Realitatea internationala pe scurt (3 Decembrie 2019)

Luni, Rusia a inaugurat gazoductul prin care va livra Chinei gaze naturale

Rusia a început Luni să livreze gaze naturale Chinei prin gazoductul “Puterea Siberiei”.

Liderii rus și chinez au inaugurat printr-o videoconferință proiectul gigantic, prin care Moscova va livra aproape 10% din necesarul de gaze naturale al Beijingului. Gazoductul are deocamdată 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. China va finaliza, în 2023, o conductă de încă o mie de kilometri, care va face legătura între frontieră şi metropola Shanghai. Potrivit Gazprom, 10.000 de persoane au lucrat la şantierul acestui proiect, fără precedent după destrămarea URSS. Costul este estimat la 55 de miliarde de dolari.

Pînă acum, vînzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom.

Grozăviile descoperite de localnici în stomacul unui cașalot mort

Un cașalot a murit în urma eșuării pe o insulă din Scoția, descoperindu-i-se 100 de kilograme de resturi menajere în stomac. Potrivit autorităților, pe lîngă resturile menajere, în stomacul balenei s-au găsit frînghii, plase de pescuit și pungi de plastic, scrie BBC. Nu se cunoaște deocamdată cît de mult au influențat resturile moartea balenei. În urma descoperirii, localnicii atrag atenția asupra problemei poluării apelor.

O organizație care se ocupă de cazurile animalelor marine care au fost găsite moarte, au preluat cazul și cercetează pentru a afla ce s-a întîmplat cu exactitate. Potrivit specialiștilor, numărul balenelor eșuate se află în creștere. În 2009, s-au raportat 204 astfel de cazuri, iar în 2018 – 930.

Masacru într-o Primărie din Mexic

Masacru într-o localitate din Nordul Mexicului, din apropierea graniței cu Statele Unite.

Douăzeci de persoane au fost ucise într-un atac al membrilor unui cartel de droguri asupra Primăriei. Atacatorii au sosit în mai multe camionete și schimbul de focuri dintre bandiți și forțele de ordine a durat aproape o oră. În final, atacatorii au fugit după ce şi-au dat seama că nu pot pătrunde în instituţie. Potrivit unui bilanţ al autorităţilor mexicane, în confruntare au fost ucişi 14 atacatori, patru poliţişti şi doi civili care fuseseră răpiţi de către membrii cartelului. Alţi şase ofiţeri de Poliţie au fost răniţi.

Un cuplu a cumpărat o maşină cu 100 de dolari în urmă 30 de ani, iar acum i-a vîndut-o miliardarului Elon Musk cu un milion de dolari

Un cuplu din Statele Unite a primit o ofertă de 1 milion de dolari pentru o maşină celebră pe care o cumpăraseră cu circa treizeci de ani în urmă la preţul de 100 de dolari. Faimosul autovehicul a apărut într-un film al seriei James Bond din 1977, informează Mediafax.

În 1989, cuplul din Long Island, New York, a plătit doar 100 de dolari pentru o maşină abandonată la un centru de depozitare. Tranzacţia a avut loc în cadrul unei licitaţii pe nevăzute, ceea ce înseamnă că nici vînzătorul și nici cumpărătorii nu ştiau ce se află în garajul respectiv.

Cei doi au descoperit cu stupoare că deveniseră proprietarii unei maşini sport Lotus Esprit din 1976, care fusese folosită la filmările celebrei pelicule din seria James Bond, „Spionul care mă iubise”. În film, faimoasa maşină se transformă în submarin şi lansează rachete sub apă, scenele fiind repere importante pentru cinematografia vremii.

Ani mai tîrziu, cei doi au primit o ofertă de la nimeni altul decît Elon Musk. Acesta le-a propus să îi vîndă maşina pentru fabuloasa sumă de 1 milion de dolari. Proprietarii au acceptat. Recent, Musk a scris pe Twitter că designul camionetei Cybertruck a fost influenţat de cel al Lotusului din „Spionul care mă iubise”.

