Realitatea internationala pe scurt (30 Iulie 2019)

O superbacterie rezistentă la antibiotice se răspîndește în spitalele din Europa

O superbacterie rezistentă la cele mai puternice antibiotice se răspîndește în spitalele din Europa. Este concluzia unui studiu realizat de cercetători din Anglia și Germania. Au fost analizate datele furnizate de 244 de spitale din 12 țări. Bacteria în cauză face parte din familia Klebsiella și poate provoca grave infecții pulmonare și ale sîngelui.Conform statisticilor Uniunii Europene, aceasta a provocat 341 de decese în 2007. În doar 8 ani, numărul pacienților care au murit a urcat la aproape 2.100. Cercetătorii spun că răspîndirea bacteriei poate fi ținută sub control prin măsuri stricte de igienă în spitale și prin depistarea rapidă a apariției acesteia, caz în care se impune izolarea bolnavilor.

Presupus traficant de persoane cu 31 de migranţi clandestini în maşină, reţinut în Estul Ungariei

Un cetăţean ungar care transporta 31 de migranţi clandestini într-o furgonetă a fost reţinut de Poliţia din oraşul Polgar din Estul Ungariei, a anunţat Luni Poliţa din judeţul Hajdu-Bihar, transmite MTI, potrivit agerpres. Agenţii Biroului pentru vămi şi impozite au vrut să oprească maşina în cauză Luni pe autostrada M3 pentru un control de rutină, dar şoferul în vîrstă de 54 de ani a încercat să fugă, fiind în cele din urmă oprit în oraş, prilej cu care agenţii au constatat că în furgonetă se aflau 29 de bărbaţi şi doi minori. Pasagerii nu au putut prezenta acte de identitate sau călătorie. Douăzeci şi nouă dintre ei au susţinut că sunt afgani, iar doi indieni. Şoferul, care este din Budapesta, este bănuit de trafic de persoane. În interesul anchetei, Poliţia a refuzat să dezvăluie de pe teritoriul cărei ţări au intrat migranţii respectivi în Ungaria, menţionează MTI.

Boris Johnson şi Carrie Symonds, primul cuplu necăsătorit care se instalează la nr. 11 pe Downing Street

Noul premier britanic Boris Johnson s-a mutat oficial luni în reşedinţa din Downing Street de la Londra, unde va locui pe perioada mandatului împreună cu partenera sa de viaţă, Carrie Symonds, a confirmat executivul britanic, citat de AFP, Reuters şi PA. Symonds, în vîrstă de 31 de ani, specialistă în comunicare şi fostă consilieră a conservatorilor, nu va dispune de nici un asistent plătit din fonduri publice, a asigurat un purtător de cuvînt al Executivului. Este primul cuplu necăsătorit care se instalează la reşedinţa oficială a premierilor britanici.

La fel ca alţi lideri guvernamentali de dinaintea sa, Boris Johnson a decis să se instaleze la nr. 11 pe Downing Street, o locuinţă mai spaţioasă decît apartamentul de două camere de la nr. 10, care va fi ocupat de ministrul Finanţelor Sajid Javid şi familia sa. Încă înainte de preluarea de către Boris Johnson a şefiei Guvernului, consilierii săi păreau divizaţi în legătură cu Carrie Symonds, unii apreciind că ea ar putea avea un rol important alături de noul premier şi că a contribuit deja la îmbunătăţirea imaginii sale, iar alţii exprimînd temeri ca prezenţa tinerei să nu scoată în evidenţă trecutul de soţ nestatornic al lui Johnson. Luna trecută, o scenă conjugală survenită la domiciliul tinerei unde locuiau cei doi, în Sudul Londrei, a ajuns pe prima pagină a ziarelor britanice, care au relatat că Poliţia londoneză a intervenit după ce un vecin a sunat în toiul nopţii pentru a reclama că a auzit o ceartă cu urlete şi uşi trîntite.

