REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (4 August 2020)

Ha-ha-ha!!! O pisică reținută pentru trafic de droguri a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Sri Lanka

Autoritățile din Sri Lanka au reținut, Sîmbătă, o pisică, sub acuzația că face contrabandă cu droguri și cartele SIM pe care le căra într-o pungă de plastic legată la gît. Pisica a fost prinsă de serviciile de informații și închisă în penitenciarul de maximă securitate Welikada din Colombo, Capitala țării, scrie AFP citată de NST. Sătămîna trecută, Poliția din Sri Lanka a prins și un vultur folosit de traficanți pentru a transporta droguri în suburbiile Capitalei Colombo. 

Felina căra, în momentul în care a fost prinsă, două grame de heroină, două cartele SIM și un card de memorie. Însă, ea a evadat Duminică din camera în care era închisă în interiorul închisorii, a anunțat, Luni, cotidianul local Aruna. Penitenciarul de maximă securitate din Colombo a raportat, în ultimele săptămîni, o creștere a numărului de persoane care aruncă peste zid, în interiorul închisorii, pachete cu droguri, telefoane mobile și încărcătoare de telefon. Sri Lanka se luptă cu o uriașă problemă a drogurilor, fiind implicați în trafic chiar și ofițeri de la serviciul de combatere a narcoticelor.

SUA vor desfăşura, prin rotaţie, pînă la 5.500 de soldaţi în Polonia, anunţă Pentagonul

SUA vor desfăşura, prin rotaţie, pînă la 5.500 de soldaţi în Polonia, în baza unui acord încheiat cu Varşovia privind statutul lor în ţară, a anunţat, Luni, Pentagonul, confirmînd un anunţ al ministrului polonez al Apărării, citat de AFP, scrie agerpres.

SUA şi Polonia şi-au încheiat negocierile privind un acord de cooperare în materie de apărare care defineşte „cadrul legal, infrastructurile şi o împărţire echitabilă a sarcinilor”, a spus ministrul american al Apărării, Mark Esper, citat într-un comunicat.

Acest acord „va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenţei militare prin rotaţie”, a adăugat el, subliniind că aceste trupe „se vor adăuga celor 4.500 de militari americani deja desfăşuraţi prin rotaţie în Polonia”. Soldaţii nu vor fi cantonaţi aici permanent şi nu vor fi deci însoţiţi de familii, ceea ce ar fi implicat infrastructuri mai complexe, în special în termeni de sănătate şi de educaţie, şi deci locuri de muncă pentru populaţia locală.

Forţele afgane au recucerit o închisoare ocupată de jihadiști

Forţele de securitate afgane au recucerit, Luni, o închisoare din Jalalabad cucerită de combatanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic, în urma unui atac din cursul nopţii care s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi a dus la o evadare masivă, relatează Reuters. Peste 300 de deţinuţi au evadat, a declarat Attaullah Khugyani, purtător de cuvînt al guvernatorului provinciei Nangarhar. Din cei 1.793 de deţinuţi, peste 1.025 au încercat să evadeze şi au fost recapturaţi, iar 430 au rămas în interior. „Ceilalţi lipsesc”, a spus el.

După ce au detonat o maşină capcană la intrare Duminică seară, combatanţi ai SI au ocupat închisoarea în care se aflau mulţi militanţii ai grupării capturaţi în urma unei campanii luna trecută, alături de luptători talibani şi criminali de rînd. Atacul a luat sfîrşit în cele din urmă în cursul după-amiezii de Luni, potrivit AFP. Un corespondent al agenţiei a putut intra în închisoare, unde cadavrele atacatorilor şi ale deţinuţilor erau aliniate. Mai multe celule, dintre care unele aveau încă deţinuţi în interior, au fost incendiate sau avariate în schimbul de focuri. Gruparea SI a revendicat responsabilitatea pentru atac, care a avut loc la o zi după ce agenţia de informaţii afgană a anunţat că a ucis un comandant de rang înalt al SI lîngă Jalalabad, capitala provincială a Nangarhar.