Rusia vrea să înlocuiască Wikipedia cu o variantă electronică a Marii Enciclopedii Ruseşti

Rusia urmează să înfiinţeze un nou site pentru Marea Enciclopedia Naţională, după ce Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Wikipedia nu este de încredere şi că trebuie să fie înlocuită, informează Mediafax, care citează Reuters.

Prin această acţiune, Rusia se asigură că oamenii vor găsi "informaţii reale, care sunt actualizate constant şi verificate din punct de vedere ştiinţific", spune noua rezoluţie guvernamentală. Putin a propus luna trecută să înlocuiască Wikipedia cu o versiune modernă, electronică a Marii Enciclopedii Ruseşti. În 2015, Rusia a blocat pentru scurt timp versiunea în limba rusă a Wikipedia din cauza unui articol care conţinea informaţii despre canabis, în contextul în care legislaţia rusă interzice site-urile care publică materiale legate de droguri. Moscova a introdus, de asemenea, măsuri importante de securitate care împiedică oprirea din exterior a internetului local.

Sfatul lui Martin Scorsese, despre cel mai recent film al său, „Irishman”: „Vă rog, nu-l vizionați la telefon”

Regizorul american Martin Scorsese a făcut un apel fanilor săi și tuturor celor care doresc să-i vadă cel mai recent film al său, „Irishman” (în care joacă Robert de Niro, Al Pacino și Joe Pesci), să vizioneze pelicula pe un ecran cît mai mare posibil și în nici un caz pe cel al unui telefon mobil, informează The Guardian. „Sfatul meu”, a spus Scorsese, „este că, dacă ați vrea să vedeți oricare din producțiile mele sau orice film, în general, vă rog, vă rog mult să nu le urmăriți pe ecranul unui telefon mobil”.

După ce a rulat trei săptămîni în cinematografele americane, „Irishman” a devenit disponibil pe Netflix. Odată cu acest lucru s-au declanșat dispute în social media între fanii care susțin că acest film trebuie văzut într-o sală de cinematograf și cei care apreciază comoditatea și accesibilitatea vizionării pe telefon a unor astfel de producții cinematografice.

De asemenea, Martin Scorsese nu este de acord cu vizionarea „în etape” a filmului „Irishman”, în ciuda lungimii sale considerabile (trei ore și jumătate). „Pentru că ideea acestui film o reprezintă acumularea de detalii”, a spus Scorsese. E un efect cumulativ, care continuă să crească pînă la final – ceea ce înseamnă că trebuie să-l vezi cap-coadă, într-o singură vizionare”, a precizat regizorul american, care a  adăugat că filmul nu a fost gîndit pentru a fi vizionat „în episoade”, așa cum se întîmplă în cazul serialelor.

O femeie a fost salvată după 12 zile petrecute în sălbăticia australiană

O femeie care rămăsese cu maşina împotmolită în albia unui rîu din sălbăticia australiană a fost salvată după 12 zile în care a supravieţuit mîncînd biscuiţi şi bînd apă dintr-o adăpătoare, informează Agerpres, care citează BBC.

Tamra McBeath-Riley, în vîrstă de 52 de ani, plecase alături de două persoane într-o excursie cu maşina atunci cînd vehiculul lor a rămas blocat în albia unui rîu. Grupul s-a separat la un moment dat în încercarea de a căuta ajutor. Femeia a fost găsită în zona în care se afla maşina, însă cele care o acompaniau sunt în continuare date dispărute. Poliţia a declarat că McBeath-Riley fost tratată într-un spital din Alice Springs pentru deshidratare şi expunere la soare după ce a fost descoperită de către echipele de salvare Duminică seara.