Migranţii minori de pe o navă a Gărzii de Coastă italiene au primit permisiunea să debarce în Sicilia

Italia a permis unui număr de 16 minori să debarce de pe o navă a Gărzii de Coastă italiene, Gregoretti, în portul militar Augusta, din Sicilia, informează Ministerul de Interne, relatează AFP, scrie agerpres. „Undă verde pentru debarcarea a 16 persoane care se declară minore (toate între 15 şi 17 ani)”, au declarat surse din Ministerul de Interne, care este condus de Matteo Salvini. Italia aştepta Luni un acord în cadrul UE înainte de a-i lăsa să debarce pe toţi cei 131 de migranţi blocaţi la bordul navei, potrivit France Presse. Un purtător de cuvînt al Ministerului german de Interne a afirmat în cursul unei conferinţe de presă, Luni, că Germania „a anunţat Comisia Europeană Vineri că este dispusă să primească migranţi” de pe Gregoretti, declarîndu-se favorabilă „discuţiilor şi unei soluţii coordonate” cu partenerii europeni. În schimb, nu a fost avansată nici o cifră.

Plecate din Libia cu circa 140 de migranţi la bord, două ambarcaţiuni distincte au fost salvate de vedete ale Gărzii de Coastă Joi seară şi pasagerii lor au fost transferaţi pe această navă. Şase persoane care aveau nevoie de îngrijiri au fost evacuate Joi seară spre insula Lampedusa, iar Sîmbătă seara o femeie însărcinată în şapte luni a putut să debarce în Sicilia împreună cu doi copii şi soţul ei.

Trump vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea alegerilor prezidențiale

Preşedintele SUA, Donald Trump, vrea să iniţieze retragerea trupelor americane din Afganistan înaintea scrutinului prezidenţial din anul 2020, a declarat Luni secretarul de Stat Mike Pompeo, informează site-ul cotidianului Le Figaro, potrivit mediafax. Rugat să spună, în cursul unei intervenţii la Clubul Economic de la Washington, dacă se aşteaptă la diminuarea numărului efectivelor americane din Afganistan înainte de următorul scrutin prezidenţial, Mike Pompeo a răspuns: „Aceasta este directiva primită din partea Preşedintelui Statelor Unite. A fost fără ambiguităţi: ne-a spus să oprim războaiele fără sfîrşit şi să începem retragerea trupelor”. Donald Trump a promis în campania electorală din anul 2016 retragerea trupelor americane din Afganistan. Însă, după ce a devenit Preşedinte, Trump a fost nevoit să accepte suplimentarea efectivelor militare, care acum sunt la nivelul de 14.000 de membri.

Justiţia UE reglementează utilizarea butonului "LIKE" al Facebook de către site-urile web

Un site de comerţ online dotat cu butonul „îmi place” al Facebook trebuie de acum încolo să-şi informeze clienţii că împărtăşeşte datele lor personale cu grupul american şi să le ceară consimţămîntul, a decis Luni justiţia europeană, relatează AFP, potrivit agerpres. Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a afirmat în verdictul său că aceste site-uri web sunt responsabile în comun cu gigantul american de colectarea şi transmisia datelor personale ale clienţilor lor. Curtea a fost sesizată de Justiţia germană în 2016. Asociaţia consumatorilor din Renania de Nord Westfalia (land din Vestul Germaniei) reproşa site-ului de vînzări online de haine Fashion ID, proprietatea grupului Peek & Cloppenburg, că a transmis Facebook datele personale ale clienţilor săi fără consimţămîntul lor.

Sesizat despre litigiu, tribunalul din Dusseldorf, vestul Germaniei, a cerut un aviz al CJUE, cu sediul în Luxemburg. Curtea a precizat în verdictul său că site-ul nu este, pe de altă parte, responsabil de modul în care sunt tratate ulterior aceste date de către Facebook. Bitkom, federaţie germană care reprezintă companiile active pe internet, a criticat acest verdict, apreciind că pune în seama site-urilor web o enormă responsabilitate şi că va spori birocraţia.

