Realitatea internationala pe scurt (26 Iulie 2018)

Călduri insuportabile în țările din Europa. Asfaltul s-a deformat pe un aeroport din Germania

Valul de căldură care a adus secetă şi incendii pînă la cercul polar nu se dă dus. Germania, de pildă, se confruntă cu temperaturi ridicate, care au deformat asfaltul pe un aeroport. Danemarca, în schimb, se luptă cu secetă. Potrivit meteorologilor, Vara aceasta are şanse să devină cea mai secetoasă din istoria ţării. În imagini surprinse din satelit de Agenţia Spaţială Europeană vedem cum, în doar o lună, arşiţa a schimbat din verde în galben peisajul din Germania, Danemarca şi Suedia.

Dacă se face comparaţie cu anul trecut, diferenţa este chiar mai dramatică. Cîmpurile din Danemarca, de un verde-smarald în Iulie 2017, sunt acum afectate de secetă. În unele oraşe din Germania, temperaturile nu au mai scăzut sub 30 de grade Celsius şi au atins, în multe cazuri, 36. A fost atît de cald încît una dintre pistele aeroportului din Hanovra a început să se deformeze, aşa că autorităţile au decis să o închidă pentru reparaţii. Zeci de zboruri au înregistrat întîrzieri uriaşe, iar cîteva au fost anulate.

Din cauza căldurii, belgienii au bătut recorduri la consumul de apă şi cei care au avut timp liber în miezul zilei s-au răcorit la piscină. Şi cehii s-au copt Miercuri la temperaturi de 33 de grade Celsius, iar meteorologii au anunţat că în zilele următoare va fi chiar mai cald. Căldura tropicală a pătruns mult înspre Nordul Europei. Suedia luptă în continuare cu incendiile de vegetaţie izbucnite la începutul săptămînii trecute pe fondul secetei. Iar Letonia a solicitat ajutorul Comisiei Europene ca să acopere daunele provocate de secetă şi incendii.

Explozie în fața Ambasadei SUA la Beijing

Un dispozitiv explozibil a fost detonat în apropierea Ambasadei SUA din Beijing, a anunțat un purtător de cuvînt al Ambasadei, potrivit CNN. Un bărbat ar fi încercat să detoneze un dispozitiv explozibil, fiind singura persoană rănită în urma acestui incident. Nu există indicii despre existența altor victime sau starea autorului atacului. Zona a fost împînzită de autorități. Un martor a relatat că a văzut poliţişti examinînd un vehicul în faţa Ambasadei, iar social media au transmis imagini cu fumul rezultat în urma unei aparente explozii, în apropiere de locul unde solicitanţii de vize stau la coadă pentru a intra la interviu. Un alt martor a declarat pentru Reuters că o maşină a Poliţiei chineze a fost avariată. Tot potrivit unui martor, în faţa Ambasadei au sosit şapte sau opt maşini de Poliţie, iar drumul către complexul de clădiri a fost închis. (Sursa: CNN)

Acord important între SUA și UE

SUA şi UE au convenit să colaboreze pentru a avea zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru bunurile industriale non-auto, conform declaraţiei comune date publicităţii după discuţiile dintre Preşedintele SUA Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker. „Am convenit ca, înainte de toate, să acţionăm pentru zero taxe, zero bariere şi zero subvenţii pentru mărfurile industriale non-auto. De asemenea, vom colabora pentru a reduce barierele şi a creşte schimburile comerciale în domeniul serviciilor, produselor chimice, farmaceutice, medicale, precum şi pentru soia”, se arată în documentul emis după întîlnirea Trump - Juncker, potrivit News.ro.

„Ne-am întîlnit astăzi în Washington, D.C. pentru a lansa o nouă etapă a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, o etapă a unei prietenii apropiate, a relaţiilor comerciale puternice în care ambele părţi să cîştige, a unei mai bune colaborări pentru securitatea şi prosperitatea globală şi a unei lupte comune împotriva terorismului”, este formula cu care începe declaraţia comună a celor doi lideri.