Attaullah Khugyani a spus că civili, deţinuţi şi membri ai forţelor de securitate se află printre cei 29 de morţi şi cei peste 50 de răniţi. „Opt atacatori au fost ucişi pe măsură ce unele zone, în care ei ocupaseră poziţii, au fost securizate”, a precizat el. Pe măsură ce asediul s-a prelungit în cursul zilei, în oraşul foarte animat a fost instituită interdicţie de circulaţie.

Fostul Rege Juan Carlos al Spaniei părăsește definitiv țara în contextul acuzațiilor de corupție

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos, a anunțat că va pleca să trăiască în afara Spaniei. Într-o scrisoare transmisă fiului său, Regele Felipe al VI-lea, fostul monarh își transmite „decizia chibzuită” familiei și națiunii, în contextul investigației de corupție și „anumitor evenimente trecute”, relatează newtral.es.

Fostul Rege Juan Carlos a anunțat, printr-un comunicat, decizia sa de a pleca din Spania, în contextul informațiilor recente cu privire la transferurile sale de bani dintre o fundație din Panama și un cont al său din Elveția. Fostul monarh ar fi ascuns, prin aceste legături, 65 de milioane de euro, bani obținuți din partea Arabiei Saudite. „Cu aceeași dorință de a servi Spania, dorință care mi-a inspirat domnia în fața repercusiunilor generate de anumite evenimente trecute din viața mea privată, vreau să îmi exprim disponibilitatea absolută pentru a contribui la facilitarea exercițiilor funcției tale”, se arată în scrisoarea trimisă de Juan Carlos fiului său.

Juan Carlos a fost Rege al Spaniei în perioada de după dictatura lui Francisco Franco, începînd cu 1975 și a fost considerat, pentru multă vreme, simbolul democrației și constituționalismului într-o țară care și-a făcut tranziția la regimul democratic odată cu venirea sa pe tron. El a abdicat în 2014 în favoarea fiului său, Felipe.

John Bolton dă de înțeles că Donald Trump ar putea retrage SUA din NATO: Cine ştie ce ar mai putea face în al doilea mandat?

Preşedintele Donald Trump ar putea retrage Statele Unite din NATO dacă obţine un nou mandat, spune fostul său consilier pentru Siguranţă Naţională, John Bolton. Într-un interviu pentru publicaţia germană Handelsblatt, el îl cataloghează pe liderul de la Casa Albă drept o „anomalie” politică.

„Donald Trump este o anomalie”, a declarat John Bolton în cadrul interviului pentru Handelsblatt, potrivit Mediafax. John Bolton a criticat în mai multe rînduri planul Preşedintelui Donald Trump de reducere a efectivelor militare americane din Germania. De data aceasta, fostul consilier prezidenţial avertizează că Donald Trump ar putea decide chiar retragerea Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică.

„O retragere a SUA din NATO este considerată un lucru bun doar de cîţiva politicieni republicani. Însă, în cazul în care Trump va fi reales, aceste limitări ar putea dispărea. Cine ştie ce ar mai putea face în al doilea mandat?!”, a spus John Bolton, îndemnînd ţările europene să se adreseze mai degrabă Congresului în problemele diplomatice cu SUA. „Dacă se va ajunge la o retragere a SUA din NATO sau la alte reduceri ale efectivelor militare din Europa, cred că atît democraţii, cît şi republicanii pot exercita o opoziţie puternică. Prin urmare, i-aş sfătui pe europeni să se adreseze mai bine Congresului SUA", a subliniat Bolton. „Decizia lui Trump de retragere a unui număr de militari din Germania arată lipsa înţelegerii perspectivei strategice. Transmite semnalul greşit adversarilor şi îi lasă pe aliaţii noştri vulnerabili în faţa ameninţărilor globale din ce în ce mai mari. Pur şi simplu, este inacceptabil", a declarat John Bolton săptămîna trecută.

Hyundai se extinde în Rusia

Serviciul anti-monopol din Rusia a aprobat, Luni, posibila achiziţie de către producătorul auto Sud-coreean Hyundai a fabricii General Motors din Sankt Petersburg, a informat agenţia rusă de presă Interfax, transmite Reuters. Reprezentanţii subsidiarei Hyundai din Rusia au confirmat, luna trecută, că discută achiziţionarea uzinei, dar au refuzat să dea amănunte suplimentare.

