esenţial în opinia Theresei May este faptul că documentul obligă UE să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul „plasă de siguranţă”, care să garanteze că la frontiera dintre Republica Irlanda – care este stat membru al UE – şi provincia britanică Irlanda de Nord nu vor fi reintroduse controalele vamale.

În privinţa Legislativului britanic, o parte a acestuia se concentrează pe respingerea acordului, întrucît parlamentarii respectivi nu ştiu dacă vreun acord este la fel de bun ca apartenenţa ţării la UE. Ei văd în asta o împuternicire pentru a obţine organizarea unui al doilea referendum. Cea de-a doua tabără din Parlamentul de la Londra este formată mai ales din cei care au dorit mereu să părăsească UE fără a avea temeri legate de un acord comercial. Nu există un acord care să mulţumească acest grup. Mai există, de asemenea, şi parlamentari conservatori britanici care ar dori un fel de acord, dar care mai degrabă ar susţine scenariul ieşirii din UE fără un acord decît cu acordul care este propus acum.

În acelaşi timp, nimeni din Regatul Unit nu are mare încredere în liderii politici britanici întrucît există percepţia că atît premierul conservator Theresa May, cît şi liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn pur şi simplu nu sunt atît de competenţi în funcţiile pe care le deţin. În fine, unul dintre motivele pentru care situaţia actuală pare complicată este că în Regatul Unit există o serie de crize – economică, constituţională etc. – care, cu excepţia Brexit-ului, au sporit înaintea referendumului din Iunie 2016 şi care au fost agravate de referendum.

Românii şi polonezii din Londra, în centrul unei campanii de combatere a exploatării sexuale şi muncii forţate

La Londra a fost lansată o campanie pentru combaterea exploatării sexuale şi a muncii forţate în rîndul comunităţilor română şi poloneză, relatează Reuters. Campania, în care sunt implicaţi şi reprezentanţi ai băncilor şi Poliţiei, vizează să-i informeze pe românii şi polonezii vulnerabili din Croydon (Sudul Londrei) în legătură cu drepturile lor, unde să ceară ajutor şi cum să acţioneze în cazul în care se confruntă cu abuzuri sexuale sau de muncă, scrie Agerpres. Potrivit organizatorilor, proiectul, care este primul de acest tip desfăşurat la Londra, după altele similare lansate în regiuni din Marea Britanie, urmăreşte, în egală măsură, să le atragă atenţia celor care trăiesc în zone unde astfel de delicte sunt în floare în legătură cu extinderea acestui fenomen infracţional.

„Încercăm să scoatem în evidenţă drepturile oamenilor şi să-i direcţionăm spre serviciile locale, cu ajutorul social media”, a declarat Neil Giles, director la asociaţia anti-sclavie Stop the Traffik. „Cu cît ajungem la mai mulţi oameni, cu atît informaţiile noastre vor fi mai larg distribuite în Marea Britanie şi acasă (în România şi Polonia) şi cu atît mai rapid putem accelera schimbarea în ce priveşte combaterea sclaviei moderne”, a adăugat el. Campania din Croydon foloseşte anunţuri pe Facebook pentru a distribui informaţii despre sclavie în română şi poloneză, tactică despre care Giles afirmă că a dus la creşterea conştientizării şi intensificarea dezbaterii în mediile online şi offline în proiecte anterioare.

Circa 136.000 de oameni muncesc practic în condiţii de sclavie în Marea Britanie, potrivit Indexului global al sclaviei, iar anul trecut autorităţile au înregistrat sute de posibile victime ale sclaviei provenite din Europa de Est, care lucrau pe şantiere, în spălătorii de maşini sau bordeluri. În Iulie, Guvernul britanic a afirmat că va revizui legislaţia anti-sclavie pentru a-i creşte eficienţa în faţa noilor evoluţii cum sunt folosirea copiilor pentru transportul de droguri.