Declaraţia consemnează că SUA şi UE au împreună 830 de milioane de cetăţeni şi reprezintă peste 50 la sută din Produsul Intern Brut la nivel global. Deja SUA şi UE au un nivel al schimburilor comerciale de un trilion de dolari, cea mai amplă relaţie economică din lume. „Vrem să întărim această relaţie comercială în beneficiul cetăţenilor americani şi europeni”, consemnează documentul, adăugînd că aceasta înseamnă deschiderea de noi pieţe pentru fermieri şi muncitori, creşterea investiţiilor şi va duce la o mai mare prosperitate atît în Statele Unite, cît şi în Uniunea Europeană şi va face relaţiile comerciale mai oneste şi bazate mai mult pe reciprocitate. Conform declaraţiei comune, SUA şi UE au convenit ca Uniunea Europeană să importe mai mult gaz natural lichefiat din SUA. Totodată SUA şi UE îşi anunţă intenţia de a soluţiona problemele referitoare la taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu, precum şi la taxele impuse ca ripostă la aceste măsuri.

A doua întîlnire Trump-Putin nu va avea loc anul acesta

A doua întîlnire a Preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu omologul său rus, Vladimir Putin, nu va avea loc anul acesta, ci abia în 2019, după încheierea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA, a anunţat John Bolton, consilier naţional pentru securitate, relatează Agerpres. „Preşedintele crede că următoarea întîlnire bilaterală cu Preşedintele Putin trebuie să aibă loc după ce se încheie vînătoarea de vrăjitoare privind Rusia se încheie, aşa că am convenit că va fi după Anul Nou”, a declarat Bolton, citat de Reuters.

Premierul român Dăncilă continuă să-şi facă ţara de rîs. Gafă de proporţii în timpul vizitei oficiale în Muntenegru

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut Miercuri o conferinţă de presă comună cu premierul muntenegrean Duško Marković, în care a spus că se bucură să fie la Pristina, Capitala Kosovo, în loc să spună Podgorica, care este Capitala Muntenegrului. În înregistrarea conferinţei prezentată de Guvernul din Muntenegru, momentul în care premierul român rosteşte „Pristina” este fără sonor.„Mă bucur să fiu astăzi la Pristina, în prima vizită a unui prim-ministru român în Muntenegru”, a spus Dăncilă.

Translatorul a sesizat greşeala şi a spus Podgorica, care este, de fapt, Capitala Muntenegrului. De asemenea, Guvernul muntenegrean a cenzurat greşeala făcută de prim-ministrul Viorica Dăncilă, pe linkul canalului de youtube al Guvernului din Muntenegru, în înregistrarea conferinţei de presă neauzindu-se, la minutul 6:03, cînd Dăncilă rosteşte „Pristina”. De asemenea, comentariile sunt dezactivate. Executivul de la Bucureşti a întrerupt de pe contul de Facebook transmisiunea live a conferinţei de presă, iar ulterior nu a mai publicat vreo înregistrare cu aceasta. 

„O gafă serioasă”, care riscă să afecteze relațiile dintre România și Muntenegru. Este reacția lui Adrian Dobre, fost secretar de stat și fost purtător de cuvînt al PSD, la cea mai recentă gafă a premierului Viorica Dăncilă.  Premierul Viorica Dăncilă se află, în perioada 25-27 Iulie, într-o vizită oficială în Muntenegru şi în Republica Macedonia. (Sursa: Digi24, News.ro)

Apocalipsa, „prevestită” de eclipsa totală de Lună de Vineri: „Soarele se va transforma în întuneric, iar Luna în sînge”

La fel ca în cazul oricărui fenomen astronomic care are loc foarte rar, profeţii autoproclamaţi au apărut şi acum în sfera publică, susţinînd că deţin cheile sfîrşitului planetei noastre, care este în „mod cert” evidenţiat de schimbările climatice la care asistăm şi la dezastrele naturale care au loc în jurul nostru. Eclipsa totală de Lună de Vineri a trezit sentimente contradictorii în pastorul american Paul Begley, care susţină că apariţia lui Marte în vecinătatea Pămîntului, coroborată cu nuanţa sîngerie pe care o va avea Luna sunt semne clară că Apocalipsa se apropie. În cel mai recent clip video postat pe canalul său de YouTube, acesta susţine că seria de coincidenţe este prea importantă pentru a fi ignorată.