Naufragiu la Budapesta. Curtea Supremă ungară consideră ilegală eliberarea pe cauţiune a căpitanului vasului Viking Sigyn

Decizia instanţelor inferioare de a-l elibera pe cauţiune pe căpitanul navei de croazieră care în luna Mai s-a ciocnit cu un vas ce transporta turişti Sud-coreeni pe Dunăre, la Budapesta, a fost ilegală, a declarat Luni Curtea Supremă din Ungaria (Kuria), într-o rezoluţie fără caracter obligatoriu, transmite MTI. La data de 29 Mai, vasul de agrement Hableany (Sirena), cu 33 de turişti Sud-coreeni şi doi membri ai echipajului ungari la bord, s-a scufundat în Dunăre după ce a fost lovit de nava de croazieră sub pavilion elveţian Viking Sigyn, al cărui căpitan ucrainean, Iuri C., a fost ulterior arestat şi pus sub acuzare pentru neglijenţă soldată cu pierderi de vieţi omeneşti. Şapte turişti au fost salvaţi din apele Dunării, iar toţi ceilalţi au decedat.

În luna Iunie, un Tribunal din Capitala ungară a fixat la 15 milioane de forinţi (45.800 euro) valoarea cauţiunii pentru Iuri C. şi l-a obligat pe căpitanul navei Viking Sigyn să nu părăsească Budapesta şi să se prezinte de două ori pe săptămînă în faţa autorităţilor ce anchetează circumstanţele incidentului din 29 Mai. În justificarea sa, Kuria a menţionat că un suspect poate fi pus în libertate pe cauţiune dacă este plasat sub supraveghere penală. Cazul a fost înaintat Kuriei ungare după ce procurorul de caz i-a cerut Curţii Supreme să declare ilegală eliberarea pe cauţiune a lui Iuri C., susţinînd că acesta ar putea fugi, iar autorităţile ungare nu deţin informaţii despre locul său de reşedinţă în Ungaria. Apărarea a ripostat spunînd că autorităţile ungare cunosc domiciliul din Ungaria al lui Iuri C. şi că acesta a fost descris în media ungare drept ”un inamic public”, în pofida prezumţiei de nevinovăţie.

Invazie de lăcuste în Las Vegas

Locuitorii din Las Vegas s-au confruntat în week-end-ul trecut cu o invazie de lăcuste, iar un entomolog din statul Nevada a atras atenţia locuitorilor şi turiştilor că situaţia ar putea continua cîteva săptămîni, relatează DPA, potrivit agerpres. Fotografii şi înregistrări video cu lăcuste care zboară în număr mare atrase de luminile cazinourilor din hotelurile şi zonele de agrement din Los Angeles şi-au făcut apariţia pe site-urile de socializare la începutul săptămînii trecute. Cel puţin unul dintre cazinouri a stins Vineri şi Sîmbătă firma luminoasă pentru a nu atrage insectele, a scris Las Vegas Review-Journal, citat de Reuters. În comentariile publicate pe Twitter, utilizatorii au comparat această situaţie cu scene din filmele horror şi au făcut referire la pasaje din Biblie despre semnele Apocalipsei.

Entomologul Jeff Knight din Nevada a declarat, însă, că locuitorii şi turiştii nu au nici un motiv de îngrijorare. Insectele nu sunt purtătoare ale unor boli, nu muşcă şi ”probabil nu” vor provoca pagube frunzişului, după cum a explicat el într-un mesaj publicat pe un blog. ”În general, consumă buruieni”, a spus Knight. ”Cînd sunt atît de multe, ele tind să se deplaseze şi să se îndrepte spre Nord”, a spus specialistul adăugînd că este probabil ca lăcustele să rămînă totuşi în zonă timp de cîteva săptămîni. Knight a explicat de asemenea că aceste lăcuste fac parte dintr-o specie comună din deşerturile din America de Nord, iar numărul mare din această perioadă este o consecinţă a vremii umede din timpul Iernii şi Primăverii. Invazii similare de lăcuste au fost consemnate de patru sau cinci ori în ultimii 30 de ani în Las Vegas, conform înregistrărilor meteorologice citate de DPA.

