Realitatea internationala pe scurt (27 Iulie 2018)

Infernul din Grecia. Bilanțul victimelor a crescut, Joi după-amiază, la 85 de morți și 500 de răniți

Bilanțul morților incendiilor care au devastat orașul de coastă Mati din Estul Atenei a crescut, Joi,  la 85, după ce un bărbat în vîrstă de 73 de ani care era internat în spitalul din Atena a murit, iar alte două cadavre au fost găsite de către echipajele de salvare. Peste 500 de persoane sunt rănite, scrie ekhatimerini.com. Echipele de salvatori fac eforturi supraomenești căutînd persoanele date dispărute, aproximativ 300 de pompieri și voluntari luînd la periat zona cea mai afectată de incendii, pentru a da de urma zecilor de persoane aflate încă pe lista cu „dispăruți”. „Înțelegînd agonia rudelor celor dispăruți, vă informăm că eforturile de căutare nu se vor opri pînă cînd toate clădirile și zonele afectate de incendii nu vor fi verificate”, a declarat un oficial elen pentru jurnaliști. 

Printre cei dispăruți se numără și două fetițe, surori, în vîrstă de 9 ani. Scene dramatice sunt relatate din oră în oră de presa elenă, dar și de corespondenții străini. Cele mai cumplite imagini pot fi surprinse la morga din Atena, unde s-a format o coadă uriașă la care stau părinți, rude disperate care așteaptă să intre să vadă cadavrele și, eventual, să-și găsească copiii, apropiații. Angajații de la morgă le spun însă, fiecăruia în parte, că există anumite proceduri, iar pînă cînd nu se fac teste ADN, nimeni nu va afla răspunsul căutat.

După incendii, Atena este devastată de inundații

Peste Grecia devastată de flăcări, acum au venit și inundațiile. Din Cer a căzut ploaie cu cenușă peste localitățile arse pînă în temelii. Periferia Atenei a fost inundată, iar în Mati cei care au scăpat din flăcări s-au întors Joi, căutînd amintiri în mocirlă. Inundațiile au lovit o suburbie din Nordul Atenei, departamentul de pompieri al Capitalei elene primind 140 de apeluri disperate, relatează greekreporter.com. Echipele de salvare au fost solicitate, Joi, să intervină într-o parcare extrem de aglomerată, pentru a căuta eventuali oameni prinși în marea de nămol care a inundat parcarea. Autoritățile au cerut șoferilor să evite zona inundată. 

Guvernul grec suspectează posibile „acte criminale” la originea incendiului

Există un „element serios” care poate arăta că „acte criminale” sunt la originea incendiului devastator care a avut loc Luni la Est de Atena, a afimat Joi ministrul adjunct pentru Protecţia Cetăţeanului, Nikos Toskas, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Pentru focul care a început pe muntele Penteli” şi s-a propagat la Mati, oraş unde se afla marea majoritate a celor 82 de victime, „ne punem numeroase întrebări şi nu vă ascund că un element serios ne-a determinat să deschidem o anchetă”, a declarat Nikos Toskas în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun, la Atena, cu purtătorul de cuvînt al Guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, şi comandanţii pompierilor şi Poliţiei.

Incendiul a izbucnit Luni, la ora locală 16:57 (13:57 GMT), şi s-a propagat rapid la Mati, o aşezare aflată la mai puţin de 30 de kilometri Est de Atena, şi una dintre zonele populare printre turiştii locali, inclusiv printre pensionari. Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărîndu-se 22 de copii. Toţi au fost identificaţi, potrivit autorităţilor. Potrivit evaluării iniţiale, peste 500 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse.

Situație tot mai încordată între Teheran și Washington. Gardienii Revoluției amenință: „Dacă voi începeți războiul, noi îl vom termina!”

Comandantul forței de elită Quds a Gardienilor Revoluției din Iran, Qassem Soleimani, l-a avertizat Joi pe Președintele american Donald Trump să nu inițieze o acțiune militară contra Iranului, afirmînd că dacă Washingtonul va începe un război, Teheranul este cel care îl va încheia, relatează agenția de presă Tasnim, citată de Reuters.

„Ca militar, este datoria mea să răspund amenințărilor lui Trump. Dacă el vrea să folosească limbajul amenințărilor, ar trebui să vorbească cu mine, nu cu Președintele (Hassan Rouhani). Trump ar trebui să știe că suntem o țară de martiri și că îl așteptăm. Suntem aproape, unde nici nu își poate imagina. Suntem pregătiți”, a spus Qassem Soleimani într-un discurs rostit în orașul Hamedan, din centrul Iranului.”Știi că acest război va distruge tot ceea ce deții. Vei porni acest război, dar cei care îl vor încheia suntem noi. De aceea, trebuie să fii prudent atunci cînd insulți poporul iranian și pe Președintele Republicii. Cunoști puterea noastră în regiune și capacitățile noastre în războiul asimetric”, a adăugat Soliemani în mesajul adresat liderului american.

Președintele american Donald Trump a avertizat Duminică Iranul să „nu mai amenințe niciodată SUA”, în caz contrar Teheranul riscînd să suporte consecințe precum „cele pe care puțini le-au cunoscut de-a lungul istoriei”. Mesajul lui Trump a fost lansat pe Twitter și i-a fost adresat Președintelui iranian Hassan Rouhani. 