Conform spuselor sale, durata foarte mare a eclipsei totale şi culoarea sîngerie pe care o va avea Luna coincid cu cea de-a şaptezecea aniversare a statului Israel. În apărarea argumentelor sale, Begley citează un verset din Biblie, despre care spune că se referă la fenomenul astronomic de Vineri: „Soarele se va transforma în întuneric, iar Luna în sînge, înainte ca cea mai teribilă zi a Domnului să sosească”. Fenomenul astronomic, în totalitatea sa, va avea loc în intervalul orar 20:14 - 02:29, cel mai important moment fiind la ora 23:22, atunci cînd Luna se va fi aflat în mijlocul umbrei, fiind complet acoperită de planeta noastră. La ora 00:13, satelitul natural al Pămîntului va ieşi din faza de eclipsă totală, terminînd ciclul început cu aproape patru ore în urmă. 

Ard pădurile și în Suedia

Suedia se confruntă de cîteva zile cu zeci de incendii de pădure necontrolate, 25.000 de hectare fiind pîrjolite sau continuînd să ardă. Mai multe localități mici din zonele amenințate au fost evacuate. Sunt afectate regiunile Dalarna, Jämtland și Gävleborg (Nordul și centrul Suediei). În unele localități, autoritățile au organizat evacuări parțiale”. De asemenea, pe tot teritoriul suedez există un risc crescut de incendiu în păduri și este interzisă orice fel de activitate care poate genera foc deschis.

 Țările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobișnuit de căldură. Claire Nullis, purtător de cuvînt al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat într-o conferință de presă că temperaturile înregistrate în țările scandinave au depășit cu pînă la zece grade Celsius valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. „Chiar și la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depășit în ultimele zile 30 de grade Celsius”, a afirmat Nullis, preluată de presa internațională. Purtătorul de cuvînt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezența zăpezii și a frigului, unde temperatura a atins și 33 de grade Celsius. Temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste țări se confruntă încă din luna Mai, „ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii și a riscului de incendii", a mai spus Claire Nullis.

Episcop italian: „Aș transforma toate bisericile în moschei doar pentru a salva viețile migranților”

Pe fondul restricțiilor impuse de Guvernul conservator de la Roma în cazul migranților, un episcop italian declară că ar fi dispus să pună capăt creștinismului și stăpînirii islamului dacă asta înseamnă salvarea vieților migranților, a informat presa italiană. „Din punct de vedere moral și ca un slujitor al lui Dumnezeu aș fi dispus să transform toate bisericile în moschei dacă ar putea fi util pentru cauză și dacă ar ajuta la salvarea vieților oamenilor săraci și nefericiți, pentru că Hristos n-a venit pe Pămînt pentru a construi biserici, ci pentru a ajuta oamenii, indiferent de rasă, religie sau naționalitate", a spus fostul episcop de Caserta, Raffaele Nogaro, declarațiile sale fiind preluate de toată presa din peninsulă.

Episcopul Nogaro i-a acuzat pe politicienii italieni că „în discursurile lor continuă să predice despre deportări , iar cel mai grav este că o fac cu coroana și cu rozariul în mînă, luînd numele lui Dumnezeu în deșert, acesta fiind un păcat foarte grav”. El a făcut astfel aluzie la o imagine faimoasă a ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, cu rozariul în mînă, în timpul campaniei electorale din Martie, cînd a jurat credință poporului italian, cu mîna pe Biblie. 

