Realitatea internationala pe scurt (29 Iulie 2019)

Donald Trump: Nu învinovățesc Turcia pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Rusia

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că nu învinovățește Turcia pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Rusia, cu toate că această mișcare a Ankarei ar urma să ducă la excluderea Turciei din programul de achiziție a aeronavelor de vînătoare F-35, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax.

Donald Trump a făcut această declarație pentru reporterii acreditați la Casa Albă, însă nu a anunțat cînd va decide impunerea de sancțiuni Turciei, așa cum prevede legislația americană. „Analizăm situația de ansamblu a Turciei. Este o situație dificilă. Nu învinovățesc Turcia, pentru că sunt foarte multe circumstanțe în acest caz”, a declarat Trump.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că țara sa va căuta o altă variantă pentru achiziționarea de aeronave de vînătoare dacă Administrația de la Washington nu va aproba vînzarea aeronavelor F-35.Erdogan a declarat că speră ca Statele Unite să fie „rezonabile” în ceea ce privește problema sancțiunilor. Eliminarea Turciei din programul F-35 nu a fost finalizată, iar Ankara este în momentul de față doar suspendată, au informat oficiali militari turci.

În urma deciziei luate de SUA, compania de stat rusă Rostec a declarat că Rusia va fi pregătită să livreze avioane militare SU-35 Turciei la cererea Ankarei. Oficialii turci au informat că nu există încă discuții cu Rusia privind achiziționarea unor alternative pentru avioanele F-35. Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulînd temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.

Președintele iranian avertizează UE împotriva trimiterii unei misiuni maritime în Golful Persic

Uniunea Europeană ar trebui să se gîndească de două ori înainte de a trimite o misiune maritimă de securitate în Strîmtoarea Ormuz, a avertizat Duminică Președintele iranian Hassan Rouhani, relatează site-ul agenției Dpa, potrivit mediafax. O astfel de misiune a fost propusă de Marea Britanie după ce un petrolier britanic a fost sechestrat în Strîmtoarea Ormuz. Mai multe state europene și-au exprimat interesul pentru participarea la eforturile privind protejarea navigației în regiune.

„Prezența trupelor străine în Golful Persic nu ar crea o situație mai sigură, ci doar ar provoca mai multe tensiuni”, a declarat Rouhani. „Iranul se așteaptă ca nici un stat UE să nu susțină aceste propuneri provocatoare”, a adăugat purtătorul de cuvînt al acestuia, potrivit agenției IRNA.

Iran au anunţat, la 19 Iulie, capturarea unui petrolier britanic în Strîmtoarea Ormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”, a transmis site-ul Sepahnews.

Putin: Flota maritimă militară a Rusiei asigură securitatea țării și poate face față oricărui agresor

Flota maritimă a Rusiei poate face față oricărui agresor, a declarat Duminică Președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui discurs susținut cu ocazia sărbătoririi Zilei Marinei Militare ruse, relatează site-ul agenției Tass, scrie mediafax. „Flota noastră maritimă asigură securitatea țării, a intereselor naționale și poate face față oricărui agresor”, a declarat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin participă la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Marinei a Rusiei, sărbătorită în întreaga țară și care îi onorează „pe toți cei care, de-a lungul istoriei, au fost loiali Rusiei și care continuă să facă acest lucru în interiorul frontierelor și departe de casă”, a adăugat acesta. Președintele a fost însoțit de ministrul rus pentru Apărare, Serghei Șoigu, și de comandantul Flotei Maritime, Nicolai Yevmenov.

Iranul intenționează să reia activitățile la reactorul nuclear Arek

Șeful Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, a informat Duminică parlamentarii că Iranul intenționează să își reia activitățile la reactorul nuclear Arak, a informat agenția ISNA, citată de Reuters, potrivit mediafax. ISNA a citat un membru al Parlamentului care a participat la întrevedere.

În luna Mai, Iranul a anunțat noi măsuri prin care urma să încalce acordul nuclear semnat în 2015 ca urmare a deciziei Președintelui american Donald Trump privind retragerea din înțelegere și reimpunerea sancțiunilor asupra Teheranului. La 10 Iulie, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis statelor membre ale organizației că Iranul produce uraniu îmbogățit cu un nivel de puritate de 4,5%, încălcînd astfel Acordul atomic cu marile puteri, care prevedea un nivel maxim de 3,67%.