Fabrica GM din Shushary, în suburbiile din Sankt Petersburg, poate produce anual pînă la 100.000 de maşini. A fost construită în 2008, dar închisă în 2015, după ce GM a decis să-şi reducă operaţiile internaţionale. Hyundai şi partenerul Kia au deja o fabrică în Rusia, care poate produce anual peste 200.000 de maşini. Cele două companii au vîndut anul trecut peste 400.000 de vehicule pe piaţa rusă, mai mult decît Avtovaz, cel mai mare producător auto rus, controlat de Renault.

Avertismentul OMS: Este posibil să nu fie găsită "o soluţie miraculoasă" pentru COVID-19, iar drumul spre normalitate va fi lung

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat, Luni, că, în pofida speranţelor mari legate de dezvoltarea unui vaccin, este posibil să nu fie găsită niciodată "o soluţie miraculoasă" pentru COVID-19, iar drumul spre normalitate va fi lung, informează Agerpres, care citează Reuters.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi directorul departamentului de urgenţe din cadrul OMS, Mike Ryan, au îndemnat toate statele lumii să adopte cu multă rigoare o serie de măsuri sanitare, precum purtarea de măşti de protecţie, distanţarea socială, spălatul pe mîini şi testarea populaţiei.

"Mesajul nostru către oameni şi către guverne este clar: Faceţi cu toţii toate aceste lucruri", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la sediul OMS din Geneva. El a mai spus că măştile sanitare ar trebui să devină un simbol al solidarităţii în lume. "Mai multe vaccinuri se află acum în faza 3 a unor studii clinice şi sperăm cu toţii că vom avea cîteva vaccinuri eficiente, care să îi ajute pe oameni să nu se infecteze. Totuşi, nu există nici o soluţie miraculoasă în acest moment şi este posibil ca ea să nu fie găsită niciodată", a adăugat directorul OMS.

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul general al OMS le-a îndemnat pe femeile care au devenit mame de curînd să continue să îşi alăpteze bebeluşii, chiar dacă ele au fost diagnosticate cu COVID-19, întrucît, în cazurile lor, beneficiile depăşesc substanţial riscurile de infectare.

Cazurile la nivel global de COVID-19 au depăşit 17,8 de milioane, cu o creştere puternică în Columbia 

Cazurile la nivel global de COVID-19 confirmate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au atins, Luni, cifra de 17,8 de milioane, cu o creştere puternică a numărului de infectări în unele ţări precum Columbia, care, începînd de Luni, a intrat pe lista primelor 10 ţări cu cele mai multe cazuri din lume, relatează EFE, potrivit agerpres. Cu 306.000 de cazuri confirmate, Columbia devansează Marea Britanie, iar cinci din topul 10 al celor mai afectate ţări de noul coronavirus la nivel global sunt state latino-americane: Brazilia (2,7 milioane de cazuri), Mexic (434.000), Peru (422.000), Chile (359.000) şi Columbia (306.000)

Statele Unite ale Americii, cu 4,5 milioane de cazuri, se află în fruntea ţărilor cu cel mai mare număr de contagieri, iar continentul american, cu un total de 9,6 milioane de infecţii cu noul coronavirus, este de departe cel mai afectat din întreaga lume. Numărul global al deceselor provocate de COVID-19 a fost Luni de 686.145, din care peste 363.000 s-au înregistrat pe continentul american, iar 213.000 în Europa. Statele Unite au înregistrat în total 153.000 de morţi, fiind urmate ca număr de decese de Brazilia (93.000), Mexic (47.000) şi Marea Britanie (46.000), pe o listă în care Columbia ocupa locul al 12-lea, după ce a depăşit pragul de 10.000 de morţi.

Pacienţii recuperaţi de COVID-19 se cifrează la peste 11,5 de milioane, reprezentînd 62 la sută din totalul persoanelor testate pozitiv cu SARS-CoV-2, în timp ce 1% din cazurile încă active sunt pacienţi aflaţi în stare critică (65.000).