Episcopul Nogaro este vîrful de lance al unei mișcări clericale care se opune Guvernului populist italian, mai ales în ceea ce privește eforturile autorităților de a stopa imigrația ilegală care a afectat Italia din 2014. Pentru acest grup de prelați, Matteo Salvini, deși este un credincios catolic fervent, este personificarea a tot ce înseamnă rău în noul Guvern. Atît de înverșunați sunt cei din această mișcare clericală anti Guvern încît unul  dintre preoți l-a numit pe Salvini „antihrist”. Această mișcare clericală a început să creeze o falie între membrii obișnuiți ai Bisericii Catolice și în ierarhia ei. 

Într-un sondaj efectuat la începutul acestei luni, Salvini a fost creditat drept cel mai de încredere politician din această stat predominant catolic. Cînd Salvini a decis să nu acorde unor ambarcațiuni care transportau imigranți africani dreptul de a acosta pe țărmurile Italiei, episcopii italieni au fost printre cei care au protestat cel mai vehement.

Facebook cenzurează „Coborîrea de pe cruce a lui Hristos” pentru „obscenitate”

Nudurile pictate de Rubens încîntă oamenii care vizitează marile galerii de artă ale lumii de aproape 400 de ani. Acum însă, una dintre marile capodopere ale pictorului flamand, care a realizat în special portrete mitologice și religioase, a căzut victimă ghilotinei nemiloase a cenzurii culturale a celor de la Facebook. Facebook  a cenzurat celebra pictură veche de 400 de ani  a lui Rubens, „Coborîrea de pe cruce a lui Hristos”, pe motiv că „prezenta nuditate”. Celebra  reprezentare artistică barocă a pictorului flamand a fost inclusă alături de mai multe opere de artă încărcate pe site-ul Consiliului Flamand al Turismului.

„Coborîrea de pe cruce a lui Hristos” a fost aleasă și pentru o campanie publicitară pe Facebook, alături de alte lucrări ale artiștilor flamanzi Jan van Eyck și Pieter Bruegel, pentru promovarea regiunii Flandra din Belgia, scrie site-ul lejournaldesarts.fr. Decizia celor de la Facebook de a elimina imaginea a provocat nemulțumirea Consiliului Flamand al Turismului, care a denunțat această politică controversată a cenzurii într-o scrisoare adresată directorului general al firmei, Mark Zuckerberg.

„Pieptul, fesele și heruvimii lui Peter Paul Rubens sunt considerate indecente. Nu de noi, ci de voi”, se spune în scrisoare. „Deși nu putem să ne amuzăm în secret pentru ce faceți, cenzura dvs. culturală ne face viața destul de dificilă”. Belgienii au ironizat confuzia celor de la  Facebook într-un nou videoclip în care apar bărbați cu uniforme pe care scrie „inspectori social media”  și care îi îndrumă pe vizitatorii cu conturi de social media să stea departe de nuduri atunci cînd intră la Muzeul Casa Rubens din Anvers.

Nu e prima dată cînd compania americană intră sub tirul criticilor în urma încercărilor bizare de a mutila lucrări celebre de artă. Anul trecut, Facebook a fost forțat să-și ceară scuze după ce a recunoscut că  în mod "incorect" a interzis o fotografie a unei statui renascentiste din secolul al XVI-lea reprezentîndu-l pe Zeul Mării, Neptun. Pe lista cenzurii aplicate de Facebook au fost incluse și alte opere de artă care prezintă nuduri, de la infamul și controversatul „L'Orgine du monde” (1866) al lui Gustave Courbet, pînă la Emma, tabloul lui Gerhard Richter (1966). În timp ce compania susține că permite ca fotografii ale picturilor renumite să fie share-uite de utilizatori, Facebook nu pare să extindă aceasta și la anunțurile publicitare pe rețeaua socială.