Căutările însă continuă pentru prietenele sale Claire Hockridge, de 46 ani, şi Phu Tran, de 40 de ani. În excursie, femeile plecaseră însoţite de Raya, femela terrier a lui McBeath-Riley. Cele trei părăsiseră Alice Springs, unul dintre cele mai mari oraşe din Teritoriul de Nord, pentru o excursie de o după-amiază, pe 19 Noiembrie, însă maşina lor a rămas împotmolită în albia rîului Hugh. Femeia a povestit că ea şi prietenele sale au rămas împreună trei zile încercînd să urnească maşina, însă într-un final au decis să se despartă pentru a căuta ajutor. Ea a fost cea care a rămas în apropierea autovehiculului, deoarece s-a temut că terrierul său nu va supravieţui unui drum lung.

Poliţia din Teritoriul de Nord a mobilizat elicoptere pentru căutarea celor trei femei şi a reuşit să o găsească pe McBeath-Riley la circa 1,5 kilometri de maşină după ce un localnic a raportat că a văzut într-o zonă urme de cauciucuri.

Un oraș din Germania a ajuns la capătul răbdării din cauza cerșetorilor din România

Oamenii din orașul german Darmstadt sunt exasperați de insistența cerșetorilor din România care au invadat de ceva timp localitatea. În plus, aceștia și-au instalat mini tabere în stațiile de transport în comun și lîngă gări, iar acum acest locuri au fost invadate de gunoaie. Autoritățile au vrut să vină în sprijinul acestor oameni ai străzii, însă, în mod inexplicabil pentru funcționari, ajutorul a fost respins de către cerșetorii români.

Primăria din Darmstadt a anunțat că, pentru sezonul rece, a pregătit pentru oamenii străzii cîteva adăposturi cu 200 de paturi. Însă, anul acesta, autoritățile se confruntă cu o situație specială. La fel ca multe orașe germane, Darmstadt este invadat de cerșetorii din Europa de Est, în special din România, care pleacă spre alte localități după ce staționează cîteva săptămîni într-un loc și reușesc să exaspereze cetățenii și autoritățile, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung. În ultimele zile, serviciile sociale au identificat 25 de cerșetori români care în timpul nopții dorm în stațiile de transport în comun, în adăposturi improvizate, lîngă nenumăratele lor bagaje, iar în timpul zilei cerșesc pe cele mai circulate pietonale din oraș.

Christian Böhm, de la Serviciul de Asistență Socială al Primăriei, a declarat pentru sursa citată că aceste persoane și-au amenajat mici tabere lîngă stații, iar zonele sunt invadate acum de mizerie. Poliția a făcut deja cîteva razii și a dat amenzi. Pentru a scăpa această problemă, asistenții sociali i-au informat pe români că pot merge pe timpul nopții în adăposturile Primăriei, însă aceștia au refuzat categoric ajutorul. „Nu vor să meargă. Merg acolo, beau ceai, se încălzesc și beau cafea. Dar nu acceptă să rămînă peste noapte în adăposturi”, a declarat pentru Christian Böhm.

Autoritățile locale consideră că situația de lîngă gara centrală este inacceptabilă pe termen lung. Pe de altă parte, românii sunt cetățeni UE și au, în principiu, dreptul de a sta în Germania, iar atîta vreme cît nu există informații că există o rețea de crimă organizată, românilor nu li se poate face nimic. În acest moment, autoritățile pot doar să-i roage în continuare să stea în adăposturi și în acest fel să-i țină sub supraveghere. Pentru a trece peste bariere lingvistice, se vor tipări fluturași cu pictograme.

Cel puţin 9 civili, dintre care 8 minori, au fost ucişi în bombardamente ale forţelor turce în Nordul Siriei

Cel puţin nouă civili, între care opt minori sub 15 ani, au murit Luni în bombardamente ale forţelor turce şi facţiunilor siriene susţinute de acestea în apropiere de o şcoală din oraşul Tal Rifaat (Nordul Siriei), aflat sub control kurd, a relatat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP, dpa şi EFE, scrie agerpres.