Activista Greta Thunberg va călători cu o barcă cu pînze pînă în SUA pentru a-şi continua campania de stopare a încălzirii globale

Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg îşi va suspenda cursurile şcolare timp de un an pentru a-şi continua campania de stopare a încălzirii globale în Statele Unite, unde intenţionează să ajungă cu o barcă cu pînze la sfîrşitul unei călătorii transatlantice, relatează Luni Reuters şi dpa. Ea va călători din Marea Britanie pînă în Statele Unite, plecînd la mijlocul lunii August la bordul Malizia II, o barcă de curse dotată cu panouri solare şi turbine subacvatice care produc electricitate la bord, făcînd călătoria zero-carbon, a anunţat Thunberg într-un comunicat. Odată ajunsă pe continentul american, activista în vîrstă de 16 ani intenţionează să participe la demonstraţiile la scară largă împotriva schimbărilor climatice planificate pentru 20 şi 27 Septembrie şi va rosti un discurs la summitul privind clima găzduit la sediul ONU din New York pe data de 23 Septembrie.

Greta Thunberg va merge apoi în Decembrie la conferinţa anuală a ONU privind climatul din Santiago, în Chile, cu opriri în alte locaţii latino-americane care sunt esenţiale pentru stoparea schimbărilor climatice, şi va efectua de asemenea călătorii în Canada şi Mexic.

„În ultimul an, milioane de tineri şi-au făcut auzită vocea pentru a le atrage atenţia liderilor mondiali în legătură cu urgenţa pe care o reprezintă schimbările climatice. În lunile următoare, evenimentele din New York şi Santiago de Chile vor arăta dacă aceştia au ascultat”, a precizat ea într-un comunicat.„Împreună cu mulţi alţi tineri din America şi din întreaga lume, eu voi fi acolo, chiar dacă călătoria va fi lungă şi dificilă. Ne vom face ascultate vocile. Este viitorul nostru în joc şi trebuie să avem cel puţin un cuvînt de spus”, a adăugat ea.

Rusia şi Iranul ar putea să desfăşoare exerciţii comune în strîmtoarea Ormuz

Rusia şi Iranul ar putea organiza exerciţii navale comune în strîmtoarea Ormuz în timpul apropiat, a declarat Luni comandantul Forţelor navale ale Republicii Islamice, contraamiralul Hossein Khanzadi, într-un interviu acordat agenţiei de presă iraniene IRNA de la Moscova, unde se află într-o vizită de trei zile, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS. „Am convenit cu partea rusă asupra desfăşurării unor exerciţii navale comune cu participarea flotelor ţărilor noastre în Oceanul Indian şi sperăm ca aceste aplicaţii să aibă loc pînă la sfîrşitul acestui an”, a declarat contraamiralul Hossein Khanzadi corespondentului IRNA la Moscova. „Se aşteaptă ca în curînd exerciţii navale comune ruso-iraniene să aibă loc în Oceanul Indian. Exerciţii ar putea avea loc şi în partea de Nord a Oceanului Indian, inclusiv în Strîmtoarea Ormuz”, a indicat el. Khanzadi a mai spus că părţile rusă şi iraniană duc negocieri pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării în Marea Caspică.

Potrivit TASS, comandantul Forţelor navale iraniene se află într-o vizită de trei zile în Rusia, la invitaţia Comandamentului marinei ruse. El a spus de asemenea că Ministerul Apărării din Rusia şi Statul Major al Forţelor armate iraniene au semnat un memorandum privind extinderea relaţiilor bilaterale, potrivit publicaţiei Vzgliad (pro-Kremlin). „Acesta este primul memorandum de înţelegere de acest gen şi poate fi văzut ca un moment de cotitură în relaţiile dintre Teheran şi Moscova în domeniul apărării”, a subliniat contraamiralul Hossein Khanzadi, precizînd că documentul a fost semnat cu ocazia vizitei sale în Rusia, unde a participat Duminică la festivităţile ocazionate de Ziua marinei ruse la Sankt Petersburg.

Delegaţia rusă a prezentat Luni în Consiliul de Securitate şi în Adunarea Generală a ONU concepţia Federaţiei Ruse privind securitatea colectivă în Golful Persic, potrivit Vzgliad.

Situaţia din Golf s-a tensionat după retragerea SUA în Mai 2018 din acordul nuclear cu Iranul, gest urmat de reinstituirea unor sancţiuni severe din partea Washingtonului împotriva Teheranului. Tensiunile au escaladat în ultimele săptămîni odată cu atacurile împotriva unor petroliere în Golf, acţiuni atribuite de SUA Iranului, care dezminte orice implicare, conform agenţiilor internaţionale de presă.