Reacția Ambasadei Rusiei după ce Washingtonul a spus că nu recunoaște anexarea Crimeii

Declarația Statelor Unite privind anexarea Crimeii demonstrează că Washingtonul trăiește într-o altă realitate, a afirmat Ambasada Rusiei în SUA pe pagina sa de Facebook, în urma afirmațiilor secretarului de Stat Mike Pompeo,relatează site-ul agenției Tass, potrivit mediafax. „Departamentul de Stat dă declarații și face afirmații privind Crimeea o dată la trei luni. Nu am auzit nimic nou. Doar ni s-a demonstrat din nou că partenerii noștri trăiesc într-o altă realitate. Încearcă să comită acte de drept internațional pe fondul dreptului omului la autodeterminare, ignorînd că acesta a stat la baza reunificării Crimeei cu Rusia în 2014”, se arată în postarea ambasadei ruse în SUA.

„Sute de mii de ucraineni au ales Crimeea rusă drept destinație de vacanță, înlăturînd astfel mitul ‘ocupației ruse’ și ‘agresiunii'”, a mai scris Ambasada, adăugînd că „muzicieni și atleți americani vin constant în Peninsula Crimeea, în pofida avertismentelor Departamentului de Stat privind un risc care nu există”. „Peste 90.000 de fani americani ai fotbalului au avut ocazia în timpul Cupei Mondiale de Fotbal să observe irelevanța recomandărilor Departamentului de Stat de a nu ne vizita țara și imaginea impusă de presa din Statele Unite”, a declarat Ambasada rusă în SUA.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a declarat în cadrul unei discuții cu deputații americani că Statele Unite nu vor recunoaște anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Afirmația a fost salutată atît de oficiali ucraineni, cît și de Uniunea Europeană. Uniunea Europeană și Statele Unite au impus, în Iulie 2014, sancțiuni la adresa Moscovei în legătură cu presupusa susţinere pe care Rusia o acordă insurgenţilor proruşi din Estul Ucrainei şi faţă de anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Incendiu de amploare în Londra. Zeci de oameni au fost evacuați 

Aproximativ o sută de pompieri auintervenit Miercuri spre Joi noaptea pentru a stinge un incendiu care a izbucnit la etajele superioare ale unui imobil din zona West Hampstead, în Nord-Vestul Londrei, informează site-ul postului BBC News, potrivit mediafax. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate, existînd temeri că acoperișul imobilului s-ar putea prăbuși. Serviciul de ambulanță de la Londra a transmis că nici o persoană nu a fost transportată la spital în urma acestui incident. Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele izbucnirii incendiului.

S-a aflat. Incendiile din Grecia au fost influențate de oameni în mai multe moduri

Grecia este lovită în prezent de multe incendii de pădure, concentrîndu-se în jurul staţiunii Matis, o destinaţie populară printre turişti aflată în Nord-Estul Atenei; iar amploarea dezastrului are drept cauză mai mulţi factori, dintre care mulţi au de-a face cu activitatea umană. Fumul nociv s-a răspîndit în Capitala Greciei şi în regiunile apropiate din bazinul Mediteranei. Mai rău, pompierii greci nu fac faţă, autorităţile cerînd ajutor din afară, scrie Earther.

Această parte a Greciei are în mod normal cele mai mari temperaturi din an, conform datelor de la US National Centers for Environmental Information. Temperaturile medii au crescut de cînd au început măsurătorile, aşa cum s-a întîmplat în multe locuri de pe glob. Zona nu devine numai călduroasă, ci şi mai uscată. Incendiile din Grecia nu se întîmplă în special din cauza schimbării climatice, ci mai degrabă pot avea loc într-o climă schimbată, care permite izbucnirea incendiilor de proporţii.

Mai mult, Panos Giannopoulos, meteorolog grec, a precizat că locul de origine al focurilor era unul de o „frumuseţe excepţională” care s-a schimbat dramatic în ultimele decenii. „Acum 30 de ani, acesta era un loc pentru vacanţele de Vară. Nu foarte multe case, nu departe de Capitală. Acum, sunt mult mai multe case şi oamenii trăiesc aici tot anul”, a precizat Giannopoulos. (Sursă: Mediafax)