Incendiu de vegetație în Germania. Un sat din apropierea Berlinului se pregăteşte de evacuare

Autorităţile germane le-au transmis locuitorilor unui sat situat în apropierea Berlinului să se pregătească de o posibilă evacuare din cauza unui incendiu dintr-o pădure apropiată, scrie New York Times, citînd The Associated Press, potrivit news.ro. Oficialii statului Brandenburg au comunicat Joi că locuitorii satului Fichtenwalde, situat la 35 de kilometri de Capitală, ar trebui să îşi împacheteze haine, documente importante şi medicamente pentru a fi pregătiţi în cazul unei evacuări. Cantităţi mari de fum au putut fi văzute cum se ridică deasupra pădurii din cauza focului, care este aproape de o autostradă aglomerată dintre Berlin şi Leipzig. Oficialii au declarat că focul a ars deja 90 de hectare din pădurea de pini.

Aleksandr Gruşko: Rusia propune NATO restabilirea canalelor de comunicare militară

Rusia şi NATO nu vor putea să avanseze în problema prevenirii incidentelor fără canale normale de comunicare militară, astfel că acestea trebuie restabilite, a declarat Joi ministrul adjunct de Externe Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Federaţiei Ruse pe lîngă Alianţa Nord-Atlantică, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse TASS, potrivit agerpres. ‘Dacă ţările Alianţei sunt într-adevăr interesate să îmbunătăţească situaţia din acest domeniu (prevenirea incidentelor militare majore – n.r.), atunci este necesar să se facă paşi simpli’, a subliniat diplomatul, indicînd că mai întîi de toate este necesar de a se restabili canalele normale de comunicare militară.

‘Fără participarea experţilor militari, este imposibil să mergem înainte, pentru că este vorba de lucruri tehnice destul de complexe’, a adăugat el, dînd ca exemplu în acest sens ‘distanţa sigură dintre nave sau aeronave’. În acelaşi context, Aleksandr Gruşko a reiterat că Rusia este pregătită să dezvolte un dialog cu NATO pentru prevenirea incidentelor militare.

Deşi Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia în 2014, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova, ea a menţinut dialogul politic cu Rusia. Totodată, NATO şi Rusia menţin în continuare linii de comunicare între responsabili militari pentru a promova previzibilitatea şi transparenţa activităţilor lor militare, conform unei declaraţii făcute de oficiali ai Alianţei după reuniunea Consiliului Rusia-NATO din luna Mai.

În Ianuarie, Preşedintele rus Vladimir Putin l-a retras pe reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, reducînd astfel nivelul reprezentării ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pînă la însărcinatul cu afaceri. Aleksandr Gruşko, diplomat de carieră, a exercitat funcţia de ambasador al Moscovei la sediul NATO din Bruxelles din Octombrie 2012 pînă în Ianuarie 2018.

Poliția italiană a evacuat peste 300 de romi dintr-o tabără de la periferia Romei

Poliția italiană a evacuat Joi peste 300 de romi dintr-o tabără de la periferia Romei, în ciuda protestelor și a ordinului Curții Europene pentru Drepturile Omului de suspendare a operațiunii, relatează BBC, potrivit mediafax. Operațiunea a început Joi dimineață în tabăra River Village, unde locuiau peste 300 de romi. Reprezentanții Primăriei au declarat că tabăra devenise un risc pentru sănătatea cetățenilor. Polițiștii au fost acuzați de mai mulți romi că au folosit forța pentru a-i evacua, dar acuzațiile au fost respinse de către autorități. Momentan nu se știe dacă familiile evacuate vor fi cazate în altă parte. Aproximativ 130.000 de romi trăiesc în tabere improvizate de la periferia Romei.

„Legalitate, ordine și respect înainte de orice altceva!”, a declarat ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, cu referire la operațiunea de evacuare. Romii au protestat în ultimele zile împotriva evacuării, cu pancarte al căror mesaj se adresa primarului Romei: „Virginia Raggi, lasă-ne familiile în pace”. Miercuri, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din Strasbourg a decis că Italia trebuie să suspende operațiunea de evacuare a taberei de romi River Village. Matteo Salvini și aliații săi au acuzat în mai multe rînduri romii că fură și preferă să stea la marginea societății. În schimb, romii s-au plîns că sunt discriminați și le este foarte greu să își găsească un loc de muncă.

Ministrul italian al Apărării: Solicitarea făcută de Trump de a aloca 4% din PIB pentru Apărare „ne-a făcut să zîmbim”

Ministrul italian al Apărării, Elisabetta Trenta, a declarat Joi că solicitarea făcută de Preşedintele american Donald Trump către celelalte ţări membre ale NATO de a consacra 4% din Produsul Intern Brut pentru Apărare „ne-a făcut să zîmbim”, transmite AFP, scrie agerpres. La cel mai recent summit al NATO, care a avut loc la 11 şi 12 Iulie la Bruxelles, Trump le-a cerut partenerilor din Alianţă să îşi majoreze cheltuielile militare la 4% din PIB, mult peste obiectivul de 2% fixat pentru 2024.

„Ne-am uitat unii la alţii şi am zîmbit: consideram că 2% era deja greu de atins”, a declarat Elisabetta Trenta în faţa unei comisii parlamentare. Ea nu a precizat care dintre lideri şi miniştri au zîmbit. Conform unor cifre recente, în afară de SUA, doar şapte ţări – Marea Britanie, Grecia, Letonia, Estonia, Polonia, Lituania şi România – ar urma să atingă obiectivul de 2% din PIB în 2018. 15 ţări din NATO, printre care şi Italia, alocă mai puţin de 1,4% din PIB pentru cheltuielile cu Apărarea.