Misiunea OMS în China şi-a încheiat activitatea pregătitoare a anchetei vizînd să stabilească originea pandemiei covid-19

Misiunea în China a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a încheiat activitatea pregătitoare în vederea unei anchete cu privire la originile pandemiei covid-19, a anunţat, Luni, agenţia ONU, relatează AFP potrivit news.ro. ”Echipa avansată a ONU care s-a dus în China şi-a încheiat misiunea care constă în punerea bazelor unor eforturi comune în vederea identificării originii viruslui” SARS-CoV-2, a anunţat, într-o conferinţă de presă online, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Studii epidemiologice urmează să înceapă la Wuhan, în vederea identificării sursei potenţiale a infecţiei primelor cazuri”, a precizat el.

Marea majoritate a cercetătorilor este de acord că noul coronavirus SARS-CoV-2 – aflat la originea pandemiei covid-19 – a apărut la un liliac, însă oameni de ştiinţă cred că acesta a trecut la altă specie, înainte să fie transmis la om. Comunitatea ştiinţifică şi OMS speră să descopere această  piesă lipsă a puzzle-ului, pentru a înţelege mai bine ceea ce s-a întîmplat, în vederea unei ţintiri mai bune a practicilor cu risc şi evitarea unei noi pandemii.

Poliţia a reţinut un bărbat care a luat o persoană ostatică într-o bancă din Kiev

Poliţia a reţinut un bărbat care a luat, Luni, o persoană ostatică într-o bancă din Kiev, a anunţat adjunctul ministrului de Interne Anton Gheraşcenko, precizînd că aceasta a fost eliberată teafără şi nevătămată, relatează Reuters şi AFP. Gheraşcenko a scris pe Facebook că bărbatul a intrat într-o bancă din complexul Leonardo, din centrul Kievului, în jurul prînzului, le-a spus angajaţilor că are o bombă în rucsac şi le-a cerut să sune la Poliţie.

„Angajaţii instituţiei bancare au părăsit biroul, în timp ce şefa sucursalei a rămas acolo ca ostatică”, a precizat Gheraşcenko. El a declarat că bărbatul care a comis atacul este un cetăţean de 32 de ani din Uzbekistan, dar nu a spus care a fost motivul său. „Potrivit conturilor sale de pe reţelele sociale, este o persoană dezechilibrată mintal”, a mai spus adjunctul ministrului de Interne, potrivit căruia nu se ştie încă dacă atacatorul avea sau nu explozibili reali asupra sa. Mai tîrziu, Gheraşcenko a declarat unei televiziuni locale că bărbatul a cerut să acorde interviuri jurnaliştilor. Poliţia le-a permis mai multor reporteri să vorbească cu atacatorul înainte de a pătrunde în clădire. Într-o transmisie în direct pe canalul 112.ua, bărbatul a spus că este un spirit sfînt şi a criticat autorităţile, afirmînd că Preşedintele Volodimir Zelenski nu şi-a respectat promisiunile.

„Teroristul a fost capturat în viaţă. Explozia nu s-a produs. Experţii în explozibili lucrează la faţa locului”, a mai precizat Gheraşcenko după pătrunderea poliţiştilor în clădire. El a menţionat că operaţiunea a fost executată de serviciile de securitate ucrainene (SBU).

Incidentul de Luni a fost cel de al treilea de acest fel în ultimele săptămîni. Luna trecută, un bărbat a fost arestat după ce a ţinut 13 oameni ostatici într-un autobuz la Luţk, dar i-a eliberat în cele din urmă în siguranţă, după ce Preşedintele Volodimir Zelenski a acceptat să înregistreze un videoclip în care le cerea oamenilor să vadă documentarul „Earthlings”, despre relele tratamente asupra animalelor. Pe 23 Iulie, un alt bărbat a luat ostatic un responsabil de rang înalt din Poliţie în oraşul Poltava din centrul Ucrainei, fiind apoi împuşcat mortal de Poliţie. Ostaticul a scăpat nevătămat.