Bombardamentele au avut loc într-un moment în care copiii plecau de la şcoală, a menţionat directorul OSDO, Rami Abdul Rahman. Alte 21 persoane au fost rănite în acelaşi raid, o parte dintre răniţi fiind în stare gravă, a precizat organizaţia neguvernamentală cu sediul la Londra. Tal Rifaat, situat în provincia Alep, în apropierea frontierei Siriei cu Turcia, adăposteşte refugiaţi alungaţi de la casele lor după ofensiva turcă asupra regiunii kurde Afrin din 2018, dar şi efective ale forţelor guvernamentale siriene şi o bază rusă.

Turcia este acuzată că blochează un plan NATO destinat Europei de Est

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a negat, Luni după-amiază, că, în efortul de a obţine susţinerea NATO pentru operaţiunile antiteroriste din Siria, ar bloca adoptarea unui plan al Alianţei Nord-Atlantice de apărare a Poloniei şi ţărilor baltice, potrivit mediafax. Conform unor surse citate de agenţia de presă Reuters, Turcia ar refuza adoptarea unui plan NATO de apărare a ţărilor baltice şi Poloniei pînă cînd Alianţa Nord-Atlantică va oferi susţinere suplimentară Ankarei în eforturile de combatere a grupului insurgent kurd sirian Unităţile Populare de Apărare (YPG), considerat de autorităţile turce organizaţie teroristă.

Ankara susţine că impasul este generat de retragerea de către Statele Unite a susţinerii pentru un plan separat de apărare a Turciei, prin care ar fi contracarate posibilele atacuri provenind din Siria. Însă Administraţia Recep Tayyip Erdogan afirmă că nu şantajează în nici un fel Alianţa Nord-Atlantică. „NATO este o instituţie în care Turcia are drepturi depline de veto, atît la nivel politic, cît şi militar; există proceduri. Nu există nici un fel de şantaj din partea Turciei, un astfel de lucru este inacceptabil”, a declarat Luni după-amiază, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Ankara citat de agenţia Reuters.

Anterior, o sursă diplomatică afirmase că Turcia „vrea să ia ostatice ţările Est-europene” prin blocarea planificării militare, iar o altă sursă catalogase „perturbator” comportamentul Ankarei. Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de aprobarea formală de către toate cele 29 de state membre a planului de consolidare a apărării Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei de ameninţările generate de Rusia. Conform unor oficiali turci, Ankara este „deschisă propunerilor”, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, încearcă să găsească o soluţie pentru depăşirea tensiunilor cu Turcia.

Relaţiile Turciei cu restul ţărilor din cadrul NATO au devenit tensionate din cauza deciziei Ankarei de a cumpăra sisteme antiaeriene ruse S-400 şi a intervenţiei militare turce în Nord-Estul Siriei.

Europol închide zeci de mii de domenii internet pentru încălcarea proprietăţii intelectuale

Europol a închis Luni 30.506 de nume de domenii de internet care încălcau legislaţia privind proprietatea intelectuală ca urmare a distribuirii de articole false ori piratate în reţea, precum transmisiuni ilegale de programe de televiziune, muzică şi filme piratate, dar şi produse electronice contrafăcute, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

În timpul investigaţiei au fost arestaţi trei suspecţi, s-au confiscat circa 26.000 de produse de lux, 363 de litri de băuturi alcoolice şi mai multe dispozitive electronice, fiind de asemenea blocate fonduri de peste 150.000 de euro în mai multe conturi bancare şi platforme de plăţi online, precizează Europol într-un comunicat. Operaţiunea se înscrie în cadrul obiectivului Europol de a face din internet un loc ”mai sigur pentru consumatori” prin conştientizarea în rîndul cetăţenilor a riscurilor de achiziţie online a produselor contrafăcute şi publicarea de sfaturi pentru a ajuta la identificarea website-urilor ilegale, folosite pentru vînzarea produselor contrafăcute.

Europol a efectuat această operaţiune în cooperare cu autorităţile poliţieneşti şi judiciare din 18 state membre ale UE şi ale altor state europene şi de pe alte continente, inclusiv cu Centrul naţional de coordonare a drepturilor de proprietate intelectuală al SUA.