Boris Johnson cere Bruxelles-ului să renunțe la soluția de rezervă privind Irlanda de Nord

Noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, a transmis Uniunii Europene să renunțe la soluția de rezervă privind Irlanda de Nord dacă vrea să ajungă la o înțelegere privind Brexit, relatează site-ul agenției Reuters, scrie mediafax. „Dacă scăpăm de soluția de urgență, vom face un mare progres”, a declarat Johnson.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Pelosi îl acuză pe Trump de atacuri rasiste asupra unui membru al Congresului

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului american, Nancy Pelosi, l-a acuzat pe Preşedintele american Donald Trump de „atacuri rasiste” asupra unui membru al Congresului, relatează BBC, scrie news.ro. Trump l-a atacat pe democratul Elijah Cummings pe Twitter. Preşedintele a descris districtul lui Cummings din Baltimore, în care majoritatea populaţiei este afro-americană, ca fiind „o dezordine infestată cu şobolani”.

După ce Cummings a cerut o îmbunătăţire a condiţiilor pentru migranţii de la graniţa cu Mexicul, Trump a răspuns: „După cum s-a dovedit în timpul unui tur al membrilor Congresului, graniţa este curată, eficientă şi bine gestionată, doar foarte aglomerată. Districtul lui Cummings este o dezordine dezgustătoare, infestată cu şobolani şi rozătoare. Dacă ar petrece mai mult timp în Baltimore, poate ar putea contribui la curăţarea acestui loc foarte periculos şi murdar”. Cummings este un „bully” (persoană care îi intimidează pe alţii), a scris Trump, pentru că el a criticat felul în care sunt trataţi migranţii la graniţa dintre SUA şi Mexic.

Ca preşedinte al Comitetului de Supervizare al Camerei Reprezentanţilor, Cummings a declanşat mai multe investigaţii privind politicile Administraţiei Trump. Pelosi i-a luat apărarea lui Cummings şi a condamnat afirmaţiile lui Trump. Aceste afirmaţii „sunt atacuri rasiste”, a afirmat Pelosi. Un critic important al lui Trump, Cummings, a răspuns tot pe Twitter: „Este datoria mea constituţională să supervizez ramura executivă. Este datoria mea morală să lupt pentru oamenii din districtul meu”. Primarul din Baltimore, Bernanrd Young, l-a numit pe Trump „o dezamăgire pentru oamenii” din Baltimore şi pentru „întreaga ţară şi lume”. Alţi democraţi, inclusiv candidaţii la alegerile prezidenţiale Joe Biden şi Kamala Harris, au criticat afirmaţiile lui Trump.

Un trib din Namibia le oferă sex, în dar, oaspeţilor

În regiunile Kunene şi Omusati din Nordul Namibiei există două triburi semi-nomadice, Ovahimba şi Ovazimba. Acestea au obiceiul să le ofere, în dar, partide de sex vizitatorilor bărbaţi. În momentul cînd un bărbat vizitează casa unui bărbat din trib, care este o societate patriarhală, acesta îi oferă, în semn de apreciere, oaspetelui soţia pentru a-şi petrece noaptea cu ea, transmite publicaţia Pulse Ghana. În cazul în care este disponibilă o singură cameră, soţul doarme afara pentru a nu-i deranja pe cei doi. Practica este populară şi între prieteni, care fac frecvent schimb de neveste. Acest obicei se numeşte „Okujepisa omukazendu”.

Din păcate, femeile au o influenţă redusă în aceste triburi şi nu se pot opune acestei practici. De aceea, cei care cer interzicerea obiceiului susţin că aceasta este o formă de viol. Cele două triburi, care au o populaţie de aproximativ 86.000 de persoane, susţin că acest obicei controversat întăreşte prieteniile şi face parte din tradiţia lor. Acesta nu este singurul obicei controversat din aceste triburi. Femeile nu se spală. Ele se dezinfectează făcînd „băi de fum” şi folosind răşini aromatice care se aplică direct pe piele. 

O descoperire uluitoare făcută de un student de 23 de ani

Un student de 23 de ani a descoperit un craniu de triceraptos vechi de 65 de milioane de ani. Harrison Duran, student la UC Merced, lucra la un sit din Badlands, Dakota de Nord, cînd a dat peste ceva ce părea a fi o bucată mare de lemn pietrificat, transmite Los Angeles Times. La o analiză mai atentă s-a descoperit că este vorba despre un craniu de triceraptos vechi de 65 de milioane de ani. Duran făcea săpături împreună cu Michael Kjelland, profesor la Mayville State University, Tînărul a declarat că descoperirea unui dinozaur este un lucru pe care şi-a dorit de mult timp să îl facă. „Dinozaurii sunt văzuţi ca bestii mitologice, aşa că e extraordinar să descoperi unul, să îţi aduci aminte că au fost, la un moment dat, animale care au trăit şi respirat”, a declarat Duran. Dinozaurul descoperit a fost numit „Alice”, după numele proprietarei terenului respectiv. Excavarea craniului a durat o săptămînă.